/

Securitatea lui Xi: 540 de milioane de camere îi supraveghează pe cetățenii Chinei, îi identifica după mers și le analizează sentimentele. The Times: „Mao nu a visat așa ceva”

Milioane de camere îi supraveghează pe cetățenii Chinei Foto: Twitter

Circa 540 de milioane de camere îi supraveghează pe cetățenii Chinei comuniste, iar cu ajutorul unor programe sofisticate îi identifica după mers și le analizează sentimentele, scrie Sunday Times. Publicația britanică descrie un sistem de supraveghere electronică fără precedent în istoria omenirii.

Potrivit The Times, securitatea Chinei comuniste are la dispoziție un buget mai mare decât armata.

Milioane de camere îi supraveghează pe cetățenii Chinei

Cum arată uriașul sistem de supraveghere dezvoltat de regimul Xi Jinping, potrivit The Times:

  • 540 de milioane de camere de supraveghere, conform analizei Comparitech, o firmă de cercetare de securitate. Adică mai mult de o cameră la fiecare trei persoane.
  • China este lider mondial în software-ul pentru recunoașterea facială și pentru identificarea oamenilor după modul în care merg.
  • Partidul lui Xi lucrează la ceea ce se numește tehnologie de micro-expresie, care este capabilă să identifice 54 de expresii scurte, involuntare, pe care fața le creează înainte ca creierul să aibă șansa de a controla mișcările faciale.
  • Circa două milioane de „polițiști ai Internetului” supraveghează și cenzurează spațiul virtual.
  • Partidul Comunist angajează persoane a căror sarcină este să se alăture unui chat pentru a schimba sau a conduce conversația.
Foto: Twitter

Beijingul îți poate localiza mașina electrică

China are cel mai mare număr de mașini electrice din lume, iar regimul de la Beijing le folosește pentru a-și supraveghea cetățenii, mai arată The Times.

  • La fiecare 30 de secunde, mașinile electrice transmit date guvernului chinez, inclusiv poziția, direcția și viteza mașinii, permițând localizarea acesteia la mai puțin de un metru.
  • O nouă monedă digitală planificată, poate instrumentul suprem de supraveghere, va oferi volume fără precedent de date despre mișcarea și comportamentul fiecărui cetățean.
  • Sub pretextul combaterii pandemiei de coronavirus, fiecare cetățean chinez trebuie să aibă o aplicație cu un cod QR, care îi determină capacitatea de a se deplasa. Aplicația analizează informații despre contacte și multe altele – rețeta precisă nu este cunoscută – pentru a determina riscul de infecție. Verdele înseamnă libertate, roșu înseamnă carantină imediată. Aplicația trebuie prezentată la punctele de control care acoperă țara — chiar și în taxiuri și la intrările în magazine și blocuri de apartamente.

Articolul din The Times sesizează faptul că, în pofida acestei supravegheri extinse, surprinzător de multe imagini de la protestele din ultimele săptămâni s-au răspândit pe rețelele sociale. Publicația apreciază că fie cetățean chinez are un telefon mobil, iar volumul filmărilor a fost atât de încât nu a putut fi controlat.

Citește și: Cum a reușit Republica Moldova în doar șase luni să implementeze reforme cerute de UE esențiale pentru începerea negocierilor de aderare

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

15:33Referendumul lui Nicușor Dan va fi validat, cel mai probabil: la ora 15.00, votaseră peste 23% din alegători, pragul este 30%
15:25Lasconi a adus prăjituri în secția de vot. Explicația ei: Sunt fără blat, e important fără blat
15:17Șoșoacă s-a filmat în cabina de vot și a postat clipul pe Facebook. Poliția face cercetări
15:06George Simion a votat la Roma, vineri, dar a fost duminică la vot cu soția lui
11:51AEP contabilizează voturile din diaspora la urbanul din țară, crescând artificial diferența față de prezența din rural
11:49Informațiile „pe surse” de la exit-poll-uri au rol de a mobiliza activul de partid și ar trebui ignorate, recomandă sociologul Cătălin Stoica
11:31Biroul Electoral Ilfov cere Poliției îndepărtarea de pe Facebook a postării lui George Simion în care apare un buletin de vot care are ștampila „VOTAT” pe liderul AUR
11:25Prezență bună la referendumul organizat de Nicușor Dan: peste 8% la ora 11.00, cu circa 1,8% sub prezența, în Capitală, la alegerile prezidențiale
10:02Creditat ca posibil premier, Bolojan a votat „pentru un preşedinte responsabil”
09:52Peste 20.000 de deținuți (90% din cei cu drept de vot) și-au exprimat intenția să voteze la prezidențiale
09:47Ciolacu a votat „pentru o Românie puternică economic” și l-a atacat pe Iohannis: președintele trebuie să muncească
09:40Orban face apel să nu fie votat, le amintește alegătorilor că s-a retras în favoarea Elenei Lasconi
09:33China refuză orice responsabilitate pentru poluarea planetei, nu va participa cu fonduri la „repararea” mediului (COP29)
09:26Ciucă a votat „util” pentru un candidat onest, decent și pregătit. Candidatul PNL a mers la vot în Balotești, comuna de domiciliu din Ilfov
09:18Jumătate de milion de voturi la prezidențiale duminică la prima oră. 50% din voturi, din străinătate