/

Biden, lovit de nostalgie la întâlnirea cu Xi Jinping: Câte ore am petrecut singuri, dumneavoastră și cu mine…

Biden, întâlnire nostalgică cu Xi Jinping (sursa: Sky News)

Biden, întâlnire nostalgică cu Xi Jinping. Președintele chinez Xi Jinping și omologul său american Joe Biden s-au întâlnit la Lima, în cadrul summitului APEC, pentru a discuta viitorul relațiilor bilaterale dintre cele două mari puteri. Întâlnirea a avut loc cu doar două luni înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, pe fondul temerilor legate de posibile tensiuni comerciale și diplomatice. Nu au lipsit amintirile nostalgice.

Angajamentul Chinei pentru o tranziție lină

Xi Jinping a declarat că Beijingul este pregătit să colaboreze cu noua administrație americană pentru a menține comunicarea, a extinde cooperarea și a gestiona diferențele.

Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei

Liderul chinez a subliniat că „concurența dintre țările mari nu trebuie să fie logica de bază a epocii”.

Patru linii roșii

Xi a reafirmat angajamentul Chinei de a „salvagarda suveranitatea, securitatea și interesele sale de dezvoltare”, punctând patru „linii roșii” pe care SUA nu ar trebui să le încalce: problema Taiwanului, democrația și drepturile omului, sistemul politic și economic chinez, interesele de dezvoltare ale Chinei.

De asemenea, liderul chinez a condamnat acțiunile separatiste din Taiwan și a cerut Washingtonului să evite intervențiile în diferendele din Marea Chinei de Sud.

Biden, întâlnire nostalgică cu Xi Jinping

Președintele american a evidențiat importanța menținerii competiției dintre cele două țări într-un cadru care să prevină escaladarea conflictelor.

Biden s-a declarat „mândru de progresele realizate” în ultimii ani și a subliniat necesitatea unor discuții sincere între lideri pentru a evita „erorile de calcul”.

Joe Biden a amintit momente nostalgice din colaborarea sa cu Xi Jinping în diverse contexte internaționale, subliniind că, deși nu au fost mereu de acord, au menținut un dialog deschis și onest.

„Îmi amintesc că am fost pe platoul tibetan cu dumneavoastră şi îmi amintesc că am fost la Beijing şi în toată lumea, mai întâi ca vicepreşedinte şi apoi ca preşedinte”, a afirmat Biden.

Impactul viitoarei administrații Trump

Umbra lui Donald Trump a planat asupra discuțiilor, dat fiind istoricul său tensionat cu China în timpul mandatului anterior.

Tranziția prezidențială din SUA a generat incertitudini cu privire la viitorul relațiilor comerciale și diplomatice dintre Washington și Beijing.

APEC: O platformă pentru dialog

Întâlnirea a avut loc în cadrul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), un forum important pentru promovarea stabilității și cooperării între marile economii ale regiunii.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Discuțiile dintre Xi Jinping și Joe Biden evidențiază eforturile de stabilizare a relațiilor dintre SUA și China într-un context global complex.

Angajamentul ambelor părți pentru o tranziție lină și evitarea conflictelor demonstrează importanța dialogului în menținerea unui echilibru între competiție și colaborare.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

18:01Atac indirect al Patriarhiei împotriva lui Călin Georgescu: „Biserica Ortodoxă Română reafirmă angajamentul ferm față de apartenența la Uniunea Europeană”
17:42Apel fără precedent al Consiliului Național al Rectorilor, care le cere studenților și profesorilor să iasă la vot și laudă apartenența la NATO și UE
16:15Victor Ponta, consilier al premierului Ciolacu, anunță în Financial Times că va vota cu Georgescu și îl apără pe acesta
16:13Ucraina trebuie să ia decizii dureroase pentru a recruta noi soldați, spune Blinken
16:04Educația și propaganda despre familia tradițională devin literă de lege în universitățile din China, care nu vrea copii în afara căsătoriei
15:56Manifestanții de la Tbilisi trebuie eliberați din arest, spune comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei
15:49Rusia sprijină programul nuclear nord-coreean în schimbul soldaților trimiși pe front (Rutte)
15:38Provocarea „Superman” de pe TikTok bagă copii în spitale și în România. Unele fracturi, grave
15:25Lasconi l-ar putea numi pe Ciolacu premier, dacă negocierile duc acolo, a spus candidata: Dar va fi nevoie de asumarea clară a unor reforme
15:10Zece milioane de ambalaje de băuturi returnate zilnic în SGR. Cum a evoluat sistemul în primul an de funcționare
14:45Lider neo-legionar, admirator al lui Zelea Codreanu, surprins când îl sfătuia pe Georgescu înaintea unui interviu – presă
13:37VIDEO Interlopul George Pian nu-l susține pe Călin Georgescu fiindcă „patriotul” candidat este fan Antonescu: „Tataia Gheorghiu nu s-a întors nici azi de unde l-a trimis la muncă”
12:14Încă un guvern condus de un Ciolacu care se dă european, dar îl ajută pe Georgescu să fie președinte, este catastrofa care în 2028 va aduce extremiștii la putere
11:16Efectul Călin Georgescu asupra pensiilor: viitorii pensionari care cotizează la Pilonul II au pierdut în ultima săptămână 400 de milioane de euro – presă
10:30Trumpistul Tucker Carlson, despre care care Călin Georgescu mințea că vine în România să-l întâlnească, l-a intervievat pe ministrul rus de Externe la Moscova