Facebook-ul rusesc, VKontakte, scos din Appstore. Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a cerut miercuri explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile operate de firma rusă de tehnologie controlată de stat VK au fost eliminate din magazinul de aplicaţii al companiei americane App Store, relatează Reuters.
Facebook-ul rusesc, VKontakte, scos din Appstore
Autoritatea, Roskomnadzor, a emis deja amenzi vizând firme de tehnologie străine pentru încălcări ale stocării datelor şi din cauză că nu a fost eliminat conţinut pe care Rusia îl consideră ilegal – dispute care au escaladat de când Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina în februarie.
VK operează Vkontakte, care are peste 75 de milioane de utilizatori lunari şi este cea mai mare reţea socială a Rusiei, adesea comparată cu Facebook. Pe lângă serviciul de e-mail al VK Mail.ru, Vkontakte trebuie să fie preinstalată pe dispozitivele mobile vândute în Rusia.
Citește și: Putin a cerut închiderea inclusiv a arhivei online a „Novaia Gazeta”, publicație oricum autosuspendată
Roskomnadzor a declarat că acţiunile Apple au privat milioane de ruşi de accesul la aplicaţiile VK şi i-a cerut să-şi explice decizia.
Apple nu a răspuns imediat la o solicitare trimisă prin e-mail pentru a comenta.
„Agenţia consideră că astfel de restricţii discriminatorii care încalcă dreptul utilizatorilor de internet ruşi să primească liber informaţii şi să comunice sunt inacceptabile”, a declarat Roskomnadzor într-un comunicat.
Cenzură rusească online
Cu toate acestea, Rusia însăşi a limitat accesul cetăţenilor săi la informare forţând toate media ruse independente semnificative să se închidă şi blocând platformele social media din SUA Facebook, Instagram şi Twitter, aminteşte Reuters.
VK şi-a sporit controlul asupra spaţiului de internet al Rusiei în această lună prin finalizarea unei înţelegeri pentru a cumpăra fluxul de ştiri al rivalului Yandex, platforma de conţinut Zen şi pagina de pornire yandex.ru.
VK a declarat marţi că aplicaţiile sale, inclusiv Vkontakte, deja instalate pe smartphone-uri continuau să funcţioneze şi că continuă să dezvolte şi să ofere suport aplicaţiilor pentru sistemul de operare iOS al Apple.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.