Putin confiscă 10 miliarde de dolari din profitul Gazprom ca să-și finanțeze războiul: conducerea gigantului controlat în procent de peste 50% de statul rus se va reuni la 30 septembrie pentru a distribui sub formă de dividende profitul din primele șase luni.
Suma nu este atât de mare, dacă sunt reale estimările că războiul din Ucraina costă Rusia circa un miliard de dolari pe zi.
Putin confiscă 10 miliarde de dolari din profitul Gazprom
Guvernul rus a ordonat Gazprom să convoace de urgență o adunare generală a acționarilor pentru a aproba o plată intermediară a dividendelor de aproximativ 1,2 trilioane de ruble (21 de miliarde de dolari), încălcând o recomandare din partea consiliului executiv de a reține dividendele într-un mediu economic dificil.
Gazprom a declarat că a obținut venituri record în prima jumătate a acestui an, în ciuda reducerii autoimpuse a exporturilor de gaze către Europa.
Compania a renunțat la publicarea raportului său financiar integral consolidat pentru perioada ianuarie-iunie a acestui an, anunțând doar că veniturile nete au ajuns la 2,5 trilioane de ruble, comparativ cu 969 de miliarde de ruble pentru aceeași perioadă a anului trecut.
Mikhail Krutikhin, partener al companiei de consultanță energetică RusEnergy, cu sediul la Moscova, a sugerat că potențialul profit extraordinar de 10 miliarde de dolari pe care guvernul îl va primi din plata dividendelor intermediare a Gazprom va fi probabil folosit pentru a menține ofensiva din Ucraina.
Însă el a apreciat că, după ce lumea va trece la noi energii, economia Rusiei, care se bazează pe exporturile de materii prime, va rămâne într-o „groapă”.
The #Russian economy will lag behind for centuries because of the war in #Ukraine, believes Mikhail #Krutikhin, an expert on the oil and gas market: „When the whole world switches to new energy, the Russian economy will remain in a hole”. pic.twitter.com/z9hXlSdeyz
— NEXTA (@nexta_tv) September 2, 2022
În iulie, veniturile Rusiei din exporturile de gaze și petrol s-au restrâns cu 29%. Moscova a reușit să exercite amenințarea aprovizionării cu gaze împotriva Europei într-o măsură mai mică decât se aștepta, iar petrolul rusesc este supus unui embargo parțial din vest. În dificultate, Rusia a apelat la piețele din est, precum China și India, și a fost bucuroasă să constate că există cerere, dar aceasta a fost doar temporară.
Exporturile spre China și India, mult zgomot pentru nimic
„Au spus că indienii cumpără petrol rusesc pentru că este vândut cu o reducere de 30 de dolari pe baril, dar în iulie vânzările către India au început să scadă”, a declarat Krutikhin într-un interviu pe canalul YouTube al oligarhului exilat Mihail Hodorkovski.
„Când a existat euforie cu privire la vânzările către China – au existat rapoarte că exporturile au crescut cu 55% – s-a constatat că cifrele s-au dovedit a fi două petroliere care părăseau portul Kozmino într-o săptămână, în loc de unul singur.
Dar când te uiți la exporturi în timp, se dovedește că au rămas la nivelul anului 2020. În urmă cu doi ani, Rusia exportă 83 de milioane de tone de petrol pe an în China, iar anul trecut a fost de 72 de milioane de tone, iar anul acesta ar putea crește la 80 de milioane tone. Nu te poți aștepta la o creștere radicală a exporturilor. Luna trecută, producția rusă de petrol a scăzut cu 12%”, a mai explicat expertul rus.
Here is a Voice of America interview with Mikhail Krutikhin, one of world’s leading energy experts, entitled “Europe is successfully overcoming its dependence on Gazprom”https://t.co/g25kS53sbc
— Andrzej Kozlowski (@akoz33) August 30, 2022
It’s in Russian but Google Translate works quite well on this.
În plus, potrivit lui Krutikhin, Europa a gestionat bine blocajele practicate de Gazprom în aprovizionarea cu gaze.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Putin confiscă zece miliarde de dolari din profitul Gazprom ca să-și finanțeze războiul. Expert… […]