Creștere șocantă a prețurilor producției industriale: 52,3%, a anunțat, azi, Institutul Național de Statistică. Acesta este un record al ultimilor cinci ani. O astfel de explozie a prețurilor producției industriale s-a mai înregistrat în ianuarie și aprilie 2022, când ele au crescut cu peste 43%, precum și în iunie 2022, când s-au majorat cu 48%.
Creștere șocantă a prețurilor producției industriale
„În luna iulie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 5,2% faţă de luna iunie 2022.
În luna iulie 2022, comparativ cu luna iulie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 52,3%”, arată INS.
La „Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat”, creșterea a fost de 178%, iar la „Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale” de 159%.
„Aceste preţuri se vor transfera în preţurile de consum într-o perioadă de timp medie de 6 luni – 1 an. Preţurile producţiei industriale se transferă la până la urmă în consum. Să spunem că în producţia industrială nu avem lucruri care ne interesează în gospodărie – oţel, cărbune, dar care până la urmă ajung să mărească preţurile maşinilor de spălat, autoturismelor etc.“, explica, în decembrie 2021, profesorul universitar Aurelian Dochia, pentru Ziarul Financiar.
Fostul premier Florin Cîțu (PNL) a comentat datele de azi, pe Facebook: „După aceste date, rata inflației pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%.
BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajați plătiți cu salarii cu cel puțin 30% mai mari decât în sectorul privat): prețurile pe piață internă au crescut cu 67,43 (!!!) în timp ce pe piață externă doar cu 25,87%.
Mai simplu, rata inflației mare vine din interior, nu din exterior. Povestea avansată oficial este alta.
Dacă BNR și MF ar dori o rată a inflației mică, atunci rata inflației scade imediat. Dar nu pare că vor asta”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.