Curs scurt de sifonare a banilor publici de către clientela lui Firea: cazul ASPA, compania care trebuia să protejeze animalele fără stăpân, în București. Informațiile sunt din rapoartele de control la ASPA, autoritatea pentru salvarea și protecția animalelor, și au apărut în spațiul public. Contractele erau dirijate către firme care nu îndeplineau condițiile necesare. Director economic al ASPA era un prieten din copilărie al lui Andrei Mina Drăghici, directorul plin al autorității subordonate primăriei Capitalei.
Curs scurt de sifonare a banilor publici
Andrei Mina Drăghici a ajuns directorul ASPA în 2018, după ce, anterior, funcția a aparținut soției sale, Oana Mina Drăghici. Când aceasta a intrat în concediu prenatal, postul a fost moștenit de soț.
„Pentru toate aceste nereguli, fostul director a fost chemat în faţa a două comisii de disciplină, pe care însă, ca politruc înşurubat în funcţie de PSD şi de satelitul său defunct ALDE, s-a străduit să le fenteze. Directorul Drăghici şi-a luat repetate concedii medicale, pe care nu le-a mai putut însă prelungi din momentul în care comisiile de disciplină au sesizat Colegiul Medicilor. În plus, am sesizat Parchetul pentru indicii legate de săvârşirea unor fapte penale cu ocazia achiziţiilor făcute de ASPA şi am sesizat de asemenea Curtea de Conturi pentru verificarea legalităţii încheierii şi derulării contractelor de achiziţii publice. Estimăm prejudicii de aproape 500.000 de euro şi ne vom îndrepta către instituţiile abilitate pentru recuperarea acestora”, afirma, acum câteva zile, primarul Nicușor Dan.
Și directorul economic, Șerban Mihail, prietenul fostului director, este acum urmărit penal.
Hrana câinilor, cumpărată fără licitație
Ce arată rapoartele Curții de Conturi și ale Corpului de Control al primarului general:
- în 2021, hrana pentru câini din adăposturile ASPA a fost cumpărată fără un anunț public prealabil, iar dicuțiile au avut loc cu doar două firme.
- contracte pentru servicii de dezinsecție, dezinfecție și deratizare cu un operator economic care nu era calificat şi autorizat în acest scop, la data încheierii contractelor, acesta nedeținînd avizele și autorizațiile necesare prestării unor astfel de servicii. De altfel, câștigătorul contractului l-a subcontractat.
- 24 de containere neutilizabile din punct de vedere al normelor sanitar-veterinare, în valoare de 809.200 lei (informația apare și pe pagina de Facebook a lui Nicușor Dan)
- 535.493 lei, sumă provenită din achiziționarea și instalarea unor cuști pentru câini la adăpostul din Mihăilești – aceste cuști erau făcute din materiale de la vechile cuști. Nu există proces verbal de recepție a acestor cuști.
- 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detașate de la societăți private (raport Curtea de Conturi)
- 103.305 lei, proveniți din efectuarea unor cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului ”Stop Abandon”.
- 809.200 lei, sumă provenită din achiziționarea a două ambulanțe veterinare, fără obținerea autorizațiilor pentru funcționare de la Colegiul Medicilor Veterinari.
Potrivit declarației de avere depusă de Oana Mina Drăghici în 2020, când a candidat pentru un post de consilier municipal, în București, soțul ei avea, în anul fiscal 2019, un salariu de 11.000 de lei pe lună, de la ASPA. Familia nu avea însă nici un fel de alte bunuri, nici măcar cont bancar.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.