Amenințarea cu arme chimice ar putea deveni realitate. Vladimir Putin ar putea „risca totul” pentru a împinge liniile rusești spre vestul Ucrainei cu arme chimice, a declarat pentru Express.co.uk un important expert în arme chimice.
Amenințarea cu arme chimice ar putea deveni realitate
Luna trecută, Rusia a declarat că va „reduce în mod radical activitatea militară” în jurul nordului Ucrainei, inclusiv în apropierea Kievului și a orașului Cernihiv, în timp ce negocierile de pace se zbat la Istanbul. Alexander Fomin, ministrul adjunct al apărării al Rusiei, a declarat că gestul a fost făcut pentru „a crește încrederea reciprocă, a crea condițiile potrivite pentru viitoarele negocieri și a atinge scopul final de a semna un acord de pace cu Ucraina”.
Dar acest lucru a venit după ce Kremlinul a declarat că acționează pentru a-și consolida controlul asupra regiunii Donbas din estul țării, aflată în prezent sub controlul pro-Moscova.
Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, a declarat că „obiectivul principal” al Rusiei este acum „eliberarea” regiunii.
Dar capacitatea Moscovei de a se strecura mai mult spre vest, în timp ce luptele de uzură continuă, ar putea fi pusă sub semnul întrebării fără a recurge la arme chimice, a declarat fostul șef al Unității de arme chimice a armatei britanice.
Avertismentul unui fost comandant al forței de arme chimice a NATO
Colonelul Hamish de Bretton-Gordon a declarat că alegerea se reduce la faptul dacă Putin este dispus să „riște totul” și să lanseze atacuri neconvenționale asupra vestului Ucrainei sau decide că Donbasul „îi satisface cerințele”.
El a avertizat: „Am speranța că va exista un fel de pace și că rușii se vor concentra asupra estului, dar nu-i văd cucerind Kievul sau alte orașe importante din vest, precum Lviv, fără a recurge la un război neregulat sau neconvențional”.
În condițiile în care războiul nu a ieșit așa cum și-a imaginat Vladimir Putin, fostul șef al Unității pentru arme chimice a armatei britanice a comparat slaba performanță a forțelor convenționale rusești cu tacticile din războiul din Siria.
Fostul comandant al forței de arme chimice a NATO a comparat războiul din Ucraina cu asediul orașului Alep, care a devenit unul dintre cele mai lungi asedii din războiul modern și care a durat din 2012 până în 2016, estimările plasează numărul de morți la peste 31.000.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.