Rusia continuă să livreze gaze în Europa. Rusia a menținut luni fluxurile de gaze prin rutele cheie ale conductelor către Europa, în ciuda incertitudinii privind condițiile de plată și în timp ce liderii europeni au cerut noi sancțiuni împotriva Moscovei după acuzațiile de crime de război în Ucraina, potrivit Reuters.
Rusia continuă să livreze gaze în Europa
Fluxurile fizice de gaz prin conducta Yamal-Europa, la punctul Mallnow din Germania, au oscilat în weekend și ultima dată au fost zero, au arătat datele operatorului Gascade.
Solicitările de livrări de gaze rusești prin punctul de intrare Velke Kapusany din Slovacia, din Ucraina, au fost stabile luni, la 967.841 MWh, la fel ca și fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania, la 70.623.310 kWh/h.
Gigantul energetic rusesc de stat Gazprom a declarat că a continuat să furnizeze gaze naturale în Europa prin Ucraina, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni.
Cu toate acestea, rămân întrebări cu privire la livrările viitoare, având în vedere cererea Kremlinului ca cumpărătorii să înceapă să plătească Gazprom în ruble.
Premierul slovac Eduard Heger a confirmat în weekend că țara sa va acționa la unison cu Uniunea Europeană împotriva unor astfel de cereri de plată.
Atrocitățile din Ucraina i-au enervat crunt pe europeni
Apelurile pentru o nouă rundă de sancțiuni care să lovească economia Rusiei au apărut, de asemenea, la sfârșitul săptămânii, după ce au fost raportate posibile crime de război în urma descoperirii a sute de cadavre, unele legate și împușcate de la mică distanță, în jurul orașelor din apropierea Kievului, după retragerea forțelor Kremlinului.
Ministrul german al apărării a declarat duminică că Uniunea Europeană trebuie să discute interzicerea importului de gaz rusesc, având în vedere atrocitățile raportate, în timp ce președintele francez Emmanuel Macron a susținut sancțiuni asupra petrolului și cărbunelui.
Lituania a anunțat deja că nu va mai importa gaz rusesc pentru a-și satisface nevoile interne, devenind prima țară din Europa care își asigură independența față de livrările rusești.
Ministrul italian al Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani, a declarat că țara are suficiente rezerve pentru a renunța la aprovizionarea cu gaze rusești în următoarele câteva luni.
Italia și Germania se numără printre membrii Uniunii Europene cei mai dependenți de gazul rusesc.
Rusia a negat anterior că a vizat civili și a respins acuzațiile de crime de război. Moscova a declarat că omorurile din apropierea Kievului au fost „înscenate” pentru a păta numele Rusiei.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.