/

Kovesi, vizită extraordinară la Kiev. Acord cu Parchetul General ucrainean pentru confiscarea averilor criminalilor de război

Laura Kovesi, vizită extraordinară la Kiev
Laura Kovesi, vizită extraordinară la Kiev (sursa: Facebook/Ірина Венедіктова)

Laura Kovesi, vizită extraordinară la Kiev. Procurorul-șef european Laura Kӧvesi și procurorul european Juraj Novocký au mers, vineri, în Ucraina, unde s-au întâlnit cu procurorul general Iryna Venediktova.

Laura Kovesi, vizită extraordinară la Kiev

Parchetul European (EPPO) și Parchetul General al Ucrainei au semnat un acord de lucru, iar Kovesi le-a garantat sprijinul EPPO. Cele două părți au discutat și despre percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război, a transmis procurorul general pe pagina de Facebook.

„Întreaga lume este martoră la suferința, disperarea și distrugerea pe care războiul lansat de Federația Rusă împotriva Ucrainei le provoacă milioanelor de compatrioți ai voștri.

Suntem smeriți în fața exemplului dumneavoastră, a hotărârii parchetului ucrainean de a continua să lucreze sub asediu, bombardat, în pragul anihilării.

Citește și: VIDEO Putin, discurs pe stadion la Moscova, acompaniat de staruri pop: Din dragoste creștină am intrat în Ucraina, să-i salvăm pe frații noștri din Donbas

Suntem convinși că tenacitatea și curajul dumneavoastră se vor dovedi extrem de importante odată ce pacea va reveni în Ucraina.

Investigațiile dumneavoastră privind crimele de război și crimele împotriva umanității comise în Ucraina vor fi esențiale pentru a pune în mișcare roțile justiției internaționale și pentru a permite începerea procesului de vindecare a națiunilor ucrainene și ruse”, a transmis Kovesi în cadrul întâlnirii, conform comunicatului EPPO.

Confiscarea averilor criminalilor de război

Acordul de lucru semnat vineri pune fundamentul unei cooperări strânse pentru a proteja interesele financiare ale UE și ale Ucrainei și pentru a aduce în fața justiției toți suspecții sau inculpații de infracțiuni împotriva bugetului UE.

În replică, procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a transmis, pe Facebook:

„Procurorul șef al UE Laura Kovesi a venit să ne sprijine în Ucraina. Ea este prima dintre oficialii Uniunii Europene care ne-a vizitat statul într-un război dificil.

Am discutat despre interacțiunea Procuraturii UE cu forța de lucru a Biroului Procuraturii Generale pentru percheziția, arestarea și confiscarea averilor criminalilor de război.

Trebuie să găsim tot ce aparține celor care susțin uciderea în masă a civililor. Proprietățile lor vor merge la refacerea statului și compensarea pierderilor fiecărui ucrainean.

Ucraina, prima țară cu acord cu Parchetul European

Am primit sprijin incontestabil din partea Laurei Kovesi și sunt sigură că împreună vom avea succes. Din prima zi, ea ne-a oferit ajutor și a garantat eforturi comune pentru a stopa agresiunea rusă.

Procurorul-șef al UE crede sincer că Ucraina este acum fortăreața Europei. Astăzi am semnat și un acord de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală și Parchetul European (EPPO).

Ucraina este prima țară cu care Parchetul UE a încheiat un astfel de document. Procurorul-șef al Uniunii Europene a adus și o scrisoare de susținere a procurorilor ucraineni din partea colegilor cu EPPO.

Frontul nostru juridic se consolidează și asta înseamnă că victoria justiției este inevitabilă”, a scris Venediktova într-un mesaj pe Facebook, după vizita Laurei Codruța Kovesi.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultima oră

18:03DOCUMENT Guvernul a rămas fără bani de salarii: se caută câteva miliarde pentru salarii și drepturile salariale câștigate de magistrați în instanță, plus zece miliarde de lei pentru pensii
16:27Iubita lui Sorin Oprescu a pierdut procesul cu Cătălin Cîrstoiu: ea fusese eliminată din concursul de manager al Spitalului Universitar de Urgență București fiindcă nu avea dosarul complet
15:29Un bărbat întors din Lumea de Apoi va conferenția la Iași, promite Festivalul Holistic desfășurat în oraș
15:14Suzeta de 10.000 de euro tocmai a fost creată în România și se poate cumpăra și online
14:51Baronul PSD Ionel Arsene, zis „Șosetuță”, nu vrea în pușcărie în România fiindcă e „timid” și „sensibil”. Avocații săi blochează extrădarea pe motiv că a ajuns să evite „petrecerile și dansul”
13:48Primăria București a atribuit încă un contract pentru reabilitarea liniilor de tramvai de 293 de milioane lei fără TVA
12:06FOTO Prefectul PSD de Tulcea, în campanie cu colegii de partid, deși legea o interzice „sub sancțiunea demiterii”. Șefii deconcentratelor, certați pentru că au amendat candidații PSD
11:20Motivul stupefiant pentru care o judecătoare a amânat 44 de dosare într-o singură zi: „Standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului”
10:33Dialogul halucinant din debutul procesului accidentului din stațiunea 2 Mai. Judecătoarea Popoviciu întreabă, mirată: „A decedat vreo victimă?”
20:46Candidatul lui Dan Voiculescu la Parlamentul European Mugur Ciuvică anunță cine este competitorul favorit la președinție: „Ar fi un super președinte, zic eu”
17:36Suma astronomică pe care contribuabilii au investit-o în aeroportul Tulcea, prin care, în primul trimestru, au trecut exact doi călători
16:19Procurorii europeni conduși de Kovesi au primit 3,6 milioane de euro în plus la buget, urmare a aderării Poloniei la EPPO
12:53Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
12:41Realizările lui Grindeanu: România are 18 km de drum național de pământ și 111 km de drum național pietruit. În 2018, erau 13 km de drum pietruit. Lungimea căilor ferate, în scădere
11:20Cu cât a crescut, într-un an, salariul pensionarului Pandele, soțul Gabrielei Firea și primar de Voluntari. Familia are o avere uriașă, doar bijuteriile și tablourile valorând 220.000 euro