Vrancea, decese în accidente de muncă. Aproape 100 de persoane au decedat în ultimii cinci ani în urma unor accidente de muncă petrecute în judeţul Vrancea, cele mai multe accidente având loc în domeniul construcţiilor, dar şi în agricultură sau exploatări forestiere, potrivit unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea.
Vrancea, decese în accidente de muncă
În ultimii cinci ani, au avut loc peste 600 de evenimente la locul de muncă, dar mai puţin de jumătate dintre acestea au fost încadrate ca accidente de muncă.
Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant
„În intervalul 2018 – 2023, la ITM Vrancea au fost comunicate un număr de 629 de evenimente, dintre care 80 de evenimente au fost cercetate de ITM şi 549 de evenimente cercetate de angajatori şi avizate de ITM Vrancea.
În cele 629 de evenimente produse au fost implicate un număr de 658 de victime.
În urma cercetărilor efectuate, a fost stabilit ca şi caracter accident de muncă pentru un număr de 309 victime, pentru restul de 349 de victime au fost încadrate ca accidentaţi uşor sau în afara muncii”, se arată într-un raport al ITM Vrancea.
Cele mai periculoase activități
Potrivit sursei citate, în perioada menţionată, un număr de 98 de victime ale accidentelor de muncă au decedat, iar alte opt persoane au rămas invalide ca urmare a accidentelor suferite.
Cele mai frecvente domenii de activitate în care s-au produs evenimentele au fost construcţii de clădiri – 75 de evenimente, agricultură, vânătoare şi servicii conexe – 35 de evenimente, silvicultură şi exploatare forestieră – 30 de evenimente, comerţ – 40 de evenimente, transporturi terestre – 35 de evenimente, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 16 evenimente.
În acelaşi raport al ITM Vrancea se arată că, în cadrul controalelor efectuate, inspectorii de muncă au avut parte de o colaborare precară mai ales cu angajaţii societăţilor controlate, care au refuzat de multe ori să ofere date de identitate sau au declarat date false sau chiar au fugit de la locul de muncă în timpul acţiunilor de verificare.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.