La cererea REPER, Curtea de Apel București a anulat mai multe decizii ale Biroului Electoral Central (BEC) care respingeau cererile partidului de renumărare a voturilor pentru PE în unele secții: voturile europarlamentare, renumărate în 13 județe.
Motivarea deciziei lipsește
Potrivit minutei deciziei Curții de Apel de pe portalul instanțelor de judecată, se „Anulează deciziile BEC nr.67D/11.06.2024, nr.78D/14.06.2024,nr.93D/18.06.2024nr.94D/18.06.2024,nr.97D/18.06.2024şi nr.110D/18.06.2024. Obligă pârâtul (BEC – n.r.) să soluţioneze cererile reclamantului de renumărare a voturilor ce fac obiectul deciziilor anulate.”.
Motivarea acestei decizii nu este disponibilă încă, a confirmat și avocatul REPER, Dragoș Popa.
„Așteptăm motivarea, suntem foarte interesați de conținutul acesteia, mai ales că, potrivit presei, BEC urmează să facă recurs la această hotărâre”, a spus Popa pentru DeFapt.ro.
Renumărarea voturilor, cea mai probabilă interpretare
Întrebat ce înseamnă formularea din minută „Obligă pârâtul (BEC – n.r.) să soluţioneze cererile reclamantului de renumărare a voturilor ce fac obiectul deciziilor anulate.”, avocatul REPER a arătat că nu poate exista decât o singură interpretare.
„Deciziile BEC anulate de instanță spuneau că cererile noastre de renumărare ale voturilor în anumite secții se resping întrucât <nu sunt temeinic motivate>.
Câtă vreme instanța a anulat deciziile prin care nu se admitea renumărarea voturilor, logic este că permite renumărarea”, a explicat Dragoș Popa.
„Totuși, așteptăm motivarea hotărârii pentru a înțelege exact ce a dispus instanța”, a adăugat avocatul.
Voturile europarlamentare, renumărate în 13 județe
Dacă, însă, Curtea de Apel chiar a dispus renumărarea voturilor în secțiile în care REPER consideră că au fost nereguli, situația devine explozivă.
Astfel, prin Decizia 67D a BEC se respinge renumărarea voturilor la europarlamentare în nu mai puțin de 13 județe.
„Am cerut renumărarea voturilor la europarlamentare din toate secțiile din 13 județe întrucât existau foarte multe indicii că voturile au fost înregistrate incorect în masă”, a declarat avocatul Dragoș Popa.
„Da, dacă Curtea de Apel a decis renumărarea voturilor, ar trebui să se renumere în toate secțiile din cele 13 județe”, a completat Popa.
Va fi recurs la Înalta Curte
Deocamdată, însă, nu există motivarea hotărârii Curții de Apel.
Când aceasta va fi disponibilă, BEC va face recurs, cel mai probabil.
Recursul se va judeca la Înalta Curte.
Chiar și dacă Înalta Curte va păstra decizia Curții de Apel, de renumărare a voturilor, tot mai există un pas pentru a modifica procesul-verbal aflat acum în vigoare pentru europarlamentare.
„În acest moment, BEC are procesul-verbal final al voturilor pentru europarlamentare definitivat. Dacă se va ajunge la renumărătoare și aceasta va arăta că voturile au fost înregistrate eronat sau chiar fraudat, va trebui, cel mai probabil, să contestăm procesul-verbal final al europarlamentarelor”, a încheiat Dragoș Popa, avocatul REPER.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.