Studiu pe varianta portugheză a variolei maimuței. Virusul variolei maimuţei care circulă în Portugalia aparţine unei variante mai puţin agresive din Africa de Vest, a declarat marţi Institutul Naţional de Sănătate Doutor Ricardo Jorge (INSA), informează agenţia Xinhua.
O echipă de oameni de ştiinţă, condusă de Joao Paulo Gomes, directorul Unităţii de Bioinformatică a Departamentului de Boli Infecţioase din cadrul institutului, a finalizat secvenţierea genomică a virusului variolei maimuţei care se răspândeşte în Portugalia, a declarat cercetătorul pentru agenţia de presă Lusa.
Studiu pe varianta portugheză a variolei maimuței
Virusul din Portugalia „este mai apropiat de virusul variolei maimuţei din Nigeria”, care a fost detectat în 2018 şi 2019 în mai multe ţări, inclusiv în Marea Britanie, Israel şi Singapore, a spus expertul, menţionând că există o altă variantă mai agresivă a variolei maimuţei, care circulă în Africa Centrală.
„În teorie, evoluează mai mult decât ne aşteptam. În cele din urmă, vom putea să vedem că aceste trăsături genomice pot fi asociate cu o transmisibilitate mai mare; nu ştim încă”, a spus el.
Deşi „nu există niciun motiv de îngrijorare”, microbiologul a făcut apel la celelalte state „să acţioneze, să blocheze lanţurile de transmitere, să realizeze o monitorizare intensă” şi să lămurească „rapid” cazurile suspecte, potrivit Agerpres.
Variola maimuţei este o boală rară, care se poate răspândi prin contactul direct cu fluidele corporale sau prin contactul cu haine ori aşternuturi contaminate.
Portugalia a confirmat până în prezent 39 de cazuri, toate la pacienţi cu vârste cuprinse între 27 şi 61 de ani, majoritatea sub 40 de ani.
Până marţi, au fost înregistrate 131 de cazuri de variola maimuţei şi 106 cazuri suspecte în 19 ţări din afara Africii, de la raportarea primului caz, la data de 7 mai, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.