/

La jumătatea lunii decembrie 2024, România nu are încă buget pentru 2025. Proiectul nici măcar nu a ajuns în Parlament

USR solicită transparența datelor privind bugetul (sursa: Facebook/Marcel Ciolacu)

USR solicită transparența datelor privind bugetul. Uniunea Salvați România (USR) solicită guvernului să facă publice datele reale privind execuția bugetară și discuțiile cu Comisia Europeană despre reducerea deficitului. 

USR solicită transparența datelor privind bugetul

Într-un mesaj publicat sâmbătă pe Facebook, USR a precizat:

Citește și: Guvernul scoate din rezerva bugetară 80.000 de lei pentru ochelarii angajaților de la Înalta Curte. Plus încă 900 milioane de lei pentru salarii câștigate în instanță

„De ce cerem asta? Ca să știm pe ce s-au cheltuit banii noștri în 2024. Ca să înțelegem cum arată cu adevărat economia României. Și mai ales, ca să luăm decizii corecte pentru 2025. Fără cifre clare, nu putem repara nimic.”

Conform USR, datoria externă a României a crescut cu 18 miliarde de euro în primele zece luni din 2024, ajungând la un total de 186 miliarde de euro.

Totodată, investițiile străine directe au scăzut de la 5,9 miliarde de euro în 2023 la 5,5 miliarde de euro în 2024, ceea ce reflectă o scădere a încrederii investitorilor în stabilitatea economică a României.

„Am ajuns la <<Ziua visteriei goale>>. Pe 24 octombrie, România și-a terminat bugetul pe 2024. De atunci, trăim exclusiv pe datorie. Anul acesta plătim peste 37 de miliarde de lei doar pe dobânzi, bani care nu mai ajung nici la spitale, nici la școli, nici la drumuri.”

Drulă: deficitul bugetar este „enorm”

Deputatul Cătălin Drulă, fost președinte al USR, critică guvernarea PSD-PNL, pe care o consideră mai dăunătoare decât pandemia pentru economia României:

„Nu mai merge cu falsificarea realității! Cerem asumare și responsabilitate guvernului Ciolacu. Să aducă bugetul în Parlament.

Să vină să discutăm cu cifrele pe masă. Deocamdată, toate cifrele pe care le vedem arată rău.”

Nemulțumirea publică ar putea alimenta extremismul

Drulă avertizează că lipsa de transparență și deteriorarea economică ar putea amplifica furia publică, ceea ce ar duce la o creștere a extremismului și izolaționismului:

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

„Furia oamenilor doar va crește. Și pe bună dreptate. Iar asta va alimenta extremismul și izolaționismul, spre care unii vor să redirecționeze toate nemulțumirile reale ale oamenilor.”

USR subliniază că România are nevoie de reforme reale, nu cârpeli de moment, și cere guvernului să trateze cu seriozitate problema deficitului bugetar.

Publicarea execuției bugetare ar reprezenta un pas esențial pentru a recâștiga încrederea cetățenilor și pentru a evita escaladarea crizei economice și sociale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

  1. Ce mai contează că nu avem buget pentru 2025,bine că suntem în viață vorba unui coleg de facultate după o noapte de beție;regrete sincere pentru plecarea din această lume a lui Dan Grecu și Mircea Diaconu.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:17Guvernarea Ciolacu I a reușit și o scădere dramatică a producției industriale. Producția de energie a căzut cu 5%
11:25Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară”
10:51Consilierul lui Putin, Patrușev: Ucraina și Moldova ar putea să nu mai existe ca state. Ucraina, chiar de anul acesta
10:43Acesta este telefonul care poate salva viața unui copil: consultațiile sunt gratuite, medicii pot fi apelați la orice oră
10:36Autostrada A8: lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung și mai complex segment montan, aproape de începerea lucrărilor
10:29Proiectele europene cresc taxele locale cu până la 30% într-o comună din Iași
10:28Lovitură pentru bucureșteni de la CFR-ul lui Grindeanu: denunță, unilateral, acordul pentru bilete comune cu Metrorex și STB
10:23Președintele sud-coreean, arestat la a doua tentativă, refuză să dea declarații procurorilor în dosarul de „rebeliune” deschis după ce a declarat legea marțială
10:17Petre Roman, inculpat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul mineriadei din iunie 1990: „Această învinuire este profund nedreaptă”
10:102024, cel mai cald an din istoria măsurătorilor de temperatură, potrivit NASA
10:02Incendiile din Los Angeles au provocat pierderi de 40 de miliarde de dolari, mare parte din costuri vor fi suportate de companiile de asigurări
00:51Ex-ofițer SRI, fost „șef birou securitate internă” peste cinci județe, poză tandră cu Călin Georgescu
21:47Donald Trump pare inspirat de Donald Duck. Recentele sale ambiții expansioniste se regăsesc într-o bandă desenată, creată în 1952
21:4055 de urși au fost împușcați în județul Covasna în 2024, alți 54 vor fi „recoltați” în 2025. Astfel, au scăzut atacurile și pagubele, susține șeful APM
21:28Atena cere Bruxelles-ului să rezolve problema diferențelor foarte mari de preț la electricitate între țările UE