/

Transnistria a rămas fără apă caldă și căldură după ce Kievul a oprit tranzitarea gazului de la Gazprom prin Ucraina

Transnistria, fără căldură și apă caldă (sursa: X/conner)

Transnistria, fără căldură și apă caldă. Regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică majoră după ce livrările de gaz rusesc prin Ucraina au fost sistate. Miercuri, autoritățile locale au întrerupt furnizarea de căldură și apă caldă în regim centralizat pentru gospodării.

Transnistria, fără căldură și apă caldă

Această decizie a afectat direct cei aproximativ 450.000 de locuitori ai regiunii, predominant rusofoni, unde Rusia are dislocați circa 1.500 de militari.

Citește și: Guvernul protejează ciocoii bugetarilor: judecătoare de la ÎCCJ, două apartamente în Emiratele Arabe, ia diurnă de 75.000 lei

„Nu există căldură sau apă caldă,” a declarat o angajată a companiei energetice Tirasteploenergo din Tiraspol. 

Situația pare să fie pe termen nedefinit, fără o soluție clară la orizont.

Oprirea transportului de gaz

Transnistria depindea de gazul rusesc transportat prin Ucraina, dar acest flux a fost sistat în urma expirării unui acord de tranzit între Rusia și Ucraina. 

Livrările de gaz către Transnistria erau esențiale pentru funcționarea unei centrale electrice care alimenta întreaga Republică Moldova.

Măsuri de urgență pentru locuitori

Compania energetică locală a emis mai multe recomandări pentru locuitori.

Printre acestea: să se îmbrace călduros și să utilizeze perdele groase și pături pentru a reduce pierderile de căldură.

Printre avertizările companieie s-a numărat evitarea utilizării plitelor pe gaz sau electrice pentru încălzire, care pot provoca tragedii.

Apeluri către Kremlin pentru un nou acord

Așa-numitul parlament local de la Tiraspol a cerut recent Kremlinului să negocieze un nou acord cu Ucraina pentru reluarea livrărilor de gaz. 

Deși Moscova a promis că își va proteja cetățenii și soldații din regiune, situația rămâne nerezolvată.

Eforturile Republicii Moldova pentru gestionarea crizei

În contextul acestei crize, Guvernul de la Chișinău a luat măsuri pentru a reduce consumul energetic cu o treime. 

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a declarat că aceste măsuri dau rezultate, curbele de consum devenind mai echilibrate.

De asemenea, compania de stat Energocom a anunțat că Republica Moldova își acoperă 38% din necesarul energetic din producția internă, inclusiv 10% din surse regenerabile, iar restul de 62% este importat din România.

Dependența energetică

Republica Moldova contestă datoriile de gaze imputate de Rusia și acuză Kremlinul de folosirea dependenței energetice pentru a destabiliza țara. 

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Deși Rusia neagă aceste acuzații, situația energetică tensionată evidențiază vulnerabilitățile din regiune.

Autoritățile moldovenești continuă să caute soluții pentru a asigura stabilitatea energetică pe termen lung.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

22:11VIDEO Ciolacu și Simonis recunosc că i-au dat voturi de la PSD lui George Simion la prezidențiale: „Să știi că toți i-am dat”
19:52Tinerii nu mai beau vinuri roșii, consumul acestora a scăzut cu 90% în Franța în ultimii 55 de ani. Producătorii vor să scadă concentrația de alcool
19:32Salah părăsește Liverpool la finalul acestui sezon, după opt ani la club. Noua echipă, necunoscută
19:19Plafonarea prețului la energie poate fi sistată după 1 aprilie, recunoaște ministrul Burduja, care adaugă că se caută soluții alternative
17:18Ministrul de Finanțe, atac la Ciolacu I: „Cheltuielile bugetare au depăşit cu 69 miliarde lei cele prevăzute. Nu intru în analiză dacă au fost justificate”
14:57Un sfat de la David Popovici: „Să nu te compari cu cei care toată ziua nu vorbesc decât despre cât de mulți bani au și case și mașini”
13:59Guvernul Ciolacu II continuă să se împrumute masiv: Finanțele au planificat împrumuturi de 5,2 miliarde de lei doar în ianuarie 2025
12:53Cristian Socol, meditatorul lui Ciolacu, care acuza de „ipocrizie” mediul de afaceri, a făcut o avere impresionantă din sinecurile oferite de PSD
11:59Pe șest, printr-un banal ordin semnat de un secretar de stat, circa 100 de firme din industria extractivă vor fi jupuite de 0,5% din cifra de afaceri – presă
10:59O putinistă cu opinii similare cu cele ale lui Georgescu, „uitată” de Parlament într-o funcție crucială, deși mandatul i-a expirat de șase luni
17:46Ministrul Educației își bate joc de Călin Georgescu: „Are un discurs grevat major de pseudoștiință și pseudoreligie”
14:59Profesorul universitar Cristian Păun explică de ce taxa pe stâlp este mai nocivă decât creșterea TVA: „Se duce mult mai direct în prețul final”
13:20Cristian Preda susține că CEDO nu va admite plângerea lui Georgescu: „Dreptul la alegeri libere prevăzut în Convenția CEDO se referă la legislative”
12:45Ponta se oferă să candideze la președinție și apără „suveraniștii”: „Nu este adevărat că, dacă votezi cu Georgescu, ești anti-european”
10:48După o ceartă într-un bar, a ucis zece persoane, între care doi copii, cu o armă de foc, a rănit alte patru, apoi s-a sinucis, când polițiștii l-au înconjurat (Muntenegru)