Fostul premier Teodor Stolojan se opune propunerii PSD de supraimpozitare a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui: „România este restantă cu reforme care trebuiau efectuate în secolul trecut”, a spus acesta la RFI.
Însă Stolojan a criticat și decizia Guvernului de a acoperi „gaura” de încasări la buget, de 20 de miliarde de lei, fără a se atinge de salarii și investiții.
Fostul premier a arătat și ce reforme sunt restante, oferind ca exemplu uriașul număr de unități administrativ-teritoriale.
România, restantă cu reforme care trebuiau efectuate în secolul trecut
„Categoric că vine şi nota de plată. Gândiţi-vă numai, iată, s-a început o discuţie care e foarte veche în România vizavi de unităţile teritorial-administrative. O Românie care are comune care au mai rămas cu două-trei mii, patru mii de locuitori, dar care menţine un aparat în primării care trebuie finanţat tot timpul cu bani din bugetul de stat, deci din veniturile generale ale ţării, deci unităţi teritorial-administrative care din veniturile proprii nu-şi acoperă nici măcar salariile respective. Încă o dată, noi, în România, suntem restanţi cu reforme care trebuiau efectuate în secolul trecut”, a spus Stolojan.
În ceea ce privește propunerea PSD de supraimpozitare a veniturilor salariale care depășesc salariul președintelui, el a arătat: „Nu mi se pare bună deloc, pentru că dacă consider că bugetarii au salarii prea mari, trebuie să revizuiesc toată schema de salarizare a bugetarilor din România, nu mă apuc să creez un sistem special de impozitare numai pentru anumiți bugetari care depășesc o anumită sumă.
Ori am un sistem de impozitare care privește absolut toți oamenii care realizează venituri în România ori dacă am o problemă cu salariile mari de la anumiți bugetari, revăd schema de salarizare aplicată în toate instituțiile publice finanțate din bugetele publice ale României”.
Stolojan a explicat și de ce nu se vor putea face economii de 20 de miliarde de lei la buget fără a fi afectate salariile și investițiile.
„Dacă vrei să elimini excesul de grăsime, ai grijă să nu tai nervii sau mușchii”
„Dacă iei toate cheltuielile bugetului consolidat, deci toate bugetele publice la un loc și scazi din ele salariile, investițiile, cheltuielile pentru dobânzi la datoria publică, cheltuielile finanțate din fondurile europene, îți mai rămân vreo 112 miliarde. Or 20 de miliarde din 112 miliarde, ca să scazi, nu poți să realizezi o asemenea scădere, care înseamnă aproape 18%.
Or orice instituție publică care se apucă doar și taie de la bunuri și servicii poate produce o risipă mult mai mare decât ceea ce vrem să realizăm. În 1936, un mare economist român, Virgil Madgearu, spunea următorul lucru: dacă vrei să elimini excesul de grăsime, ai grijă să nu tai nervii sau mușchii, că sistemul nu mai e funcțional. Ca să vă dau un exemplu: cheltuială curentă înseamnă reactivii într-un laborator chimic de cercetare sau mai știu eu ce laborator.
Am tăiat reactivii, înseamnă o risipă de salariu, pentru că doctorul sau cercetătorul stă, că nu poate lucra, că n-are reactivi, dar îi plătești salariul, înseamnă o risipă, că am cumpărat echipamente și nu le pot utiliza, că n-am reactivi, pentru că i-am tăiat, că fac parte din bunuri și servicii”, a spus Stolojan, la RFI.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.