Ministerul rus de externe aniversează, pe rețelele sociale, 83 de ani de la tratatul Ribbentrop-Molotov, dintre URSS și Germania, denumit astfel după numele semnatarilor. Documentul a fost semnat la 23 august 1939. Opt zile mai târziu, Germania a invadat Polonia. La 17 septembrie 1939, și URSS a intrat în Polonia fără nici o declarație de război și a anexat partea de est a acestei țări.
Ministerul rus de externe aniversează tratatul Ribbentrop-Molotov
Un protocol adițional secret prevedea, de facto, anexarea de către URSS a celor trei state baltice, a unei părți din Polonia și a Basarabiei.
📅 Today marks 83 years since the signing of the Treaty of Non-Aggression between Germany and the USSR.
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) August 23, 2022
📹 Watch our retrospective video for information on the state of affairs in Europe prior to the signing of this document.
🔗 https://t.co/0oj5eo5QbC pic.twitter.com/mxyonaFXDt
Acum, ministerul de externe al Rusiei publică un film de 2.27 minute în care justifică acest tratat. Rusia arată că mai multe state aveau deja acorduri de neagresiune cu Germania și amintește de acordul de la Munchen, semnat de premierul Chamberlain cu Hitler la 30 septembrie 1938. Diplomația rusă reia vechile teze ale URSS: Stalin a încercat să încheie un acord cu Franța și Marea Britanie, dar delegațiile trimise la negociere de aceste state nu aveau nici o putere. În 1938, URSS a vrut să ajute Cehoslovacia, dar Polonia a refuzat să permită trupelor sovietice să tranziteze teritoriul ei. În plus, în 1939, Japonia se afla în război cu URSS, iar Stalin nu dorea să riște un război pe două fronturi, se mai arată în documentarul ministerului rus de Externe.
The German-Soviet Pact from 23 August 1939 paved the way for the joint invasion and occupation of Poland in September 1939. The pact contained a secret protocol that provided for the partition of Poland and the rest of eastern Europe into German & Soviet spheres of interest. https://t.co/OXE7yVtb2s pic.twitter.com/llpZT6ecpe
— Auschwitz Memorial (@AuschwitzMuseum) August 23, 2022
„Mulțumită pactului de neagresiune sovieto-german, războiul a început pe granițe mult mai avantajoase strategic pentru URSS, iar sute de mii de vieți au fost salvate”, este concluzia documentarului ministerului rus de externe, care justifică, prin termenul de „granițe avantajoase strategic” anexarea unor suprafețe uriașe din teritoriul altor state și desființarea unor țări libere.
Abia în 1990, Estonia, Letonia și Lituania și-a recăpătat independența.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Din păcate, multe documentare descriu Războiul de la Răsărit ca începând mișelește la 22 iunie 1941, fără a menționa nici acest Pact, nici atacarea Finlandei de către Stalin.