/

Șefii serviciilor secrete din țările baltice, despre mentalitatea Rusiei: „cruzime”, „viața nu are nici o valoare”, „Ivan cel Groaznic”. „Majoritatea este responsabilă”, spune unul dintre ei

Șefii serviciilor secrete, despre mentalitatea Rusiei Foto: Kremlin.ru

Șefii serviciilor secrete din țările baltice vorbesc, într-un articol din revista Eesti Ekspress, despre mentalitatea Rusiei, încercând să explice războiul din Ucraina și masacre precum cel de la Bucha.

„În mod surprinzător, șefii tuturor celor trei agenții de contrainformații baltice răspund cu același nume când întreb despre originile mentalității actuale a Rusiei: Ivan cel Groaznic”, se arată în articolul intitulat „«Viața oamenilor nu are nicio valoare acolo»: ofițerii de contrainformații baltici vorbesc deschis despre cruzimea rusă”.

Șefii serviciilor secrete, despre mentalitatea Rusiei

„Războiul din Ucraina nu este războiul lui Putin. Cruzimea nu este a lui Putin. Violurile, crimele, ochii tăiați, spânzurările și cadavrele arse nu sunt tactici speciale folosite de liderul Rusiei. Este Rusia ca un întreg.

„Majoritatea rușilor sunt de vină”, spune Arnold Sinisalu, șeful serviciului estonian de securitate internă.

Colegilor occidentali le este uneori greu să creadă asta.

„Sunt cu siguranță mai naivi și mai optimiști decât noi”, spune un ofițer de contrainformații din țările baltice”, scrie Eesti Ekspress.

Ofițerii de informații din statele baltice se plâng că nici acum mulți din Vest nu și-au schimbat mentalitatea.

„Cu toate acestea, problemele persistă în rândul politicienilor și șefilor agențiilor de informații străine. Negare. Respingere. Reduc totul la Putin și la cel mai apropiat cerc al său, pentru că nu ar trebui să-i încadrezi pe toți rușii sau să crezi că există caracteristici naționale comune.

Concluziile ofițerilor de contrainformații din Marea Baltică despre Rusia sunt opuse. După cum remarcă cineva: „Înțelegerea noastră a fost radical opusă a Occidentului.” Locuim alături de o țară ai cărei cetățeni aderă în primul rând la un cod de forță. Războiul din Ucraina nu a fost o surpriză, ci mai degrabă o progresie logică. Și la un moment dat, se va repeta din nou”, mai arată revista estonă.

„Sunt animale”

Ofițerii serviciilor de securitate din țările baltice nu descriu imperialismul și brutalitatea Rusiei ca pe o tactică militară, ci ca pe o normă socială agresivă.

„Am crezut că mentalitatea lor s-a schimbat de-a lungul anilor. Ar fi fost normal. Dar m-am înșelat“, spune Darius Jauniškis, șeful serviciilor lituaniene de securitate.

Jauniškis compară societatea rusă contemporană cu mongolii medievali. Deși Lituania și-a unit odată forțele cu prinții ruși pentru a contracara hoardele mongole, el crede că Rusia a schimbat tabăra, având în vedere comportamentul ofițerilor și soldaților săi. „Sunt animale”, spune el sincer.

Jauniškis este foarte conștient de faptul că astfel de declarații nu sunt corecte din punct de vedere politic și precizează că ele nu au nimic de-a face cu caracteristicile naționale sau cu toți rușii.

Citește și: Drone neidentificate, deasupra unor instalații de gaz norvegiene. Se suspectează tentative de sabotaj comandate de Moscova

Șefii serviciilor statelor baltice mai arată că Rusia nu se va schimba după moartea lui Putin: această țară va continua să fie o amenințare pentru întreaga regiune.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

6 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat
21:06Termoficarea din Iași a rămas pe mâna municipalității și se îndreaptă spre faliment
20:58Fiul cel mare al prințesei moștenitoare a Norvegiei, acuzat de două violuri și acte de violență, arestat