Seceta afectează producerea uleiului de măsline. Seceta din Spania, cel mai important producător mondial de ulei de măsline, va înjumătăţi probabil producţia ţării anul acesta, comparativ cu 2022, arată estimările Comisiei Europene, ceea ce va duce la creşterea preţurilor, transmite Reuters.
Seceta afectează producerea uleiului de măsline
În mod obişnuit, Spania furnizează aproximativ 40% din producţia mondială. Totuşi, valurile de caniculă atunci când înfloresc măslinii şi seceta severă de vara trecută au afectat recoltele. Dar seceta afectează şi Italia şi Portugalia, al doilea şi, respectiv, al patrulea producător de ulei de măsline.
Doar Grecia, al treilea mare producător din UE, care nu este afectată de condiţiile meteo, se aşteaptă la o îmbunătăţire a producţiei, dar nu suficientă pentru a compensa declinul din Spania.
„Este o catastrofă”, avertizează Primitivo Fernandez, şeful Asociaţiei Spaniole a Îmbuteliatorilor de Ulei Comestibil, atrăgând atenţia asupra efectelor secetei, crizelor economice şi războiului din Ucraina.
Asociaţia Exportatorilor Spanioli – Asoliva – estimează că anul acesta cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe plan global va fi cu cel puţin 10% mai scăzută decât nivelul de 3,1 milioane de tone din sezonul încheiat în 2021.
Creștere cu 60% a prețului
„Cu fiecare zi în care nu plouă prognozele sunt şi mai pesimiste”, avertizează Dcoop, cea mai mare cooperativă a producătorilor de ulei de măsline din Spania.
În Spania, preţul sticlelor de ulei de măsline a crescut cu aproximativ 60% în 2022, conform firmelor din domeniu.
Iniţial, creşterea a fost determinată de lipsa uleiului de floarea soarelui, rezultat al războiului din Ucraina. Dar inflaţia ridicată, majorarea preţurilor la îngrăşăminte şi seceta au dus la preţuri mai ridicate ale uleiului de măsline.
Un litru de ulei de măsline se vinde în Spania cu peste şapte euro (7,51 dolari), în condiţiile în care în februarie 2022 preţul era de sub cinci euro.
Majorarea preţurilor a dus la scăderea vânzărilor de ulei de măsline în Spania cu 8% în perioada februarie 2022 – februarie 2023, arată datele companiei de consultanţă Nielsen.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.