Şcolile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării, prima campanie naţională de educaţie pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, au anunţat organizatorii competiţiei, Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi RetuRO.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, premiile puse în jos se ridică la o valoare de peste 250.000 lei.
Şcolile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării
Proiectul se adresează unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal publice din mediul urban, din localităţile în care există magazine Kaufland şi se va desfăşura în perioada martie – iunie 2023. Astfel, şcolile sunt invitate să se înscrie în competiţie începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi şi regulamentul aferent.
În baza punctelor primite pentru implicarea în activităţile proiectului, se va acorda pentru Premiul I suma de 100.000 lei, apoi 50.000 lei pentru Premiul II, 25.000 lei pentru Premiul III, respectiv şapte premii regionale în cuantum de 12.500 lei. Premiile vor consta în investiţii în infrastructura educaţională a unităţilor de învăţământ, în funcţie de nevoile acestora şi contravaloarea sumei câştigate.
Educaţie ecologică pentru elevi
„Pe lângă activitatea de colectare separată a deşeurilor, proiectul integrează două activităţi cheie de educaţie ecologică. Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noţiunile de bază de educaţie ecologică şi vor învăţa cum să susţină ore de educaţie pentru mediu. Cea de-a doua etapă constă în facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educaţie ecologică pentru elevi. Proiectul se adresează atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi părinţilor, care sunt invitaţi să contribuie la activitatea de colectare a deşeurilor şi să susţină astfel şcoala din comunitatea lor.
De asemenea, iniţiativa vine în întâmpinarea programului naţional Săptămâna Verde şi subscrie obiectivelor Strategiei Naţionale de Educaţie privind Mediul şi Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României. Astfel, Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate excelentă pentru cadrele didactice de a dobândi cunoştinţe de educaţie pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum şi o oportunitate de a pune în aplicare cunoştinţele teoretice privind gestionarea deşeurilor”, se arată în comunicatul citat.
România a ratat ținta de reciclare
Colectarea separată şi reciclarea deşeurilor constituie una dintre cele mai importante provocări de mediu pe care România le întâmpină la ora actuală. Până în acest moment, ţara noastră a ratat ţinta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană, în 2020 având o rată de reciclare de sub 15%. În acelaşi context, 70% din deşeurile municipale pe care populaţie le generează ajung la gropile de gunoi.
Sistemul de Garanţie-Returnare, care va trebui implementat începând cu data de 30 noiembrie 2023, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a accelera ratele de colectare a deşeurilor de ambalaje, pentru a atinge ţintele de reciclare stabilite la nivel european şi a ne îndrepta către un viitor cu mai puţine deşeuri.
Conform previziunilor, în primul an de implementare a sistemului, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic şi metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85% – 95%.
Un sistem similar funcţionează, deja, în peste zece state europene, unde s-a reuşit colectarea şi procesarea a aproximativ 90% din totalul deşeurilor reciclabile puse pe piaţă.
Act For Tomorrow este o asociaţie de mediu, voluntariat şi sustenabilitate, înfiinţată în octombrie 2018, a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilităţii civice şi sociale în rândul cetăţenilor.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.