/

Şcolile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării, proiect pentru promovarea SGR

Şcolile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării Foto: Facebook

Şcolile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării, prima campanie naţională de educaţie pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) pentru ambalaje primare nereutilizabile, au anunţat organizatorii competiţiei, Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) şi RetuRO.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, premiile puse în jos se ridică la o valoare de peste 250.000 lei.

Şcolile din România se pot înscrie în Campionatul Reciclării

Proiectul se adresează unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal publice din mediul urban, din localităţile în care există magazine Kaufland şi se va desfăşura în perioada martie – iunie 2023. Astfel, şcolile sunt invitate să se înscrie în competiţie începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi şi regulamentul aferent.

În baza punctelor primite pentru implicarea în activităţile proiectului, se va acorda pentru Premiul I suma de 100.000 lei, apoi 50.000 lei pentru Premiul II, 25.000 lei pentru Premiul III, respectiv şapte premii regionale în cuantum de 12.500 lei. Premiile vor consta în investiţii în infrastructura educaţională a unităţilor de învăţământ, în funcţie de nevoile acestora şi contravaloarea sumei câştigate.

Educaţie ecologică pentru elevi

„Pe lângă activitatea de colectare separată a deşeurilor, proiectul integrează două activităţi cheie de educaţie ecologică. Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noţiunile de bază de educaţie ecologică şi vor învăţa cum să susţină ore de educaţie pentru mediu. Cea de-a doua etapă constă în facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educaţie ecologică pentru elevi. Proiectul se adresează atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi părinţilor, care sunt invitaţi să contribuie la activitatea de colectare a deşeurilor şi să susţină astfel şcoala din comunitatea lor.

De asemenea, iniţiativa vine în întâmpinarea programului naţional Săptămâna Verde şi subscrie obiectivelor Strategiei Naţionale de Educaţie privind Mediul şi Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României. Astfel, Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate excelentă pentru cadrele didactice de a dobândi cunoştinţe de educaţie pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum şi o oportunitate de a pune în aplicare cunoştinţele teoretice privind gestionarea deşeurilor”, se arată în comunicatul citat.

Citește și: Perimetrul Neptun Deep, mai bogat decât se anunțase: Petrom și Romgaz au rezervat pe conducta Transgaz o capacitate anuală de 8,1 miliarde metri cubi, o treime peste estimări

România a ratat ținta de reciclare

Colectarea separată şi reciclarea deşeurilor constituie una dintre cele mai importante provocări de mediu pe care România le întâmpină la ora actuală. Până în acest moment, ţara noastră a ratat ţinta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană, în 2020 având o rată de reciclare de sub 15%. În acelaşi context, 70% din deşeurile municipale pe care populaţie le generează ajung la gropile de gunoi.

Sistemul de Garanţie-Returnare, care va trebui implementat începând cu data de 30 noiembrie 2023, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a accelera ratele de colectare a deşeurilor de ambalaje, pentru a atinge ţintele de reciclare stabilite la nivel european şi a ne îndrepta către un viitor cu mai puţine deşeuri.

Conform previziunilor, în primul an de implementare a sistemului, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic şi metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85% – 95%.

Un sistem similar funcţionează, deja, în peste zece state europene, unde s-a reuşit colectarea şi procesarea a aproximativ 90% din totalul deşeurilor reciclabile puse pe piaţă.
Act For Tomorrow este o asociaţie de mediu, voluntariat şi sustenabilitate, înfiinţată în octombrie 2018, a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilităţii civice şi sociale în rândul cetăţenilor.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

13:45Ciolacu insistă că TVA-ul nu va crește: „Reprezint un partid social-democrat”
12:17Guvernarea Ciolacu I a reușit și o scădere dramatică a producției industriale. Producția de energie a căzut cu 5%
11:25Călin Georgescu, aberații în serie în interviul dat unui conspiraționist american: „UE, arma politică a globaliștilor, NATO este cea militară”
10:51Consilierul lui Putin, Patrușev: Ucraina și Moldova ar putea să nu mai existe ca state. Ucraina, chiar de anul acesta
10:43Acesta este telefonul care poate salva viața unui copil: consultațiile sunt gratuite, medicii pot fi apelați la orice oră
10:36Autostrada A8: lotul Ditrău-Grințieș, cel mai lung și mai complex segment montan, aproape de începerea lucrărilor
10:29Proiectele europene cresc taxele locale cu până la 30% într-o comună din Iași
10:28Lovitură pentru bucureșteni de la CFR-ul lui Grindeanu: denunță, unilateral, acordul pentru bilete comune cu Metrorex și STB
10:23Președintele sud-coreean, arestat la a doua tentativă, refuză să dea declarații procurorilor în dosarul de „rebeliune” deschis după ce a declarat legea marțială
10:17Petre Roman, inculpat pentru infracțiuni contra umanității în dosarul mineriadei din iunie 1990: „Această învinuire este profund nedreaptă”
10:102024, cel mai cald an din istoria măsurătorilor de temperatură, potrivit NASA
10:02Incendiile din Los Angeles au provocat pierderi de 40 de miliarde de dolari, mare parte din costuri vor fi suportate de companiile de asigurări
00:51Ex-ofițer SRI, fost „șef birou securitate internă” peste cinci județe, poză tandră cu Călin Georgescu
21:47Donald Trump pare inspirat de Donald Duck. Recentele sale ambiții expansioniste se regăsesc într-o bandă desenată, creată în 1952
21:4055 de urși au fost împușcați în județul Covasna în 2024, alți 54 vor fi „recoltați” în 2025. Astfel, au scăzut atacurile și pagubele, susține șeful APM