/

Scandalul dronelor iraniene folosite de ruși în Ucraina ia amploare: Occidentul acuză regimul de la Teheran, Kievul vrea ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul

Scandalul dronelor iraniene din Ucraina, masiv
Scandalul dronelor iraniene din Ucraina, masiv (sursa: Twitter/Defense of Ukraine)

Scandalul dronelor iraniene din Ucraina, masiv. Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, i-a propus marţi preşedintelui său, Volodimir Zelenski, ruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, acuzat că a furnizat drone Moscovei pentru bombardamentele sale asupra Ucrainei, informează AFP.

Scandalul dronelor iraniene din Ucraina, masiv

„Date fiind numeroase distrugeri cauzate de drone iraniene infrastructurii civile din Ucraina, de morţi şi de răniţi cauzaţi poporului nostru (…), supun examinării preşedintelui (Zelenski) o propunere de a rupe relaţiile diplomatice cu Iranul”, a declarat Kuleba într-o postare video pe Facebook.

Potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, Teheranul a furnizat drone iraniene Rusiei „spunându-ne în acelaşi timp că este împotriva războiului şi că nu susţine niciuna dintre părţi”.

În ultimele zile, Kievul a denunţat de mai multe ori utilizarea de către Rusia a unor drone de fabricaţie iraniană – în special drone Shahed 136 sau drone kamikaze – pentru a lovi infrastructuri energetice civile în Ucraina. Ministerul Apărării de la Kiev a publicat încă din septembrie dovezi.

„Acţiunile Iranului sunt răutate şi minciuni”

Pentru a-şi justifica propunerea adresată preşedintelui Zelenski, Kuleba a subliniat „apariţia de rapoarte asupra posibilităţii ca Iranul să continue să furnizeze arme Rusiei”, după ce articole de presă au evocat o viitoare livrare de rachete sol-sol iraniene forţelor armate ruse.

„Acţiunile Iranului sunt răutate şi minciuni, pe care noi nu le tolerăm”, a subliniat Kuleba în această postare video, estimând că „Teheranul poartă întreaga răspundere pentru distrugerea relaţiilor cu Ucraina”.

Cu toate acestea, Dmitro Kuleba a promis că va reveni asupra acestei poziţii „dacă Iranul va înceta să furnizeze arme Rusiei”.

Peskov: Tehnologia este rusească

Rusia şi Iranul resping acuzaţiile formulate de Kiev şi ţări occidentale că în atacurile din Ucraina sunt folosite drone iraniene Shahed 136 care explodează la impact.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat marţi presei că Rusia utilizează aeronave fără pilot (unmanned aerial vehicle, UAV) de fabricaţie internă şi că întrebarea privind achiziţiile de drone iraniene ar trebui adresată Ministerului Apărării, relatează agenţia rusă de presă TASS.

„Nu, nu avem astfel de informaţii. Tehnologia care este folosită este rusească. Ştiţi acest lucru. Are nume ruseşti. Toate celelalte întrebări le puteţi adresa Ministerului Apărării. Nu, nu avem astfel de informaţii”, a răspuns Peskov când a fost întrebat dacă Rusia a cumpărat sau foloseşte UAV-uri iraniene.

Iranul, „balet” diplomatic

La rândul său Iranul dezminte că a furnizat Rusiei drone pe care să le folosească în Ucraina.

„Ştirea despre faptul că Iranul furnizează drone Rusiei are ambiţii politice şi este răspândită de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciunei părţi din ţările aflate în conflict”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, în timpul conferinţei de presă săptămânale.

Citește și: Israelul poate schimba jocul în Ucraina: ca răspuns la furnizarea de echipamente militare Rusiei de către Iran, Tel Avivul ar putea trimite arme de ultimă generație Kievului

„Republica Islamică Iran respinge categoric şi condamnă ferm afirmaţiile nefondate şi nedovedite potrivit cărora ar fi vândut vehicule aeriene fără pilot la bord în scopul utilizării lor în conflictul din Ucraina”, precizează marţi şi Ambasada Iranului în România într-un comunicat de presă. Aceasta dă asigurări că guvernul de la Teheran „este pregătit să se angajeze în mod constructiv într-o cooperare tehnică şi de expertiză comună pentru a clarifica acuzaţiile nefondate formulate împotriva Iranului”.

„Încă de la începutul crizei din Ucraina, Republica Islamică Iran a adoptat o poziţie clară, consecventă şi de neclintit, subliniind că toate statele membre ale ONU trebuie să respecte pe deplin scopurile şi principiile consacrate în Carta Naţiunilor Unite, precum şi dreptul internaţional, inclusiv suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială”, se mai spune în comunicatul reprezentanţei diplomatice a Iranului la Bucureşti.

SUA și Marea Britanie confirmă: Dronele, iraniene

Departamentul de Stat al SUA a semnalat că, potrivit evaluării sale, drone iraniene au fost folosite în atacul de luni dimineaţă, la oră de vârf, asupra Kievului, iar purtătoarea de cuvânt a Casei Albe Karine Jean-Pierre a acuzat Teheranul că a minţit atunci când a declarat că Rusia nu a folosit drone iraniene în Ucraina.

Kievul a arătat deja în mai multe rânduri fotografii ale unor drone iraniene Shahed 136 folosite de Rusia, marcate în această ţară cu numele rusesc Gheran-2, cel mai recent cu o zi înainte, într-un alt atac asupra capitalei, relatează EFE marţi. Epava a cel puţin unei drone poartă numele rusesc Gheran-2.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că Rusia a atacat luni teritoriul ucrainean cu 43 de drone sinucigaşe, dintre care 37 au fost doborâte de Kiev. Cel puţin 86% dintre dronele distruse erau Shahed, a afirmat la televiziune reprezentantul comandamentului forţelor aeriene, Iuri Ihnat. În plus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a menţionat luni explicit dronele Shahed „iraniene” în obişnuitul său discurs de seară. Iar consilierul său Mihail Podoliak a scris pe Twitter că Iranul este direct responsabil pentru moartea de civili ucraineni şi a făcut apel la înăsprirea sancţiunilor împotriva acestei ţări.

Serviciile secrete britanice au semnalat marţi că Rusia, în atacurile sale masive asupra ţintelor ucrainene începând cu 10 octombrie, a folosit rachete de croazieră, rachete antiaeriene sol-sol şi „vehicule aeriene fără pilot de unică folosinţă Shahed 136 furnizate de Iran”. „Este foarte probabil ca un obiectiv cheie al acestei campanii de atacuri să fie acela de a provoca daune pe scară largă reţelei de distribuţie a energiei din Ucraina”, potrivit Londrei.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

7 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice
22:01Zâmbete și voie bună între Trump și Biden la Casa Albă, dar președintele ales nu a dezvăluit, după întâlnire, ce strategie are în legătură cu Ucraina
21:48Un celebru chef rus care se opunea invaziei rusești din Ucraina, găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin (53 de ani) s-a stabilit la Londra după ce Rusia a anexat Crimeea
21:39Ciolacu îl apără pe șeful AUR: Nici Moldova, nici Ucraina nu au transmis României că George Simion ar fi spion rus sau că s-ar fi întâlnit cu spioni ruși
21:30Ciolacu nu mai e prieten cu Iohannis: vrea să-l lase pe președinte fără casă după terminarea mandatului, insistă și că, lunar, cheltuielile Cotroceniului ar trebui făcute publice