/

Scala din Milano apără punerea în scenă a lui „Boris Godunov” de Musorgski: Dictatorii nu sfârșesc prea bine în această operă, spectacolul nu înseamnă susținere pentru Putin

Scala din Milano apără Boris Godunov
Scala din Milano apără "Boris Godunov" (sursa: Facebook/Teatro alla Scala)

Scala din Milano apără „Boris Godunov”. Decizia de a deschide pe 7 decembrie noua sa stagiune de spectacole cu o reprezentaţie a operei „Boris Godunov” a fost criticată de reprezentanţi ai Ucrainei.

Scrisoare de la consulul ucrainean

La începutul acestei luni, consulul Ucrainei la Milano, Andri Kartîş, le-a trimis directorilor de la Scala şi liderilor politici locali o scrisoare în care a protestat faţă de planurile privind deschiderea noii stagiuni 2022-2023 cu „Boris Godunov”, o operă din secolul al XIX-lea a compozitorului rus Modest Musorgski.

Andri Kartîş a spus că astfel de spectacole nu ar trebui folosite pentru a sprijini „potenţiale elemente de propagandă”, a relatat agenţia italiană de ştiri ANSA.

Mai multe asociaţii ale ucrainenilor din Italia au protestat de asemenea împotriva alegerii operei clasice a lui Musorgski într-o asemenea perioadă. Ele au cerut punerea în scenă a unei alte opere şi ca nicio lucrare rusă să nu fie folosită până nu se va încheia războiul.

Scala din Milano apără „Boris Godunov”

„Am luat această decizie în urmă cu trei ani, a fost imposibil să o anulăm şi, într-adevăr, de ce ar trebui să o anulăm?”, a declarat directorul artistic al Operei Scala, Dominique Meyer, într-o conferinţă de presă susţinută marţi.

„Nu facem nicio propagandă în favoarea lui Putin şi nu avem nimic împotriva Ucrainei”, a adăugat el.

Doi artişti din Rusia, baritonul Ildar Abdrazakov şi soprana Anna Denisova, au fost distribuiţi în rolurile principale din această producţie.

Citește și: Putin muncește: a inaugurat o statuie a lui Fidel Castro împreună cu președintele cubanez, ocazie cu care cei doi au înjurat SUA

Debutul noii stagiuni la Scala din Milano, care are loc de obicei la începutul lunii decembrie, reprezintă unul dintre cele mai importante momente din calendarul cultural al Italiei.

„Prin această operă, Musorgski a provocat puterea – acesta este unul dintre motivele pentru care noi o vom pune în scenă”, a adăugat regizorul operei, Kasper Holten, conform căruia „Boris Godunov” este o poveste despre putere şi cinism.

„Nu facem apologia unei persoane şi, cu siguranţă, nu a lui Putin, este o acuzaţie ridicolă!”, a declarat Dominique Meyer.

„Noi am oferit mai multe dovezi de prietenie”

„Domnul Kartîş comite o eroare atacându-şi prietenii. Noi am oferit mai multe dovezi de prietenie, am organizat un mare concert în beneficiul victimelor războiului din Ucraina, pentru care am strâns 400.000 de euro”, a adăugat el.

De asemenea, Scala din Milano „a primit copii de la şcoala de balet de la Kiev şi i-a găzduit pe părinţii lor”, a mai spus Dominique Meyer.

„Noi punem în scenă o operă care este o mare capodoperă din istoria artei, iar cei care se îndoiesc de acest proiect ar trebui să înceapă probabil să citească libretul. Vor vedea că dictatorii nu sfârşesc prea bine şi că această operă este o parabolă despre dictatură”, a adăugat el.

La foarte scurt timp după invadarea Ucrainei pe 24 februarie, Opera Scala din Milano a anunţat că dirijorul rus Valeri Gherghiev nu va mai susţine spectacole în instituţia milaneză întrucât nu a condamnat războiul declanşat de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice
22:01Zâmbete și voie bună între Trump și Biden la Casa Albă, dar președintele ales nu a dezvăluit, după întâlnire, ce strategie are în legătură cu Ucraina
21:48Un celebru chef rus care se opunea invaziei rusești din Ucraina, găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin (53 de ani) s-a stabilit la Londra după ce Rusia a anexat Crimeea