S-a autoînjunghiat în piept la spital. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Giurgiu, Dragoş Chivu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că la secţia ATI a spitalului vor fi montate camere de supraveghere, iar procedura de admisie a pacienţilor în secţie se va face doar în chiloţi, fără obiecte personale.
S-a autoînjunghiat în piept la spital
Potrivit acestuia, măsurile au fost luate după ce, în urmă cu două săptămâni, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 internat pe secţia ATI a spitalului a fost găsit cu opt plăgi înjunghiate în zona pieptului. Rănile ar fi fost provocate cu un briceag pe care l-ar fi deţinut în bagaje. Pacientul a decedat la câteva ore după acest eveniment, în ciuda eforturilor de resuscitare ale medicilor.
Totodată, a fost declanşată o anchetă disciplinară, iar medicul care a fost de gardă în ziua respectivă nu va mai face gărzi până la terminarea cercetărilor, în condiţiile în care evenimentul nu a fost consemnat în foaia de observaţii şi în raportul de gardă, iar Poliţia a fost anunţată abia după cinci ore.
Poliţiştii au demarat în legătură cu acest caz cercetări pentru moarte suspectă.
„Am desfăşurat o anchetă internă după ce un pacient în vârstă de 57 de ani, aflat pe secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, a fost găsit autoînjunghiat în data de 9 martie 2023, la ora 5,30 (…) În urma anchetei interne, din declaraţiile date de colegii care au fost pe tură reiese că la 3,30 a fost ultima vizită fizică în salon (…)
La 5,30 nu s-a declanşat nicio alarmă, era stabil, conform monitoarelor, chiar înjunghiat, aşa, dar a fost descoperit plin de sânge. Iniţial s-a crezut că este sânge provenit de la extragerea cateterului venos central ce era pe artera femurală stângă şi care era smuls”, a declarat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Dragoş Chivu.
De unde a apărut briceagul
El spune că pacientul a fost găsit de cadrele medicale de la ATI cu un briceag în mână, cu care şi-ar fi provocat mai multe plăgi înjunghiate şi nu se cunoaşte încă faptul dacă „a venit cu el de acasă sau a fost primit cu pachet, ulterior”, urmând ca şi acest detaliu să fie stabilit în urma anchetei.
Conducerea spune că medicii au încercat resuscitarea pacientului care „a intrat de trei ori în stop cardiorespirator”, iar după constatarea decesului a fost anunţată poliţia, la aproximativ cinci ore după ce a fost găsit cu plăgile înjunghiate.
„Poliţia a fost anunţată atunci când nu a mai fost nimic de făcut, colegii au considerat oportun a se ocupa de pacient, ulterior să se sune la Poliţie (…) În urma acestui eveniment intenţionăm să montăm camere de supraveghere la ATI şi o să schimbăm cumva şi procedura de admisie a pacientului în secţia de terapie intensivă, adică va veni doar în chiloţi de acum încolo, fără obiecte personale.
Până acum a fost o anchetă internă, urmează una administrativă. Ca şi măsură, s-a decis ca medicul care a fost de gardă în ziua producerii evenimentului să nu mai facă gărzi până la terminarea anchetei şi se vor lua măsuri administrative pentru câţiva colegi de acolo care nu au respectat procedura, în sensul că nu au anunţat corespunzător, nu s-au consemnat în foaia de observaţii manevrele şi medicaţia administrată de către medicul de gardă, evenimentul nu a fost consemnat în raportul de gardă scris al secţiei, deşi medicul de gardă avea această obligaţie.
De asemenea, la 7,30 a fost raport de gardă pe spital unde acelaşi medic de gardă nu a semnalizat acest aspect, un aspect grav! Medicul de gardă va răspunde administrativ!’, a completat Dragoş Chivu.
Tratamentul anti-COVID fusese eficient
Şefa secţiei ATI, medicul Cristina Vladu, spune că pacientul s- a prezentat la spital în stare „extrem de gravă”, dar după şase zile de tratament starea i se ameliorase şi urma să fie transferat pe secţia de boli infecţioase.
„Pacientul s-a prezentat în UPU în data de 3 martie 2023 cu un sindrom inflamator semnificativ şi cu disfuncţie multiplă de organe, în şoc septic cu punct de plecare pulmonar, infecţie SARS- CoV-2, afectare pulmonară 70%.
După investigaţiile medicale, a fost admis în terapie intensivă, unde i s-a administrat, în urma consulturilor multidisciplinare, o schemă terapeutică completă. În ziua în care a fost găsit înjunghiat avea o sângerare activă minimă, adică erau nişte comprese îmbibate minim cu sânge”, a declarat şefa secţiei ATI, medicul Cristina Vladu.
Ea spune că pacientul era comunicativ şi cooperant la internare şi nu a dat semne de tulburare anxioasă, iar în următoarele 24 de ore urma să iasă din izolare şi să fie transferat pe secţia de Boli Infecţioase pentru că tratamentul fusese favorabil.
„Mai avea o zi să iasă de la ATI, stătuse şase zile la terapie intensivă, avea o stare ameliorată, ştia şi pacientul asta”, a completat şefa secţiei ATI.
Depresie de ATI sau din alt motiv?
Conducerea spitalului spune că există presupunerea că acel pacient s-a sinucis, în urma notele informative strânse cu ocazia anchetei interne.
„De unde ştim că s-a sinucis!? E o presupunere având în vedere că acel pacient a făcut o declaraţie care apare în notele informative pe care le avem şi ar fi spus: <l-am omorât, o să fac puşcărie!> Totodată, avea acel briceag găsit în mâna proprie şi agoniza spunând asistentelor acest lucru. Aceste lucruri au fost aduse la cunoştinţă organelor de anchetă.
De asemenea, avem şi o declaraţie a unei colege care a predat efectele şi obiectele pe care le avea pacientul către familie şi de acolo am aflat că el a ţinut legătura cu familia, chiar le-a dat mesaje în care le-a comunicat PIN-ul bancar, deci a premeditat, probabil, gestul!”, a adăugat directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu.
Şi şefa secţiei ATI spune că, tot din notele informative, a reieşit faptul că pacientul vorbise prin mesaje cu fiul aflat în străinătate în urmă cu o zi şi îi spusese că el va muri şi cenuşa să-i fie aruncată în râul Argeş, pentru că locuia într-o localitate traversată de acest râu.
Cadrele medicale care se ocupă de acest caz iau în calcul ca acest gest să fi intervenit ca urmare a instalării unei „depresii de terapie intensivă”, aşa cum este cunoscută în studiile de specialitate.
Şi directorul medical al SJU Giurgiu, Gigi Ionuţ Dragomir, a fost prezent la conferinţa
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.