Energia regenerabilă, viitorul omenirii. Secretarul general al ONU, António Guterres, a anunțat un plan de accelerare a trecerii mondiale la energia regenerabilă, afirmând că războiul din Ucraina a fost un semnal de alarmă pentru ca întreaga lume să renunțe la combustibilii fosili.
Energia regenerabilă, viitorul omenirii
Luând cuvântul la lansarea raportului „Starea climei globale 2021” al Organizației Meteorologice Mondiale, Guterres a descris concluziile ca fiind „o etapă sumbră a eșecului umanității de a aborda perturbările climatice”.
„Sistemul energetic global este stricat și ne aduce tot mai aproape de o catastrofă climatică. Combustibilii fosili sunt o fundătură – din punct de vedere ecologic și economic”, va spune el, potrivit comentariilor pregătite, potrivit CNN.
„Războiul din Ucraina și efectele sale imediate asupra prețurilor la energie reprezintă un alt semnal de alarmă. Singurul viitor sustenabil este unul regenerabil. Trebuie să punem capăt poluării cu combustibili fosili și să accelerăm tranziția către energia regenerabilă, înainte de a ne incinera singura noastră casă”, a spus el, adăugând că „timpul se scurge”.
Guterres a propus un plan în cinci etape:
- Ca tehnologiile de energie regenerabilă, cum ar fi stocarea bateriilor, să fie tratate ca „bunuri publice globale esențiale și disponibile în mod gratuit”. El a solicitat crearea unei coaliții globale privind stocarea bateriilor pentru a accelera inovarea și implementarea, condusă de guverne și care să reunească companii de tehnologie, producători și finanțatori.
- Să asigure, să extindă și să diversifice aprovizionarea cu componente și materii prime esențiale pentru tehnologiile de energie regenerabilă.
- Guvernele trebuie să creeze cadre și să reformeze birocrația pentru a uniformiza condițiile de concurență pentru energiile regenerabile.
- 4. Guvernele trebuie să mute subvențiile de la combustibilii fosili pentru a proteja persoanele și comunitățile sărace și cele mai vulnerabile.
- Investițiile private și publice în energia regenerabilă trebuie să se tripleze, ajungând la cel puțin 4 trilioane de dolari pe an.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.