/

Zeci de baze militare siriene, distruse de Israel pentru a nu permite rebelilor să pună mâna pe arme chimice și rachete cu rază lungă de acțiune

Raiduri masive ale Israelului în Siria (sursa: Facebook/Israel Defense Forces)

Raiduri masive ale Israelului în Siria. Armata israeliană a desfășurat aproximativ 250 de lovituri aeriene împotriva unor ținte strategice din Siria, distrugând principalele complexuri militare ale fostului regim. 

Raiduri masive ale Israelului în Siria

Atacurile au vizat aeroporturi, depozite de arme, radare, centre de cercetare militară și o unitate de apărare aeriană lângă portul Latakia, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Citește și: EXCLUSIV Rafila a pus manager la Spitalul Pneumo „Marius Nasta” un economist de CAP care a mai distrus un spital în trecut. Ministrul PSD a dat-o afară din funcție pe dr. Beatrice Mahler

„Raidurile au ca scop distrugerea armelor rămase în depozitele și unitățile militare care erau controlate de forțele fostului regim,” a transmis OSDO.

Distrugerea armelor chimice

Luni, Israelul a confirmat că a distrus arme chimice în Siria pentru a împiedica accesul acestora în mâinile rebelilor. Ministrul israelian de externe, Gideon Saar, a justificat aceste atacuri, declarând:

„Am atacat sisteme de arme strategice, cum ar fi rămășițe de arme chimice sau rachete, astfel încât acestea să nu cadă în mâinile extremiștilor.”

Evoluții dramatice în Damasc

După cucerirea Damascului de către rebeli, închisoarea Saydnaya a devenit epicentrul unor dezvăluiri șocante.

Rebelii susțin că au găsit zeci de cadavre cu semne de tortură.

Comandantul rebel Abu Mohammad al-Jolani a promis să publice o listă a torționarilor și să urmărească penal foști oficiali implicați în crime de război.

„Vom anunța o primă listă care include numele celor mai înalți oficiali implicați în torturarea poporului sirian,” a declarat Jolani.

Tranziția puterii și soarta lui Bashar al-Assad

După 13 ani de război civil, președintele Bashar al-Assad a fugit în Moscova împreună cu familia sa, în timp ce rebelii negociază tranziția puterii.

Parlamentul și partidul Baath și-au exprimat sprijinul pentru tranziția coordonată de grupările rebele, inclusiv Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

„Forțele de securitate lucrează pentru a securiza clădirile guvernamentale și patrulează pentru a asigura ordinea în Damasc,” a declarat un oficial al HTS.

Impactul uman al conflictului

OSDO estimează că peste 100.000 de persoane au murit în complexele penitenciare siriene de la începutul revoltei din 2011.

În Damasc, familiile continuă să aștepte vești despre cei dragi, în timp ce imaginile din rețelele sociale arată foști deținuți emaciați, eliberați după cucerirea închisorii Saydnaya.

„Am deschis uşa morgii cu propriile mâini, a fost o priveliște oribilă: aproximativ 40 de cadavre erau îngrămădite, prezentând semne îngrozitoare de tortură,” a declarat Mohammed al-Hajj, un luptător rebel.

Situația din Siria

Situația din Siria rămâne extrem de volatilă, iar raidurile Israelului și schimbările de putere în Damasc deschid noi perspective asupra unui conflict care a devastat țara timp de peste un deceniu.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Rămâne de văzut cum se vor adapta noile autorități și ce impact va avea această tranziție asupra stabilității regionale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:32Șpagă de 30.000 de euro pentru managerul spitalului din Cernavodă în schimbul unui contract. Reținere în flagrant
21:25Nu se mai știe nimic de coiful dacic furat în Olanda, spune adjunctul Muzeului Național de Istorie de la București
21:10Nave de război germane, vizate de acte de sabotaj, a confirmat șeful Marinei, fără a numi sabotorii: „Evaluarea noastră: Suntem testaţi”
21:01Cătălin Predoiu, președintele interimar al PNL în lipsa lui Bolojan. Mircea Abrudean, interimar la Senat
20:54Cât costă „Marş, mă!”, „Marş, javrelor!”, „Javrelor!” în direct la Realitatea Plus – o amărâtă de amendă de 10.000 de lei
20:22Și George Simion propune retragerea decorațiilor acordate de Iohannis unor judecători CCR. Printre ei, judecătoarea care l-a condamnat pe Adrian Năstase
18:02Se strânge lațul penal în jurul lui Călin Georgescu, procurorii au luat documente după perchezițiile la șefii de campanie ai fostului candidat
17:47Promisiunile de vânzare-cumpărare vor fi notate în cartea funciară pentru a nu mai fi posibil un nou caz Nordis, se angajează parlamentarii să adopte legislație în acest sens
17:33Alcoolul ar putea fi iar vândut după-amiaza în Thailanda, după o interdicție de 50 de ani
17:24Ceremonia de încheiere a mandatului prezidențial al lui Iohannis are loc miercuri
17:16Romsilva este aproape de colaps economic, sporurile enorme au dus la întârzieri salariale pentru prima oară după mulți ani
16:49România ar putea fi primită în OECD în trimestrul III sau IV din 2026, susține șeful ASF, Alexandru Petrescu
15:28EXCLUSIV Zeci de angajări la Guvern, ministerul de Externe și alte instituții de stat în decembrie 2024, înainte de înghețarea posturilor
14:06Sindicaliștii lui Firea, grevă parțială la metrou, nedeclarată, pentru salarii mai mari: mecanicii de tren susțin că sunt bolnavi
10:54Indecizia politică privind subvenționarea energiei a făcut ca prețurile „spot” la gaze să explodeze: marii consumatori, afectați serios