/

Putin și Șoigu, încremeniți în Uniunea Sovietică: ministrul Apărării de la Moscova vede „politică nazistă” în toată Uniunea Europeană în timp ce soldații ruși mor de la conserve expirate

Putin și Șoigu, încremeniți în URSS
Putin și Șoigu, încremeniți în URSS (sursa: kremlin.ru)

Putin și Șoigu, încremeniți în URSS. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Şoigu, a comparat sâmbătă o propunere ca Uniunea Europeană să interzică vizele turistice pentru cetăţenii ruşi cu o „politică nazistă”, transmite DPA.

Putin și Șoigu, încremeniți în URSS

„Vedem o altă manifestare clară a politicilor naziste cu oficiali europeni de rang înalt făcând presiuni pentru o idee rusofobă de blocare a intrării în statele UE pentru toţi cetăţenii ruşi”, a spus Şoigu.

Statele membre ale UE Estonia, Letonia, Lituania şi Cehia au introdus unilateral politici care limitează sau anulează vize pentru cetăţeni ruşi ca răspuns la războiul purtat de Moscova în Ucraina.

Finlanda plănuieşte să reducă drastic numărul de vize acordate ruşilor începând din septembrie, iar Polonia ia în considerare măsuri similare.

Danemarca cere o abordare la nivelul întregii Uniuni, dar a declarat că ar putea acţiona pe cont propriu.

Germania, o forţă motrice a politicilor UE, a fost rezervată faţă de ideea interzicerii vizelor turistice, argumentând că persoane nevinovate nu ar trebui pedepsite pentru acţiunile Kremlinului.

Congres internaţional antifascist

În intervenţia sa la primul Congres internaţional antifascist, de lângă Moscova, Şoigu a oferit justificările obişnuite pentru invadarea de către Rusia a ţării vecine Ucraina.

El a susţinut că o politică naţionalistă a conducerii de la Kiev sprijinite de Occident a avut ca ţintă cultura rusă vreme de mai mulţi ani, şi că aceasta a constituit o ameninţare pentru securitatea Rusiei.

În regiunile rusofone Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, „regimul de la Kiev comite de opt ani crime teribile împotriva cetăţenilor”, a spus ministrul Şoigu, referindu-se la începutul luptelor dintre trupele ucrainene şi separatiştii proruşi, în 2014.

„În acelaşi timp, NATO a început să deschidă militar teritoriul ucrainean. Kievul a stabilit un curs pentru aderarea la NATO. Toate acestea au creat ameninţări inacceptabile pentru securitatea Rusiei”, a afirmat Şoigu, potrivit DPA.

Soldați cu simptome de otrăvire gravă

Ministerul rus al Apărării a acuzat sâmbătă Ucraina că a otrăvit militari ruşi în partea controlată de trupele ruse în regiunea Zaporojie din sud-estul Ucrainei, la sfârşitul lunii iulie, transmite Reuters.

Un consilier al Ministerului de Interne ucrainean a spus, în replică, că presupusa otrăvire ar fi putut fi cauzată de carnea din conserve expirate consumată de militari ruşi.

Potrivit ministerului rus, un număr de soldaţi ruşi au fost internaţi la 31 iulie într-un spital militar cu simptome de otrăvire gravă, iar analizele au indicat prezenţa unei substanţe toxice, toxina botulinică de tip B, în organismele lor.

Rusia promite să facă publice analizele

„Cu privire la faptul terorismului chimic autorizat de regimul (preşedintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, Rusia pregăteşte dovezi cu rezultatele tuturor analizelor”, afirmă ministerul într-un comunicat.

Ministerul Apărării nu a menţionat câţi militari au avut de suferit sau care este starea lor acum, şi nici care sunt „dovezile”.

Citește și: Putin, afectat psihic masiv de atacurile asupra aerodromului militar din Crimeea, caută un responsabil pe care să dea vina. Flota rusă din Marea Neagră, obligată la manevre defensive

Toxina botulinică de tip B este o neurotoxină care poate cauza botulism dacă este ingerată din alimente contaminate, dar poate avea şi utilizări medicale.

Ministerul ucrainean al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea agenţiei Reuters de a comenta, dar Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului de Interne, a reacţionat printr-o postare pe Telegram.

Ucraina: Rușii au rații expirate

„Departamentul (Ministerul rus al Apărării) nu clarifică dacă otrăvirea ar fi putut fi cauzată de carne din conservă expirată, în care toxina botulinică este adesea prezentă. Forţele de ocupaţie s-au plâns masiv de raţii expirate din primele zile ale invaziei în Ucraina”, a scris Gherașcenko.

Ministerul rus a mai afirmat că desfăşoară o anchetă suplimentară cu privire la un incidentul îmbolnăvirii, la începutul de august, a lui Volodimir Salto, fost primar al oraşului Herson, numit şef al administraţiei instalate de Rusia în regiunea cu acelaşi nume ocupată în martie.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de demilitarizare şi denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii vorbitoare de limbă rusă din estul Ucrainei, menţionează Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

22:17BREAKING Ciolacu prezintă trei hârtii despre care susține că ar fi chitanțele plăților sale pentru călătoriile cu un avion charter Nordis, alături de Laura Vicol
20:45Mai bun de Crăciun: a furat o mașină, s-a îmbătat și a condus-o cu 167 km/h în localitate. A fost arestat
20:36Și studenții protestează, la Belgrad, împotriva mușamalizării accidentului de la gara din Novi Sad în care au murit 15 persoane
20:28Hamas „pune noi obstacole în negocierile” privind ostaticii din Gaza, acuză Israelul
20:21O navă comercială a Ministerului rus al Apărării a fost ținta unui „atac terorist” în Mediterană care a dus la scufundarea sa, acuză Moscova
17:18Cât mai costă Andra pe bani publici: concert de 48.000 de euro la Măgurele, la pachet cu doi cântăreți mult mai slab cotați
16:01Șase dintre ostaticii din Gaza au fost uciși când trupele israeliene se apropiau de locul în care erau ținuți
15:55Furie și stupoare în Panama după ce Trump a amenințat că va prelua controlul asupra canalului omonim
15:47Sonda spațială Parker a NASA, la cea mai mică distanță de Soare de la Icar încoace
15:40Aproape jumătate din cei aflați la bordul avionului Azerbaijan Airlines care s-a prăbușit au supraviețuit, dar unii sunt în stare critică
15:32Moldova, centru logistic al NATO pentru aprovizionarea armatei ucrainene, acuză Rusia
13:29Efectul intrării în Schengen: se închid 33 de puncte de frontieră cu Ungaria, Bulgaria și de pe Dunărea maritimă
13:04Un mare iubitor de oi este respins de soția sa, care a cerut ordin de protecție. Cei doi au o avere impresionantă, iar el este angajatul PSD
11:40Trump va relua execuțiile condamnaților pentru infracțiuni grave, suspendate de Biden. Este vorba de „violatori violenţi, ucigaşi şi monştri”, spune președintele ales
11:34Rețea de prostituție în Parlament: membri ai Legislativului, sex cu angajate ale instituției. Anchetă la Lima