/

Putin are nevoie de Wagner: sute de mercenari au fost văzuți intrând în Republica Centrafricană, unde președintele în exercițiu depinde de ei pentru a supraviețui

Putin, dependent de Wagner în Africa
Putin, dependent de Wagner în Africa (sursa: theguardian.com)

Putin, dependent de Wagner în Africa. Zeci de mercenari din compania militară privată Wagner din Rusia au sosit în Republica Centrafricană pentru a asigura desfăşurarea unui referendum constituţional la 30 iulie care i-ar putea prelungi mandatul preşedintelui ţării, a anunţat luni preşedinţia.

Putin, dependent de Wagner în Africa

Sute de luptători Wagner au plecat din Republica Centrafricană la câteva zile după o revoltă de scurtă durată în Rusia condusă de fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, ceea ce a ridicat întrebări despre viitorul operaţiunilor militare şi comerciale ale Wagner în ţări inclusiv în Republica Centrafricană.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Guvernul a declarat anterior că mişcarea trupelor face parte mai degrabă dintr-o rotaţie a forţelor decât dintr-o retragere.

„În fiecare an are loc o rotaţie. Unii pleacă şi alţii sosesc cu logistica, iar ei fac acest lucru în mod regulat la toate nivelurile, pe planul asistenţei militare şi administrative”, a declarat purtătorul de cuvânt Albert Yaloke Mokpem pentru Reuters, comentând despre noii sosiţi.

„Ei sunt aici şi pentru a asigura (desfăşurarea) referendumului constituţional”, a adăugat purtătorul de cuvânt, refuzând să spună ce efective au sosit.

Cu toate acestea, el a recunoscut că în fotografiile apărute pe reţelele sociale se văd zeci de mercenari nou sosiţi pe pistă.

Reformă constituțională pentru mandate nelimitate

Un înalt oficial militar local a declarat pentru Reuters, în capitala Bangui, că au sosit sute de trupe.

Această ţară cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori şi bogată în aur, diamante şi lemn se chinuie să-şi găsească stabilitatea de la independenţa în 1960.

Ţara a fost aruncată într-un haos mai profund în 2013 când preşedintele de atunci, Francois Bozize, a fost înlăturat de o rebeliune, declanşând încă o rundă de lupte între diverse grupuri armate care controlează părţi din teritoriu.

Preşedintele centrafrican Faustin-Archange Touadera, care prima dată a fost ales în 2016 şi a câştigat un nou mandat în 2020, a apelat la Rusia pentru ajutor în combaterea grupărilor rebele.

Citește și: Firea insistă că este încă ministru al Familiei: pagina sa de Facebook menționează și luni, 17 iulie, funcția guvernamentală. Demisia i-a fost oficializată prin decret pe 14 iulie

El este în campanie electorală pentru referendumul constituţional care, dacă ar fi adoptat, ar putea elimina limita de două mandate prezidenţiale şi să-i permită să candideze din nou.

Rusia a trimis pentru prima dată contractori de securitate în Republica Centrafricană în 2018 şi şi-a intensificat sprijinul cu peste 1.500 de oameni, inclusiv instructori şi soldaţi care luptă alături de armata ţării.

Unele dintre trupe fac parte din dispozitivul de securitate al lui Touadera şi sunt văzute în mod regulat cu el.

În prezent, SUA nu recomandă călătoriile în această țară.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

2 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

17:42VIDEO Gigi Becali povestește cum a ajuns în anul III de facultate fără să treacă pe acolo: „M-am înscris acolo, luam note și de 9”
17:24Radu Marinescu, avocatul care fost numit ministru al Justiției, controlat de cuplul Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a încasat sute de mii de lei din contracte cu primari pesediști din Dolj și Gorj
16:35Comisia Europeană a făcut, azi, plăți de zeci de miliarde prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. România a primit niște mărunțiș
16:06În Germania, ca în România: partidele pro-europene s-au aliat și au decis să refuze orice colaborare cu partidele suveraniste
15:53Actorul Denzel Washington s-a botezat la 70 de ani și a primit acceptul să devină preot: „Mi-a luat ceva timp, dar am ajuns aici”
15:46Crin Antonescu se crede „ales”: candidează „pentru că suntem într-o situaţie ieşită din comun, o situaţie dificilă, o situaţie critică”
14:56Noul președinte al Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, traseist prin cele mai toxice partide, promovat în PSD de fugarul Ionel Arsene
14:29Crin Antonescu, susținător vehement al lui „Felix”: „Dan Voiculescu, cu partidul lui, cu trustul lui media, acţionează, în opinia mea, corect”
11:25Marcel Ciolacu a fost acceptat de Klaus Iohannis ca premier al noului Guvern
10:41Încă o manipulare a Moscovei: rușii o acuză pe Maia Sandu că plănuiește o „operațiune militară” pentru a controla Transnistria. De fapt, teritoriul separatist aparține Republicii Moldova
10:27Hipnoza începe să fie din ce în ce mai folosită de terapeuții români. Care sunt riscurile acestei proceduri
10:20Creșteri foarte mari de preț la apa potabilă în țară de la 1 ianuarie
10:14Zeci de mii de cazuri de înșelăciuni online în 2024. Unele victime au pierdut zeci de mii de euro
10:07Incredibilă ipocrizie a lui Ciolacu, care susține că PSD, PNL și UDMR au „înţeles mesajul românilor de la alegerile generale”
09:59E oficial: Crin Antonescu va fi candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR la funcția de președinte al României, spune Bolojan