Putin, avere de zeci de miliarde. Regatul Unit a decis vineri să sancţioneze apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzaţi de Londra că îi finanţează acestuia un stil de viaţă „luxos”, într-un nou val de sancţiuni ca represalii la invazia rusă din Ucraina, potrivit AFP.
12 persoane sancționate
Printre cele 12 persoane, apropiaţi şi oameni de afaceri, vizate de sancţiuni figurează fosta lui soţie, Liudmila Oceretnaia, şi Alina Kabaeva, o fostă gimnastă olimpică despre care „zvonurile susţin că ar fi actuala parteneră a lui Putin”, potrivit unui comunicat.
Mass-media atribuie de mai mulţi ani preşedintelui rus o relaţie cu Alina Kabaeva, lucru pe care Vladimir Putin l-a dezminţit în 2008.
„Expunem la lumina zilei şi ţintim reţeaua ocultă care susţine modul de viaţă luxos al lui Putin şi strângem laţul în jurul cercului său apropiat”, a declarat în comunicat ministrul britanic de externe Liz Truss.
„Vom continua să aplicăm sancţiuni tuturor celor care ajută şi sunt complici la agresiunea lui Putin, până când Ucraina va învinge”, a adăugat ea.
Rețeaua de paravane
În cursul unei reuniuni cu omologii săi din G7 în Germania, Liz Truss a pledat vineri pentru ca de acum înainte armele să fie livrate Ucrainei şi a cerut instituirea de noi sancţiuni.
Potrivit diplomaţiei britanice, Vladimir Putin nu dispune oficial decât de un patrimoniu redus, cuprinzând în special un apartament la Sankt-Petersburg, două autoturisme de fabricaţie sovietică, datând din anii 1950, o remorcă şi un mic garaj.
„În realitate, Putin mizează pe reţeaua sa, familie, prieteni din copilărie şi o elită aleasă, care a beneficiat de puterea sa, iar în schimb îi susţine modul de viaţă”, subliniază ministrul britanic de externe într-un comunicat, în care preşedintelui rus i se atribuie un iaht în valoare de 566 milioane de lire sterline (664 milioane de euro) şi un palat, estimat la un miliard de dolari, oficial proprietate a unuia dintre apropiaţii săi, Arkadi Rotenberg, sancţionat în decembrie 2020.
Amanta și verii președintelui rus
„Aceştia sunt oameni care stau de bună voie în umbră pentru a-l ajuta pe Putin să-şi ascundă averea”, a declarat presei un responsabil britanic, sub rezerva anonimatului.
Alina Kabaeva este preşedinta grupului National Media Group (NMG). Bank Rossia, sancţionată anterior, deţine o treime din acest grup şi este „în mod clar un canal” pentru banii lui Putin, a declarat acelaşi responsabil.
Igor Putin şi Roman Putin, doi veri ai liderului rus, figurează de asemenea printre persoanele vizate de sancţiunile britanice, precum şi Aleksandr Plehov, un „prieten apropiat”, care controlează Vital Development Corp.
Putin, avere de zeci de miliarde
„Noi am identificat active de zeci de miliarde” legate de apropiaţii lui Putin, a declarat responsabilul britanic.
De la începerea invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, Londra afirmă că a sancţionat peste 1.000 de persoane şi 100 de entităţi, în special oligarhi cu averi reprezentând peste 117 miliarde de lire sterline (137 miliarde de euro).
Regatul Unit a vizat „aproape toate persoanele şi entităţile care au fost evaluate ca fiind cele mai apropiate de Putin, dar, desigur, vom continua”, a declarat acelaşi oficial.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
[…] Citește și: Palatul de un miliard de dolari și un yacht de peste 600 de milioane de euro ale lui Putin, vizate … […]