Prostituția are CAEN, dar e interzisă. Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) atrage atenția profesioniștilor asupra respectării legislației în vigoare atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.
Prostituția are CAEN, dar e interzisă
Potrivit unui comunicat ONRC, nu toate activitățile incluse în Nomenclatorul CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate.
Unele sunt interzise de actele normative care reglementează economia României.
„Profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.
Unele activități sunt interzise de acte normative și nu pot fi înregistrate,” se precizează în comunicatul ONRC.
Un exemplu notabil este cel referitor la prostituție, care, deși vehiculată în spațiul public ca activitate economică, nu poate fi înregistrată în registrul comerțului, deoarece nu este legalizată în România.
Ce este Nomenclatorul CAEN Rev.3?
Nomenclatorul CAEN Rev.3, actualizat prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024, este în conformitate cu standardele europene (Rev.2.1).
Acesta va fi implementat la nivel european începând cu 1 ianuarie 2025.
„Această versiune actualizată este aliniată la Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene,” subliniază ONRC.
Institutul Național de Statistică (INS) este responsabil pentru elaborarea acestei clasificări, precum și pentru publicarea Notelor explicative aferente.
Rolul ONRC: înregistrarea obiectelor de activitate
ONRC, instituție subordonată Ministerului Justiției, are rolul de a înregistra obiectele de activitate ale persoanelor juridice și fizice, precum persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II) și cele familiale (IF).
„ONRC doar înregistrează obiectul de activitate solicitat, conform legislației.
Clasificarea activităților din economia națională a fost elaborată de Institutul Național de Statistică,” se precizează în comunicat.
Ce trebuie să faci înainte de a înregistra un cod CAEN?
În primul rând trebuie verificat dacă activitatea dorită este permisă de legile naționale.
Apoi, documentarea privind CAEN Rev.3 și așteaptarea publicării „Notelor explicative” pentru a înțelege mai bine clasificarea și cerințele.
Cel mai sigur este să apelăm la un specialist sau la ONRC pentru clarificări.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Știrea îmi aduce aminte de celebrul discurs din 22 decembrie 1989 al Marianei Cur de Fier ,din balconul județenei de partid Galați:”Fetelor,futeți-vă fetelor,că nu ne mai oprește nimeni.E libertate!”