/

Prorușii din Lugansk refuză să mai lupte în Donețk pentru Moscova, acuzând că sunt folosiți drept carne de tun

Prorușii din Lugansk refuză războiul Moscovei
Prorușii din Lugansk refuză războiul Moscovei (sursa: cfr.org)

Prorușii din Lugansk refuză războiul Moscovei. Miliţiile proruse din autoproclamata Republică Populară Lugansk (LNR) au refuzat să lupte în regiunea vecină Doneţk (estul Ucrainei) şi s-au plâns de „ritmul epuizant” al ofensivelor desfăşurate în acea zonă de trupele ruse împreună cu aceste grupări aliate, relatează marţi EFE, citând o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW).

Prorușii din Lugansk refuză războiul Moscovei

Lugansk şi Doneţk formează împreună bazinul minier Donbas, o zonă situată la frontiera cu Rusia în care acţionează forţe legate de Moscova, care a recunoscut cele două regiuni drept republici independente cu doar câteva zile înainte de începerea invaziei în Ucraina la 24 februarie.

Potrivit ISW, un grup format din experţi americani, invazia în Ucraina, axată în ultimele săptămâni pe preluarea sub control al întregului Donbas, provoacă o sciziune în rândul proruşilor din ambele regiuni.

Aparent, miliţiile din Lugansk, regiune controlată practic în totalitate de Moscova, s-au săturat de „ofensivele dure” la care trebuie să participe dincolo de graniţele provinciei lor.

LNR nu luptă în DNR

Potrivit ISW, „mai multe canale ucrainene au distribuit la 15 august o înregistrare video arătând combatanţi din Batalionul 2740 LNR (miliţia prorusă din Lugansk) care refuză să lupte pentru DNR (Republica Populară Doneţk)”.

„Soldaţii afirmă că au celebrat deja victoria la 3 iulie, când forţele LNR au ajuns la graniţele administrative ale regiunii Lugansk, şi că munca lor s-a terminat”, confirmând că ei controlează teritoriul regiunii Lugansk, adaugă grupul de experţi americani.

Cel puţin un „milblogger” (blogger specializat în probleme de apărare) rus a criticat miliţiile din LNR pentru că au cerut sprijinul Rusiei pentru propria „eliberare” şi apoi au refuzat să lupte în regiunea vecină Doneţk.

O „scădere” a moralului

ISW recunoaşte că nu poate să verifice în mod independent originea sau autenticitatea respectivei înregistrări video în special, dar adaugă că astfel de mesaje relevă o „scădere” a moralului în rândurile miliţiilor care au luptat pentru Lugansk.

Citește și: Putin, delir în lumea sa: Donbas „este eliberat pas cu pas”, „armele rusești moderne contribuie la victorie”. În acest timp, Ucraina a distrus o bază a armatei private putiniste, Wagner

Această tendinţă este în special periculoasă pentru forţele ruse care doresc să recruteze şi mai mulţi soldaţi noi din Lugansk pentru a compensa pierderile recente, conform analiştilor americani.

O nouă sciziune în cadrul forţelor conduse de ruşi ar afecta de asemenea eficienţa efortului de război rusesc, notează ISW în analiza sa de marţi.

Carne de tun, la propriu

Direcţia principală de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) sesizase încă în luna martie că ocupanţii ruşi îi utilizează drept carne de tun pe cei mobilizaţi din regiunile Lugansk şi Doneţk – regiuni pe care Moscova le controlează – pentru a identifica poziţiile ucrainene, potrivit Ukrinform.

Unităţile compuse din bărbaţi racolaţi în cele două regiuni din Donbas se disting printr-un nivel scăzut în ceea ce priveşte pregătirea de luptă, disciplina sau moralul.

Astfel de unităţi erau trimise în vehicule militare spre linia de contact, ignorându-se pierderile mari. În acest fel, ruşii determinau amplasamentul poziţiilor de foc ale forţelor armate ucrainene, conform GUR.

„Genocid” comis de Moscova împotriva prorușilor

Una dintre aceste unităţi compusă din 250-300 de persoane a suferit pierderi în perioada 16-17 martie de ordinul a aproximativ 200 de persoane în luptele care se duceau în direcţia Nikolaev.

Unele media independente ruse, care transmit din străinătate, precum Meduza.io, au calificat mobilizarea forţată a bărbaţilor şi tinerilor din regiunile Lugansk şi Doneţk drept un adevărat „genocid” comis de Moscova.

Aceştia nu pot să se sustragă mobilizării, fiind practic lipsiţi de drepturi, iar numele lor nu figurează pe listele cu pierderi ale armatei ruse. În multe cazuri, familiile lor nu li s-au plătit recompensele băneşti promise în caz de deces. 

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:41Șoșoacă cere fanilor ei să nu-l voteze pe Călin Georgescu și explică cum poate fi ea votată: „Facem cu toții pătrățel”
18:24Slovacia: Administraţia prezidenţială a încetat plata indemnizaţiei către ex-preşedintele condamnat pentru fraudă fiscală
16:16Mai mult de un sfert dintre locuitorii Bistriței, inclusiv fostul primar, nu-și achită taxele de salubritate, susține actualul primar
15:46Cum face AUR jocurile Rusiei: se opune înzestrării Armatei Române, dezvoltării NATO și susținerii pentru Ucraina
12:35Răspunsul penibil al lui Ciolacu, întrebat dacă a fost în Franța pe banii Nordis: „Ciolac” înseamnă ciung de mână dreaptă
10:55Grindeanu se leapădă de aeroportul primarului Băluță: nu figurează nici în Master Planul de Transport, nici în Planul Investițional 2021-2030
10:26IT-iștii au câștiguri mari, dar au și cheltuieli: o parte din bani se duc pe ședințe de fizioterapie
10:15Noi semne ale prăbușirii economice: industria auto a căzut cu aproape 7%, cea electronică cu 10%
10:14Anvelopele all-season pot produce surprize neplăcute în iernile din România în condiții de gheață și zăpadă
10:00Anvelopări în bătaie de joc: geamuri care nu se închid, luni de zile fără ferestre, apartamente inundate
23:26Hainele vechi pot ajunge mobilier sau materiale de construcții mai ieftine decât OSB sau PAL
23:15Când intră banii pe cardurile sociale, ultima tranșă pe 2024, și care este suma primită. La nivel național sunt 2,6 milioane de beneficiari
23:06Care sunt cele mai cunoscute diete și regimuri alimentare și care dintre acestea sunt cu adevărat benefice
22:01Zâmbete și voie bună între Trump și Biden la Casa Albă, dar președintele ales nu a dezvăluit, după întâlnire, ce strategie are în legătură cu Ucraina
21:48Un celebru chef rus care se opunea invaziei rusești din Ucraina, găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin (53 de ani) s-a stabilit la Londra după ce Rusia a anexat Crimeea