/

AUR se urcă pe valul nemulțumirilor generate de recalcularea pensiilor și promite schimbarea legii

Prioritățile AUR în noua sesiune parlamentară (sursa: Facebook/George Simion)

Prioritățile AUR în noua sesiune parlamentară. Modificarea legii pensiilor şi protejarea românilor de criza energetică se numără printre priorităţile Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în sesiunea parlamentară.

Prioritățile AUR în noua sesiune parlamentară

„Preşedintele AUR George Simion va solicita luni, de la tribuna Parlamentului, aplicarea legii celei mai favorabile în privinţa pensiilor. În forma în care a fost votată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, această lege a generat mai multe erori, nedreptăţi şi inechităţi, cei mai afectaţi fiind românii care au muncit în condiţii de muncă grele, dar şi pensionarii cu dizabilităţi. Legea pensiilor trebuie să asigure echitate, nicidecum să afecteze veniturile pentru sute de mii de români”, transmite AUR, într-un comunicat de presă.

Citește și: EXCLUSIV Grupul PSD Buzău a acaparat Opera Națională: directorul Jinga îi dă contracte ex-directorului Dincă, șeful Radioului Public, care îi oferă la schimb roluri de dirijor lui Jinga

Astfel, AUR va propune: schimbarea legii actuale şi refacerea legăturii fireşti dintre valoarea punctului de pensie şi câştigul salarial mediu brut pe economia naţională; valorificarea completă a tuturor perioadelor contributive din viaţa activă a asiguratului în sistemul public de pensii; facilitarea procesului de recalculare prin reducerea poverii administrative asupra pensionarului, în special în privinţa accesului la arhivele conţinând evidenţele salariale din perioadele supuse recalculării.

Totodată, AUR cere ca, în cazurile de litigiu în Justiţie între asiguraţi şi casele teritoriale de pensii, dacă asiguratul a obţinut soluţie favorabilă la instanţa de fond, casa teritorială să nu mai uzeze de căi de atac.

AUR doreşte facilitarea accesului digital la recalculare (recalcularea la îndemâna tuturor), ca nicio pensie să nu poată fi, ca urmare a recalculării, mai mică decât 75% din valoarea unui punct de pensie, iar pensiile de asigurări sociale de stat să fie scutite de impozit.

Protejarea românilor de criza energetică

De asemenea, AUR va formula o serie de propuneri pentru a veni în sprijinul românilor după ce va expira perioada în care guvernul menţine plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, 1 aprilie 2025, apreciind că, după această dată, populaţia şi companiile se vor confrunta cu „o creştere abruptă” de preţ care va conduce la deteriorarea dramatică a nivelului de trai şi a competitivităţii economiei.

Din acest motiv, AUR va solicita adoptarea de urgenţă a unei iniţiative legislative care să cuprindă următoarele măsuri: finalizarea şi punerea în funcţiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut şi de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcţie; demararea, în regim de urgenţă, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului; demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarniţa-Lăpuşteşti, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem.

Totodată, AUR solicită începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia şi din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producţiei de electricitate de la aceste noi unităţi de producţie şi cuplarea într-un holding a diverşilor producători deţinuţi majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preţ constant rezonabil, care să reducă ponderea electricităţii corespunzătoare Pieţei zilei următoare (PZU).

Comercianții, magistrații și puritatea copiilor

Printre priorităţile AUR pentru noua sesiune parlamentară se numără şi definirea conceptului de lanţ scurt de aprovizionare, astfel încât comercianţii să acorde spaţii distincte de expunere, semnalizare la raft şi vânzare a produselor româneşti, precum şi limitarea cantităţii de produse din categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lactate şi panificaţie, provenite din afara lanţului alimentar scurt.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În noua sesiune parlamentară, AUR va depune un proiect de lege care să reglementeze răspunderea profesională a magistraţilor pentru erorile judiciare, pe modelul răspunderii profesionale existente în sistemul medical sau în sectorul construcţiilor, un punct important din programul de guvernare al AUR.

De asemenea, AUR va susţine în viitoare sesiune parlamentară adoptarea proiectului de lege care prevede implementarea măsurilor din iniţiativa cetăţenească „Copilărie fără Pornografie”, prin care sunt trasate o serie de norme care fac posibilă „păstrarea valorilor morale în societatea românească”.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla
21:14Drumuri și Poduri SA Ialomița, falimentată de șeful PSD al Consiliului Județean, Marian Pavel, printr-un împrumut nereturnat
21:06Termoficarea din Iași a rămas pe mâna municipalității și se îndreaptă spre faliment
20:58Fiul cel mare al prințesei moștenitoare a Norvegiei, acuzat de două violuri și acte de violență, arestat
20:48Moldova o să doboare drone rusești care ajung pe teritoriul național înainte ca România să facă asta pe propriul teritoriu