Primarul Târgu Mureș, sub control judiciar. Tribunalul Mureș a respins marți propunerea de arestare preventivă a primarului din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și a omului de afaceri S.P.M., dispunând măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Primarul Târgu Mureș, sub control judiciar
„Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaților S.Z. și S.P.M. formulată de Parchetul de pe lângă Î.C.C.J., D.N.A., Serviciul Teritorial Târgu-Mureș. Dispune luarea măsurii procesual preventive a controlului judiciar, în baza art. 211 și urm. C. pr. pen, față de inculpați, pe o durată de câte 60 de zile pentru fiecare”, se arată pe portalul Tribunalului Mureș.
Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de către inculpați sau de Parchet.
Acuzațiile aduse de DNA
Soos Zoltan este acuzat de două infracțiuni de luare de mită, în timp ce omul de afaceri S.P.M. este cercetat pentru dare de mită.
Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în perioada martie 2021 – 2024, primarul ar fi primit, indirect, foloase necuvenite constând în opere de artă în valoare totală de aproximativ 200.000 euro.
Acestea ar fi fost oferite în schimbul unor contracte cadru și subsecvente atribuite de Primăria Târgu Mureș firmei administrate de S.P.M.
„În perioada martie 2021-2024, inculpatul Soos Zoltan, în calitate de primar al municipiului Târgu Mureș, ar fi primit în mod repetat, în mod indirect, foloase care nu i se cuvin, constând în opere de artă în valoare de 1.009.764 lei”, a declarat DNA.
De asemenea, în noiembrie 2022, primarul ar fi primit suma de 30.000 lei, sub forma unui contract de sponsorizare, printr-o asociație controlată de acesta, în schimbul atribuirii a nouă achiziții directe în valoare totală de 275.355 lei.
Măsurile procesuale dispuse
Tribunalul a stabilit pentru cei doi inculpați mai multe obligații pe durata controlului judiciar, însă acestea nu au fost detaliate public.
În plus, procurorii DNA au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și Inspectoratului de Poliție Județean Mureș pentru administrarea probatoriului.
Prezumția de nevinovăție
„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului. Activitatea nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a subliniat DNA într-un comunicat.
Ancheta rămâne în desfășurare, iar deciziile ulterioare ale instanței vor clarifica implicarea inculpaților în acest caz complex de corupție.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.