/

Polonia şi-a făcut rezerve record de cereale pentru a-şi asigura aprovizionarea cu alimente în caz de conflict

Polonia şi-a făcut rezerve record de cereale Foto: Facebook Ministerul Agriculturii

Polonia şi-a făcut rezerve record de cereale pentru a-şi asigura aprovizionarea cu alimente în caz de conflict sau a unor „fenomenele meteo extreme”, scrie Bloomberg.

Citește și: Maia Sandu va vota la 1 și 8 decembrie și îl desființează pe Georgescu: „Nu dați crezare celor care spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare”

Agenţia pentru rezervele statului din Polonia, care nu dezvăluie mărimea exactă şi nici locul unde sunt amplasate depozitele, face în mod tradiţional stocuri de cereale. Asta chiar dacă Polonia este un exportator net de cereale şi în prezent are o aprovizionare suficientă, în special după ce livrările peste graniţă din ţara vecină Ucraina au crescut, în condiţiile în care invazia rusească a făcut mai dificil exporturile de cereale ucrainene pe cale maritimă.

Polonia şi-a făcut rezerve record de cereale

„De când ţin minte, Polonia are rezerve strategice de alimente, inclusiv cereale. Dar nu am avut niciodată rezerve strategice de cereale atât de mari cum avem în prezent”, a spus Agnieszka Bogucka, unul din directorii Agenţiei pentru rezervele strategice ale Poloniei.

Aceste rezerve record sunt o dovadă că există multiple ameninţări la adresa securităţii alimentare, de la vremea nefavorabilă care afectează recoltele şi până la probleme pe lanţurile de aprovizionare provocate de război sau pandemii. În plus, este un nou exemplu al eforturilor guvernamentale de pregătire pentru posibile crize. Norvegia îşi majorează rezervele de cereale, Finlanda face acest lucru de mai multe decenii şi Suedia are de gând să îşi refacă rezervele de cereale, precum şi rezerve de seminţe şi îngrăşăminte.

Bogucka a precizat că Polonia şi-a majorat treptat rezervele de cereale, începând din 2010, în principal în eventualitatea în care există o secetă sau inundaţii severe. Una din rarele ocazii când s-a recurs la aceste rezerve a fost în 1997, când inundaţiile au provocat decesul a peste 50 de persoane şi pagube în valoare de miliarde de dolari.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Și gospodăriile ar trebui să-și facă rezerve

Totuşi, Bogucka a lansat un avertisment că Agenţia pe care o conduce ar putea avea probleme în a pune la dispoziţie unele produse în cazul unor evenimente extreme, precum o mare furtună de zăpadă, şi a spus că gospodăriile ar trebui să se asigure că au cantităţi suficiente de produse esenţiale.

Preţurile la cereale au crescut rapid cu prilejul crizelor. Ele au explodat în primele zile ale invaziei ruseşti din Ucraina, când Rusia a blocat porturile de la Marea Neagră, forţând Ucraina să utilizeze rutele, mai scumpe, fluviale, feroviare şi rutiere spre Uniunea Europeană.

Actualul plan al Agenţiei pentru rezervele strategice ale Poloniei, care acoperă perioada 2022-2026, a fost elaborat înainte de invazia din Ucraina şi a fost impulsionat mai mult de lecţiile învăţate în urma secetelor, inundaţiilor şi pandemiei de Covid, spune şeful Agenţiei, Jan Rajchel. Potrivit acestuia, războiul va fi unul din factorii care ar putea fi luaţi în considerare într-un plan revizuit.

„Din cauza războiului din Ucraina sau a intensificării fenomenelor meteo care au legătură cu schimbările climatice, subiectul securităţii alimentare a devenit mai important în ultima perioadă”, a spus Jan Rajchel.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

12:36Guvernul continuă să facă sute de angajări, deși a promis că va îngheța cheltuielile de personal
11:37BREAKING În timp ce ANAF jupuia contribuabilii, Fiscul proteja afacerile familiei Vicol – DIICOT. Președintele ANAF s-a văzut cu un șef al Nordis
11:07Cum explică Ciolacu succesul lui Călin Georgescu: „Dacă Georgescu violează o găină, va zice toată lumea că găina trebuia violată”
10:42Becali spune că l-a blocat pe whatsapp pe Călin Georgescu fiindcă i-a trimis o melodie antisemită
10:12Mesaj-șoc al lui Trump: SUA vor prelua Fâșia Gaza, palestinienii trebuie relocați, totul trebuie reconstruit sub control american
10:05Atacul armat de la școala din Suedia s-a soldat cu 11 morți. Printre ei, și ucigașul, care s-a sinucis cu propria armă
09:54Organizatorii grand slam-urilor, reacții emoționante la retragerea Simonei Halep. Roland Garros și Wimbledon au pomenit victoriile sportivei
09:46Trump crede că merită un Premiu Nobel pentru Pace, dar că nu-l va primi
09:39Un tribunal special al UE va judeca „delictul de agresiune” al Rusiei împotriva Ucrainei. Procesul, pas necesar pentru cercetarea crimelor de război
09:31Plata pensiei poate înceta în anumite condiții. Care sunt acestea, potrivit noii legi a pensiilor
09:25Eternele țepe românești cu mașini la mâna a doua: a cumpărat un Volvo care avea doar caroseria mărcii
09:19Creditorii Nordis solicită peste 910 milioane de lei de la companie. Cel mai probabil, nimeni nu va primi nimic
22:03Soții Ciorbă-Vicol, două apartamente închiriate la Monaco pe banii clienților Nordis. Deputata PSD plătea sute de mii de euro la Gucci, Chanel, Loro Piana, Rolex, Louis Vuitton
21:52Disperare în Santorini: peste 11.000 de persoane au părăsit insula din cauza cutremurelor
21:46Ucraina transferă 50.000 de soldați din alte structuri ale armatei către infanterie pe fondul deficitului de trupe