Petrolul rusesc provoacă disensiuni în UE. Uniunea Europeană se pregăteşte să pună capăt achiziţiilor de petrol din Rusia pentru a sancţiona războiul dus de aceasta în Ucraina, dar măsura este „complexă” şi punerea ei în aplicare va lua „mai multe luni”, au afirmat vineri pentru AFP mai multe surse europene.
„Vor fi necesare cel puţin câteva luni”
„Adoptarea de măsuri asupra petrolului impune desfacerea contractelor existente, găsirea de alternative şi evitarea ocolirii sancţiunilor. Acesta nu se va face de azi pe mâine. Vor fi necesare cel puţin câteva luni”, a explicat un responsabil european implicat în discuţii.
Potrivit acestuia, „Comisia reflectează la opţiuni”, printre care se află vărsarea plăţilor într-un cont blocat.
Citește și: FOTO Un pensionar finlandez i-a donat lui Putin o mașină de spălat, ca să nu mai jefuiască Ucraina
„Restrângerea cererii va creşte preţurile”, au insistat mai mulţi miniştri şi funcţionari de rang înalt, întrebaţi de AFP. „Statele Unite sunt foarte sensibile la preţul petrolului”, a subliniat unul dintre ei.
„În plus, dacă Rusia va vinde altor cumpărători petrolul refuzat de europeni, sancţiunea nu va servi la nimic”, a avertizat un altul.
India și China stau la cotitură
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri diversificarea debuşeelor pentru livrarea resurselor energetice ale Rusiei „altor regiuni din lume care au cu adevărat nevoie de ele”.
Europenii încearcă să evite o ocolire a sancţiunilor lor de către China şi India, făcându-le să înţeleagă că va fi „dificil pentru UE să accepte parteneri care subminează sancţiunile”, a precizat un diplomat european.
Uniunea Europeană a decis pe 8 aprilie să înceteze achiziţiile de cărbune din Rusia, să-şi închidă porturile pentru navele ruseşti şi să interzică exportul a numeroase produse şi tehnologii către Rusia.
Petrolul rusesc provoacă disensiuni în UE
„Pentru prima dată, Europa a vizat energia, ceea ce nu era evident. Petrolul şi gazul vor urma”, a dat asigurări unul dintre responsabili.
Însă trebuie „menţinută unitatea” celor 27, a insistat el. Ungaria, Slovacia şi Bulgaria îşi cumpără petrolul din Rusia şi trebuie „convinse pentru a fi păstrate la bord”, a subliniat el.
„Nu putem pune capăt dependenţei noastre de azi de azi pe mâine”, a avertizat ministrul slovac de externe, Ivan Korcok.
Noi sancţiuni au fost evocate cu prilejul reuniunii din 11 aprilie a miniştrilor de externe din statele UE.
„Nimic nu este tabu”
„Uniunea Europeană cheltuieşte sute de mii de euro pentru a importa petrol din Rusia, ceea ce contribuie în mod cert la finanţarea acestui război. Trebuie să punem capăt, chiar dacă aceasta creează enorme provocări şi probleme”, a afirmat ministrul irlandez Simon Coveney.
„Nimic nu este tabu”, a răspuns şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit căruia „petrolul este cel mai uşor de înlocuit”.
Două treimi din exporturile de petrol ale Rusiei se îndreaptă spre Uniunea Europeană. În 2021, Rusia a furnizat 30% din ţiţeiul şi 15% din produsele petroliere cumpărate de UE. „Factura importurilor de petrol rus era de patru ori mai mare decât cea de gaze, 80 miliarde de dolari faţă de 20 miliarde”, a reamintit Borrell.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.