/

Pesedistul Cazanciuc apără CCR și decizia de interzicere a candidaturii Dianei Șoșoacă și-și atacă colegii PNL de guvernare

Pesedistul Cazanciuc apără CCR, atacând PNL-ul (sursa: Facebook/Robert Cazanciuc)

Pesedistul Cazanciuc apără CCR atacând PNL-ul. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că atacarea furibundă a Curţii Contituţionale (CCR) de către politicieni în urma deciziei referitoare la candidatura la prezidenţiale a Dianei Iovanovici Şoşoacă ne arată că „statul de drept nu este un pilon fundamental al democraţiei, ci doar un instrument folosit în bătălia politică atunci când nu au soluţii de bună guvernare”.

Pesedistul Cazanciuc apără CCR atacând PNL-ul

Parlamentarul PSD arată că dacă nu este surprinzătoare „ieşirea USR” pe această temă deoarece „foloseşte din nou tema justiţiei pentru a-şi minţi electoratul”, atacarea de către lideri PNL a CCR arată că spiritul liberal istoric „s-a transformat într-un spirit de gaşcă în care nu valorile democratice invocate public sunt liantul partidului, ci nevoia de avea acces la resursele statului”.

Citește și: VIDEO Europarlamentarul PSD Dan Nica anunța încă de miercuri, misterios, „retragerea” Dianei Șoșoacă

„În acest moment putem doar specula cu privire la raţiunile avute în vedere de CCR pentru a pronunţa decizia de respingere a candidaturii doamnei Şoşoacă, de aceea e foarte important ca CCR să publice cât se poate de repede motivarea acestei decizii.

Pentru că nu este interzis să gândim şi să ne exprimăm idei, cred că trebuie să mergem la cel puţin 3 acte normative pe care CCR le-ar fi putut avea în vedere pentru a pronunţa această decizie: a) Constituţia României – cel puţin art. 37 şi art 146; b) Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR; c) Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României”, a scris, într-o postare Facebook, Robert Cazanciuc, membru în Comisia juridică a Senatului.

Potrivit acestuia, Constituţia şi Legea CCR au fost adoptate cu mai bine de 30 de ani în urmă, în contextul post revoluţionar în care se găsea România, fiind impregnate de spiritul si interesele acelor vremuri, iar „astăzi este legitim să ne întrebăm de ce CCR ar trebui să aibă competenţe în procedura de validare a unor candidaturi, fie ele şi la nivel de preşedinte al ţării, şi nu ar trebui ca aceste atribuţii să fie limitate doar la validarea unor rezultate, respectiv după ce poporul şi-a spus cuvântul”.

O revizuire a Constituției

De asemenea, el aminteşte că PSD a început să deruleze încă în urmă cu trei ani dezbateri în mediul universitar cu privire la teme de interes pentru o eventuală revizuire a Constituţiei, iar anul viitor va trebui să înceapă „dezbateri mult mai largi în societate cu privire la nevoia de revizuire a Constituţiei care să reflecte actualul statut al României de membru al UE, şi să proiecteze o viziune de dezvoltare a ţării pentru următorii zeci de ani”.

„Nu este surprinzătoare ieşirea USR, care are multe în comun cu AUR şi foloseşte din nou tema justiţiei pentru a-şi minţi electoratul, aşa cum a fost proiectul „fără penali în funcţii publice”, blamat deopotrivă cu justiţia atunci când au fost scoase la iveale infracţiunile unor membri USR.

Atacarea însă de către PNL a CCR arată, pe de o parte, că spiritul liberal istoric, revigorat în mod autentic în anii ’90, s-a transformat într-un spirit de gaşcă în care nu valorile democratice invocate public sunt liantul partidului, ci nevoia de avea acces la resursele statului, iar pe de altă parte că nu au limite în a insulta inteligenţa celor care cred în valori liberale atunci când: – au invocat fără dileme o decizie a CCR din anul 2004 care îi permitea fostului preşedinte Ion Iliescu să candideze la Senat, pentru a justifica o iniţiativă legislativă care să îi permită acelaşi lucru preşedintelui Klaus Johannis, dar probabil atunci majoritatea judecătorilor CCR fuseseră numiţi de PNL; – au cerut scoaterea AUR în afara legii pentru că ar pune în pericol democraţia românească, iar astăzi folosesc aceleaşi argumente pentru a ataca o instituţie fundamentală pentru că ar fi plagiat din PNL.

Brătianu se „răsucește în mormânt”

(…) Probabil Brătianu se răsuceşte în mormânt când ‘vede’ PNL condus de un ostaş care îşi doreşte să conducă o ţară membră a UE şi NATO bazându-se pe Ion Iliescu şi Diana Şoşoacă!”, arată senatorul social democrat.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Totodată, Cazanciuc mai afirmă că premierul Marcel Ciolacu a invitat-o în vară pe Diana Şoşoacă la consultările pentru data alegerilor prezidenţiale, din respect pentru democraţie şi pentru românii care îi dăduseră votul pentru a ajunge în Parlamentul European, însă fără „fără a cauţiona sub nici o formă modul deosebit de violent” al acesteia de a face politică.

Curtea Constituţională a României a admis, sâmbătă, cu majoritate de voturi, contestaţiile formulate de două persoane şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr. 18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale Dianei Iovanovici-Şoşoacă la alegerile prezidenţiale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:43Revoluția din decembrie 1989: acum 35 de ani erau zile de haos, moarte și speranță timidă
21:21Structura noului Guvern: 16 ministere distribuite între PSD, PNL și UDMR. Care sunt titularii propuși pentru portofolii
21:07Putin și premierul slovac Robert Fico s-au întâlnit la Kremlin, motivul probabil fiind tranzitul gazului rusesc
21:00Liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern, a anunțat Ilie Bolojan
20:51Schimbarea lui Rafila de la șefia Ministerului Sănătății și reformarea sistemului, cere Mihăiță Bariz, activist pentru drepturile pacienților
19:41Guvernul Ciolacu II este guvernul Ciolacu I în proporție de 66%. Aproape toți miniștrii PSD, păstrați
15:32Elena Lasconi cere demisia lui Klaus Iohannis: „Mandatul s-a încheiat”
15:19„Putin știe cum să ne deranjeze”, a afirmat ministrul german al Apărării, vorbind despre pericolul atacurilor hibride ale Rusiei
15:00Ursula von der Leyen a transmis un mesaj emoționant românilor, la 35 de ani de la Revoluție
14:48Rusia, lovită de un val de tentative de incendiere: bănci, clădiri guvernamentale și centre comerciale vizate
14:37Qatarul amenință cu oprirea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană
14:32Klaus Iohannis anunță formarea iminentă a unui guvern al coaliției pro-europene
13:10Se anunță un circ maxim la prezidențiale: Anca Alexandrescu declară că va candida, dacă Victor Ponta intră în competiție
12:38Gabriela Firea anunță cine ar putea fi candidatul PSD-PNL-UDMR la președinție: șomerul Crin Antonescu, care de opt ani nu mai are nici o sursă de venit
11:54VIDEO Cum au făcut circ Șoșoacă și Makaveli în Parlament. Makaveli, plătit acum din bani publici, din bugetul Legislativului