Pacienți uciși – Rafila refuză să demisioneze. Pesedistul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, trebuie să își dea demisia pentru că a mușamalizat moartea suspectă a cel puțin 20 de pacienți de la Spitalul „Sfântul Pantelimon”, după ce medicii au redus voluntar dozele de noradrenalină.
Rafila minte cum respiră
Mai mult, ministrul nu a luat nici o măsură după ce medicul Elena Voicu, fosta șefă a secției ATI, a fost dată afară pentru că le-a încurajat pe asistente să spună adevărul în fața procurorilor.
DeFapt.ro a dezvăluit în exclusivitate că ministrul Rafila l-a trimis pe Luca Sorin Ion, șeful interimar al Corpului de Control, și pe pensionarul de lux Octavian Melintescu, consilierul său personal, care nu are atribuții de control, chipurile pentru a „documenta și verifica” scandalul dintre cadrele medicale, și nu moartea suspectă a celor 20 de pacienți.
Scandalul a izbucnit în aprilie
Ministrul Alexandru Rafila încearcă cu disperare ca să își salveze funcția după ce 20 de pacienți internați la Spitalul „Sfântul Pantelimon” au murit în condiții suspecte. Scandalul a fost declanșat la începutul lunii aprilie, atunci când s-a aflat că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis să reducă dozele de noradrenalină ale unor pacienți.
Împreună cu adrenalina, noradrenalina accelerează ritmul cardiac la primele semnale de pericol, iar acest lucru determină creșterea cantității de sânge care este pompată de inimă.
Personalul medical declara atunci, sub protecția anonimatului, pentru cetateanul.net, că pacienții cărora le-a fost prescrisă pe foaia de observație administrarea a 15 sau 20 miligrame de noradrenalină primeau în realitate doar un miligram. O decizie controversată luată de medici, care a dus la moarte timpurie a pacienților.
Controlul ministrului, o farsă
Ulterior, pe 11 aprilie, pentru a scăpa de presiunea publică, ministrul Alexandru Rafila a anunțat că va trimite Corpul de Corpul pentru a verifica ce s-a întâmplat în cazul pacienților decedați. În paralel, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București au demarat propria anchetă.
Dar, pe 12 aprilie a.c., la Spitalul „Sfântul Pantelimon” au ajuns doar pensionarul Luca Sorin Ion, directorul interimar al Corpului de Control, și pensionarul special Octavian Melintescu, consilierul personal al lui Alexandru Rafila. Prezența ilegală a lui Octavian Melintescu în echipa de control a ridicat primele suspiciuni de mușamalizare a cazului.
La solicitarea DeFapt.ro, ministrul Alexandru Rafila a recunoscut oficial că echipa de control nu a avut misiunea de a verifica decesele suspecte, ci doar a verificat și documentat niște aspecte administrative.
Pacienți uciși – Rafila refuză să demisioneze
Conducerea Spitalului „Sfântul Pantelimon” a decis între timp să o „execute” pe medicul Elena Voicu, fosta șefă a secției ATI, cea care le-ar fi încurajat pe asistente să spună adevărul despre pacienții decedați în fața anchetatorilor.
„Ce legătură are mortalitatea cu șefia mea? Că se moare pe capete, mai rău ca în pandemie? Ce caută morga în spatele spitalului? De ce mortalitatea e mai mare acum cu zece doctori și era mai mică când eram patru doctori în terapie?”, a afirmat medicul Elena Voicu la sfârșitul lunii mai, după ce a fost audiată ca martor de procurori.
Ce a făcut ministrul Alexandru Rafila? Nimic.
Declara, însă, că „mortalitatea în unitatea medicală a fost în ultimul an de 3,5 decese zilnic”, precizând că nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină acuzația privind decesele suspecte.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.