Opt secții ATI din spitale de stat au instalații electrice mai vechi de 70 de ani, iar alte 17 funcționează cu instalații mai vechi de 50 de ani, arată o investigație Context.ro.
„În cazul incendiilor de la Matei Balș (ianuarie 2021 – 26 de morți), Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (octombrie 2021- 7 morți) și Spitalului Județean din Ploiești (noiembrie 2021 – 2 morți) investigațiile n-au fost finalizate, însă informațiile publicate de presă arată că printre cauzele incendiilor sunt și instalațiile electrice”, explică acest site.
Opt spitale au instalații electrice mai vechi de 70 de ani
Context.ro s-a judecat un an și jumătate cu ministerul Sănătății, condus în această perioadă de Alexandru Rafila (PSD) pentru a obține aceste date.
„Dar nu numai ministerul lui Rafila a ascuns datele. Pentru platforma noastră, am cerut date de la aproape toate spitalele din țară. Ne-au răspuns 100 din cele peste 300. Așa am aflat că 21 de spitale din 100 funcționează în clădiri mai vechi de 100 de ani. De la spitale am cerut și date despre starea instalațiilor electrice din toate corpurile de clădire, nu doar din ATI-uri. Concluzia: doar o treime din spitale au instalația electrică renovată în totalitate. Continuăm să colectăm datele”, mai arată Context.
Din datele publicate de Context se poate observa că, de exemplu, Spitalul Municipal Sighisoara are intslația electrică de la ATI din 1890/2000. Spitalul nu specifică dacă a reabilitat vreodată instalația electrică generală.
La Spitalul Clinic De Obstetrica-Ginecologie Elena Doamna Iași, instalația electrică este din 1900. Spitalul nu s-a deranjat să precizeze dacă a reabilitat-o vreodată.
Spitalul Clinic De Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia din București folosește clădiri din 1923 și nu a transmis de când este instalația electrică și dacă a fost reabilitată vreodată.
„Spitalele din România aveau nevoie, conform unui raport oficial, de peste 80 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemelor electrice. Același raport evidențiază ceea ce românii aflaseră deja: instalațiile vechi, suprasolicitate de pandemie, în combinație cu rețelele de oxigen medicinal pun în pericol pacienții”, mai arată investigația.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.