Olaf Scholz critică condiționarea ajutorului american. Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat ferm cererile fostului președinte american Donald Trump de a primi o „garanție” asupra pământurilor rare din Ucraina în schimbul ajutorului militar oferit de SUA. Declarațiile sale vin în contextul unei discuții intense despre sprijinul acordat Ucrainei.
Olaf Scholz critică condiționarea ajutorului american
Într-un interviu acordat grupului media german RND, și citat de Zeit, Scholz a respins ideea ca sprijinul militar pentru Ucraina să fie condiționat de beneficii economice.
Citește și: EXCLUSIV Călin Georgescu are acces, prin intermediul unui ofițer, la documente secrete ale Internelor (părți din planurile de operaționalizare, înzestrare și cercetare-dezvoltare)
„Ucraina este atacată și noi o ajutăm, fără a cere o plată în schimb. Aceasta ar trebui să fie poziția tuturor.”
Cancelarul german a reiterat această poziție și în cadrul unei conferințe de presă la summitul informal al Uniunii Europene de la Bruxelles, unde a catalogat cererile lui Trump drept „foarte egoiste”.
Scholz: Resursele Ucrainei ar trebui folosite pentru reconstrucție
La finalul summitului UE, Scholz a subliniat că resursele naturale ale Ucrainei ar trebui să fie folosite exclusiv pentru reconstrucția țării și pentru menținerea unei armate ucrainene puternice.
„Ar fi foarte egoist, foarte interesat, să spunem că folosim banii pentru a finanța ajutorul pentru apărare.”
Declarațiile sale au venit în contextul în care Trump ar fi sugerat ca SUA să obțină acces la pământurile rare ale Ucrainei în schimbul sprijinului militar acordat.
Ucraina, deschisă investițiilor americane
Ca răspuns la declarațiile lui Trump, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina este dispusă să accepte investiții din partea companiilor americane pentru exploatarea pământurilor rare.
Această declarație subliniază interesul Ucrainei de a atrage parteneriate strategice în domeniul resurselor minerale.
Într-un plan de pace prezentat în octombrie, Zelenski a propus un „acord special” cu partenerii internaționali, care să permită protecția și exploatarea comună a resurselor strategice ale Ucrainei, fără a menționa explicit pământurile rare.
El a oferit ca exemple uraniul, titanul, litiul, grafitul și alte metale esențiale.
Resurse-cheie pentru tehnologiile viitorului
Metalele rare, precum europiul și ceriul, sunt esențiale pentru dezvoltarea tehnologiilor moderne, în special pentru tranziția energetică.
Acestea sunt utilizate în drone și avioane de luptă, turbine eoliene și motoare de mașini electrice, hard diskuri și lentile de telescop
Importanța acestor resurse a crescut semnificativ, făcând din Ucraina un jucător strategic în economia globală a materiilor prime critice.
Întâlniri planificate între SUA și Ucraina pe tema resurselor strategice
Zelenski a anunțat vineri că Washingtonul și Kievul plănuiesc „întâlniri și discuții” pe tema resurselor Ucrainei.
Anunțul a venit după ce Donald Trump a menționat posibilitatea unei întrevederi cu liderul ucrainean în săptămâna următoare.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
![paypal icon](/wp-content/uploads/2022/02/PayPal.png)
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.