/

România deschide calea donării oficiale de armament Ucrainei: proiect MApN de OUG pentru modificarea legislației referitoare la stocuri militare

Oficial: România va dona armament Ucrainei
Oficial: România va dona armament Ucrainei (sursa: Faceboo/Ministerul Apărării Naționale)

Oficial: România va dona armament Ucrainei. Ministerul Apărării Naționale a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea legislației astfel încât statul român să poată dona direct armament Ucrainei. România a donat până în prezent combustibil, veste antiglonț, căști și alte echipamente militare evaluate la trei milioane de euro.

Oficial: România va dona armament Ucrainei

Pe site-ul Ministerului Apărării Naționale a fost postat un proiect de Ordonanță de Urgență „pentru completarea art. 9 din Ordonanța Guvernului nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale”.

Prin proiectul legislativ se introduc trei noi alineate care creează cadrul legal prin care Ministerul Apărării poate dona direct armament Ucrainei.

Citește și: Ucraina lasă să se înțeleagă, prin ministrul de Externe Kuleba, că a fost ajutată militar în mod „inteligent” de România: Ne deranjează doar ipocrizia, dar nu e cazul României

De exemplu, unul dintre alineatele care urmează să fie introduse în legislație prevede că „forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către statele aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situațiile temeinic justificare de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României. (…) donația se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar bunurile se predau donatarului de către forțele destinate apărării naționale din rezervele cărora sunt scoase”.

Nota de fundamentare invocă politica NATO

Din Nota de Fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență aflăm că „actualul context de securitate este grav afectat de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei”. În aceste condiții, la nivelul Alianței Nord-Atlantice (NATO) au fost stabilite măsuri de întărire și consolidare a capacităților de apărare.

„În acest context s-a evidențiat necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concertat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO.

În cadrul Summitului extraordinar al NATO și al reuniunii Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2022 a fost decisă de către membrii NATO și UE continuarea eforturilor necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade”, se menționează în Nota de Fundamentare.

Ministrul de Interne și șefii de servicii secrete, de acord

Tot din documentul citat mai aflăm că transferul unor produse din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, adică armament, nu se poate realiza în prezent.

Motivul: cadrul normativ incident domeniului nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea scoaterii acestora din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale, în scopul donării către alte state.

Nota de fundamentare este contrasemnată de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și de toți șefii serviciilor secrete din România. 

Ciolacu, strateg militar

Cu câteva zile în urmă, liderul PSD Marcel Ciolacu a spus că România ar putea dona Ucrainei celebrele avioane rusești MiG 21 LanceR, aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române.

„Haideţi să fim corecţi, avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia.

Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să doneze Ucrainei avioanele MiG 21 – n.r.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene, şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii, trebuie să fie asumat de către toate statele”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

08:26Consilier județean AUR patriot: trei apartamente în Dubai. Are multe alte apartamente, terenuri, spații de producție și ceasuri în țară
21:18Cine va intra în turul II? O analiză incompletă și subiectivă a următoarelor 84 de ore
20:10Candidatul Ponta a luat o pauză de la campania electorală ca să joace golf în Dubai. A avut și o scuză: un eveniment la care a fost speaker
18:34Cotele la pariuri politice: vezi cine crede în șansele lui Ciucă și Lasconi, și cine în Simion
14:27Un ziarist i-a spus premierului Ciolacu că minte: „Mințiți constant, domnule prim ministru”
13:48FOTO Milioane de scrisori electorale de la Ciolacu, trimise cu „fantomele” Poștei: plicurile nu conțin nici o ștampilă a companiei de stat
11:41Piedone recunoaște că a vorbit cu Simion, dar spune că n-a înjurat, de vină este inteligența artificială. Ciolacu, reacție agresivă, dar nu neagă informația
10:59Performanța lui Ciolacu la fonduri europene: zero – PNRR, 0,92% – fonduri structurale. Siegfried Mureșan: „România, locul 19 din 27”
10:26Infecțiile sezoniere, greu de ucis. Care sunt metodele de a rări episoadele virale
10:06Autostrada A8: de ce nu au început lucrările pe cele două segmente pentru care contractele au fost atribuite de jumătate de an
10:00EXCLUSIV Ce arată sondajele realizate zilnic de AtlasIntel în mediul urban: bătălie la sânge pe locul II, Ciucă și Georgescu – pe trend de creștere
09:52Procuror-șef, la volan cu 400 ml de pălincă și o bere la bord. Testul a arătat o alcoolemie de 4,19‰
22:07Ministerul Muncii a rămas deja fără bani de pensii, așa că scoate sute de milioane de euro din rezerva bugetară
21:50Promovarea mesajului că Ciolacu ar fi vorbit cu Trump, plătită din bani publici. Premierul îi face campanie electorală șefului PSD
21:31Români traficați în Franța pentru muncă în condiții nedemne în podgorii care produc vinuri de sute de euro sticla