Obeliscul lui Horea, Cloșca, Crișan, înclinat. Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, cel mai important monument de for public ridicat în perioada interbelică în Alba Iulia, s-a înclinat uşor, administraţia locală începând demersurile pentru realizarea unei expertize tehnice şi a unui studiu geotehnic, potrivit unui anunţ al primarului Gabriel Pleşa.
Obeliscul lui Horea, Cloșca, Crișan, înclinat
„În urma unor verificări recente, s-a constatat existenţa unei uşoare înclinaţii a Obeliscului Horea, Cloşca şi Crişan din municipiul Alba Iulia”, a scris miercuri, pe pagina sa de Facebook, primarul Gabriel Pleşa.
Citește și: Site-ul Betano a desființat, brusc, pariurile la prezidențialele, după ce Ciolacu lua bătaie constant
„Având în vedere importanţa deosebită a acestui monument istoric pentru patrimoniul nostru cultural, luăm toate măsurile necesare pentru a identifica şi soluţiona eventualele probleme care ar putea afecta integritatea acestuia.
Ca parte a acestor eforturi, am început demersurile necesare pentru realizarea unei expertize tehnice şi a unui studiu geotehnic, menite să ofere o evaluare detaliată a stării structurii şi a terenului din jurul monumentului”, a adăugat acesta.
Obeliscul, inaugurat în 1937
Existenţa în Alba Iulia a Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan, inaugurat în 14 octombrie 1937, se datorează Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA.
Rodul colaborării dintre arhitectul Octavian Mihălţan şi sculptorul Iosif Fekete, obeliscul a fost inaugurat în cadrul unei ample manifestaţii cu caracter naţional, la care au fost 70.000 de oameni, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi al fiului acestuia, Mihai Mare Voievod de Alba Iulia.
Au fost prezenţi, de asemenea, prim-ministrul Gheorghe Tătărăscu, dar şi preşedinţii Senatului, Camerei Deputaţilor, patriarhul Miron Cristea.
Aflat în apropierea Porţii a III-a, monumentul de granit măsoară peste 20 de metri. Baza prismatică, treptată, cuprinde o celulă simbolică, cu deschidere pe laturile principale, de est şi de vest.
De altfel, această celulă alegorică induce mulţi turişti în eroare, nefiind puţini aceia care cred că aici au fost închişi capii răscoalei ţărăneşti din 1784.
Pe partea de est, monumentul este străjuit de o Victorie înaripată, care ţine în mâini o cunună de lauri.
Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan, un monument Art deco, se numără printre cele mai vizitate şi fotografiate obiective din Alba Iulia.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.