Nu mai sunt bani nici pentru spitale: managerii unor clinici din București afirmă că CNAS decontează câte 2.200 de lei pe intervenții de un milion de lei. Ei arată că CNAS ignoră inflația care a majorat toate prețurile, așa că unele unități sanitare sunt „pe minus”.
Iată ce relatează mai mulți manageri, citați de news.ro:
Nu mai sunt bani nici pentru spitale
- Dr.Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti a declarat că unitatea sanitară are probleme tocmai din cauza unui dezechilibru în modul în care se face decontarea sumelor de către CNAS. El spune că spitalul este plătit pe caz rezolvat cu o sumă fixă, sumă care nu reflectă cheltuielile reale cu un pacient, în funcţie de numărul de zile de spitalizare şi de tratamentele de care are nevoie în realitate.
- Spitalul ”Alexandru Obregia” din Capitală se confruntă cu dificultăţi financiare, directorul medical, dr. Eduard Motoescu, relatând că unitatea sanitară este pe minus pentru că toate cheltuielile, în special cele legate de utilităţi, s-au mărit, în timp ce Casa de asigurări decontează aceleaşi sume pentru pacienţii trataţi.
- „O să fim un spital falimentar, pentru că au crescut toate costurile, la gaze, la electricitate, astronomic, pe când Casa ne decontează cam aceleaşi sume pentru pacienţii pe care îi tratăm. În medie, costurile de spitalizare cred că ajung la un 300 – 400 de lei pe zi, aici intră şi cazarea, şi alimentaţia, şi medicaţia, şi manopera personalului, îngrijirea propriu-zisă a pacientului”, a precizat Dr. Motoescu pentru News.ro.
- „Sunt spitale, cum este şi Institutul Matel Balş, unde ajung cele mai grave cazuri. Aici discuţia spune în felul următor, nu neapărat complexitatea cazului, dar faptul că un caz care presupune o internare de foarte lungă durată înseamnă pentru Institutul Matei Balş că are o perioadă acută în care se rezolvă partea iniţială, dar acel pacient poate că rămâne pentru săptămâni sau luni, atunci finanţarea trebuie să fie diferită, pentru că dacă nu se va întâmpla aşa, vom avea situaţii în care pacienţi care au anumite infecţii pe care le putem numi cu evoluţie prelungită, chiar cronică, să fie greu de tratat şi de rezolvat”, explică directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Marinescu.
„Problema a început, dacă vreţi să o luăm istoric, cu faptul că s-au mărit salariile personalului medical în 2016, a fost o mărire considerabilă, era un gest normal, dar pe de altă parte decontarea pe caz rezolvat, adică banii pe care îi încasau spitalele nu s-au mărit proporţional”, a explicat Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.