/

De ce l-a iertat Parchetul General pe Călin Georgescu, care a afirmat că Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu au făcut și „fapte bune”

Motivele clasării dosarului lui Călin Georgescu (sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Motivele clasării dosarului lui Călin Georgescu. În urma unei solicitări făcute de AGERPRES, Parchetul a transmis motivele pentru care a clasat, în iunie 2022, dosarul care îl viza pe Călin Georgescu, candidatul clasat pe primul loc în turul I al alegerilor prezidenţiale.

Motivele clasării dosarului lui Călin Georgescu

Parchetul General a anunțat că în urmă cu doi ani a clasat un dosar penal referitor la afirmațiile lui Călin Georgescu despre liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și despre Ion Antonescu, invocând faptul că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”. 

Citește și: E momentul să ne panicăm: șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte sunt, azi, enorme din cauza degringoladei din PSD și PNL

Decizia a fost motivată de faptul că legislația în vigoare nu este adaptată la realitățile actuale, a explicat Parchetul.

Parchetul a subliniat că normele legale privind infracțiunile motivate de ură sunt „insuficient adaptate la realitățile faptice”, ceea ce limitează cazurile în care o persoană poate fi trasă la răspundere penală. 

„Dispozițiile legale care sancționează săvârșirea infracțiunilor motivate de ură sunt de strictă interpretare și limitează semnificativ sfera persoanelor a căror apologie în discursul public poate constitui o infracțiune”, se arată în precizarea postată pe site-ul Ministerului Public.

Astfel, o persoană nu poate fi sancționată penal pentru referințe generale la figuri istorice care nu au fost condamnate definitiv de o instanță pentru genocid sau crime de război.

Contextul cazului și decizia de clasare

Dosarul a fost deschis în februarie 2022, după ce Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) s-a sesizat din oficiu în urma unor declarații făcute de Călin Georgescu într-o emisiune televizată.

Georgescu, pe atunci președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a afirmat că liderii Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut „și fapte bune”.

Potrivit Parchetului, declarațiile lui Georgescu au fost analizate prin prisma OUG nr. 31/2002, care interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid, crime contra umanității sau crime de război.

Pe 2 iunie 2022, cauza a fost clasată în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) din Codul de procedură penală, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Explicațiile juridice ale Parchetului

Parchetul a explicat că pentru ca o persoană să fie sancționată penal pentru promovarea cultului unor figuri istorice, este necesar ca acestea să fi fost condamnate definitiv de o instanță judecătorească pentru genocid sau crime de război. 

„Infracțiunea menționată are ca premisă existența unei hotărâri de condamnare prin care s-a stabilit anterior vinovăția persoanelor al căror cult este în prezent promovat”, se arată în precizarea oficială.

Această cerință legislativă limitează semnificativ aplicabilitatea legii, deoarece referințele generale la persoane istorice fără astfel de condamnări nu îndeplinesc condițiile legale pentru incriminare.

Declarațiile lui Călin Georgescu

În cadrul unei emisiuni televizate din 2022, Călin Georgescu a declarat despre Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu că au făcut „și fapte bune”, adăugând că nu poate comenta aspectele negative, deoarece istoricii ar trebui să fie cei care analizează faptele acestora.

„Toți au făcut și fapte bune și altele mai puțin bune, dar în general un lider autentic este cel care spune adevărul. Față de martiri nu pot să am păreri, dar sunt din istoria noastră și rămân în istoria noastră”, a declarat Georgescu la Antena 3.

Critici și limitele interpretării legale

Cazul a stârnit controverse, mai ales în contextul în care legislația actuală, inclusiv OUG nr. 31/2002, este considerată de experți insuficient de clară și de adaptată pentru a sancționa toate formele de apologie a unor figuri istorice controversate. 

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

În timp ce Parchetul a explicat limitele legale, cazul subliniază nevoia unei actualizări legislative care să țină cont de realitățile actuale și de impactul discursului public asupra societății.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:44Academia Română și președintele acesteia, Ioan-Aurel Pop, resping asocierea cu ideile lui Călin Georgescu și își declară „în mod categoric opţiunile democratice, prooccidentale”
20:36Călin Georgescu a refuzat să accepte întrebări de la jurnaliști la conferința de presă pe care a organizat-o și în care a atacat NATO
20:28Bolojan i-a cerut lui Ciolacu, telefonic, ca „acest guvern să nu mai angajeze cheltuieli mari” care să fie în sarcina viitorului guvern
20:15Gazprom nu va mai exporta în 2025 gaze în Europa prin Ucraina, arată planurile companiei
20:05Google Maps, investigat după ce o mașină a căzut de pe un pod avariat în India, eveniment soldat cu trei morți
19:58De ce l-a iertat Parchetul General pe Călin Georgescu, care a afirmat că Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu au făcut și „fapte bune”
19:49Bolojan va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele: taie subvențiile pentru partide, reduce numărul de parlamentari, desființează ministere
17:11Un deputat PNL îl contrazice pe Bolojan, care a anunțat că liberalii o susțin necondiționat pe Lasconi: „Nu sunt convins încă şi nu ştiu cu cine voi vota”
15:35Hellvig, fostul șef al SRI, a revenit în PNL, dar spune că nu candidează „la nimic”
15:11Năstase îl face terci pe Ciolacu pentru colaborarea cu Iohannis și vorbește de „alegeri șocante”, dar spune că nu știe cu cine va vota în turul al doilea
15:01În Moldova există „un regim dictatorial al Maiei Sandu”, un viitor „stat eșuat”, spune șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei
14:59Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30%
14:47Putin va ridica interdicțiile asupra talibanilor, pe care-i va recunoaște ca guvernare legitimă în Afganistan
14:40PSD e concentrat pe alegerile parlamentare ca România să nu ajungă ca Bulgaria, fără guvern stabil de peste trei ani, spune Grindeanu
14:30PSD va anunța după parlamentare pe cine susține la prezidențiale, a anunțat Tudose: Este un eșec al PSD, vreți să ne dăm toți demisia și să plecăm în munți?