Medicii malpraxis, de neatins în România. Sistemul de sănătate din România rămâne cel mai corupt din Uniunea Europeană.
Speranța de viață în țara noastră este de 72,8 ani, față de media europeană, de 80,1.
România se află pe primul loc în UE la numărul de decese cu o cauză care poate fi prevenită sau tratabilă.
Medicii malpraxis, de neatins în România
În perioada 2015-2021, Colegiul Medicilor a retras cinci permise de liberă practică medicilor care au comis erori medicale.
Numărul sesizărilor din această perioadă a fost de 971.
Potrivit președintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, în ultimii ani au fost luate foarte puține decizii de malpraxis. „Sunt câteva cazuri finalizate, dar foarte, foarte puține. Mecanismul este foarte greoi”, a declarat acesta.
Pe de o parte, avocații susțin că durata de soluționare a proceselor de malpraxis medical este foarte mare: în medie între cinci și șapte ani.
Pe de alta, numeroși pacienți evită urmărirea în instanță a medicilor pentru malpraxis.
Cătălina Bordianu Calangiu, avocat specializat în domeniul practicii medicale, susține că mulți nu își cunosc drepturile, se tem de costul și durata unui proces sau nu au încredere în obiectivitatea celor două instituții specializate: Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate Publică.
11 incendii în spitale, 45 de morți
În România, din 2020 până în 2022, au avut loc 11 incendii în spitale soldate cu 45 de oameni morţi.
Nici un vinovat dovedit până în prezent.
Din 2022, România nu are o statistică oficială, privind numărul cazurilor de malpraxis. Site-urile Direcțiilor de Sănătate Publică nu conțin asemenea informații. Nici site-ul Colegiului Medicilor.
De cele mai multe ori, cazurile de neglijență medicală sunt semnalate doar în presă.
În 2023, aproape în fiecare lună, cel puțin un caz a fost mediatizat.
Unele anchete au fost demarate numai după ce presa le-a semnalat.
Abia în 2024 un spital de stat a fost condamnat în România pentru malpraxis.
Apendicite mortale, chirurgul vinovat profesează
În ianuarie 2023, cazul unui tânăr de 25 de ani din Mangalia, care a murit din cauza unei apendicite, a atras atenția asupra chirurgului Kadisha Muayabo, de la Spitalul Municipal din Mangalia.
Tânărul ajunsese la spital acuzând dureri severe. În ciuda diagnosticului de apendicită, medicul care se ocupa de caz, dr. Kadisha Muayabo, a întârziat operația.
Când starea pacientului s-a agravat, tânărul a fost transferat de urgență la Spitalul Județean din Constanța, unde a murit din cauza complicațiilor.
Dr. Kadisha Muayabo, a declarat la vremea respectivă că nu se consideră responsabil de moartea lui Iulian Grigore. Deși tânărul a fost internat timp de șase zile, Muayabo a invocat lipsa de personal.
Dr. Muayabo a mai fost implicat într-un alt caz similar, în 2009.
O fetiță de opt ani, Andreea Angela Axinte, a ajuns la Spitalul Mangalia, cu dureri severe.
Potrivit părinților, dr. Kadisha Muayabo a refuzat operația, motivând că nu are „cele necesare”. Fetița a fost trimisă la Constanța, unde a murit, din cauza complicațiilor.
La vremea respectivă, părinții au declarat că nu au resursele financiare necesare pentru a urma calea legală. În prezent, nu există nici un proces contra chirurgului sau spitalului.
Naștere doar pe gardă
În februarie 2023, la maternitatea Spitalului Județean Drobeta Turnu Severin, copilul unei familii de polițiști s-a născut mort.
Tânăra gravidă avea contracții, sângera și voma.
Nu i s-a spus că ar putea avea probleme și că trebuie să aștepte până dimineața, când începe garda doctoriței care o asistase în timpul sarcinii.
Bebelușul, care ar fi trebuit să vină pe lume la termen, după o sarcină fără probleme, a murit.
Cei doi soți au sesizat Colegiul Medicilor și Parchetul Judecătoriei Drobeta-Turnu Severin. Raportul medico-legal a confirmat existența unei culpe medicale.
Câteva luni mai târziu, în octombrie, o doctoriță și o asistentă de la maternitate au fost plasate sub control judiciar.
Vânătăi provocate de… medicamente
În luna martie 2023, spitalul Municipal din Roman a fost acuzat de rele tratamente aplicate unei paciente.
Pacienta, în vârstă de 85 de ani, s-a simțit rău, iar rudele au dus-o la Spitalul Municipal din Roman.
Cadrele medicale au preluat-o, dar nu au permis accesul membrilor familiei, deși bătrâna avea nevoie de însoțitor.
Abia după câteva ore fiica pacientei a reușit să între în spital unde a găsit-o pe mama ei nesupravegheată. După externare, a observat multiple vânătăi pe corpul femeii. Cum femeia suferise câteva accidente cardio-vasculare, nu putea vorbi.
În urma unei anchete interne, conducerea spitalului din Roman a ajuns la concluzia că bătrână nu a fost agresată. Vânătăile ar fi fost provocate de medicamentele pe care le lua.
Biopsii fatale: patru morți
În aprilie 2023, Alin Dragoș Demetrian, chirurg de la Spitalul Județean din Craiova a fost pus sub
control judiciar.
A fost acuzat de moartea a patru pacienţi. Toți au murit în urma unor biopsii greșit efectuate.
Primul pacient a murit în 2019.
Inițial, medicul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, cu suspendarea dreptului de profesie.
În ianuarie 2024, pe numele chirurgului a fost deschis un proces penal la Tribunalul Dolj.
Mâner de frână cusut în picior
În iulie, anul trecut, un medic de la Spitalul Orășenesc Urlați a cusut în piciorul unui pacient mânerul de frână de la bicicletă.
Tânârul a ajuns la spital, după un accident cu bicicleta. Medicul de gardă i-a cusut rana și i-a zis să revină a doua zi pentru schimbarea pansamentului.
Când tânărul a ajuns acasă se simțe rău, iar prin pansament curgea sânge. A doua zi, l-a consultat alt medic, care l-a sfătuit să pună gheață pe umflătură.
După zece zile, l-au trecut pe antibiotic.
Abia după încă alte zece zile, un medic din Olanda a depistat că tânărului i se cususe în picior un fier lung de vreo opt cm.
În urma articolelor din presă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova au făcut un control la spital.
Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 32.000 lei.
Șapte femei moarte în incendiu la ATI, nici un inculpat
Pe 1 octombrie 2021, un incendiu a izbucnit în Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Sapte femei internate în salonul de terapie intensivă au murit.
După doi ani, în septembrie, 2023, ancheta penală nu avansase prea mult.
Procurorul Sadîc Zafer a declarat că expertiza criminalistică fusese finalizată de experții și specialiștii desemnați. Însă nu se primiseră opiniile experților, propuși de unitatea spitalicească.
Până în prezent, nimeni nu a fost trimis în judecată.
Proces de malpraxis decis după 13 ani
În noiembrie, 2023, Valentin Aron Constantin Oprea, șeful secției de chirurgie de la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, a fost condamnat, în prima instanță, într-un dosar de malpraxis.
Acesta fusese acuzat de neglijență medicală în 2010. În acel an, la câteva zile după ce fusese operată, o pacientă a acuzat dureri abdominale.
Chirurgul i-a prescris NoSpa. Pacienta a ajuns din nou la spital, cu stări febrile și a fost operată din nou, de urgență, tot de chirurgul Oprea.
Cum problemele au continuat, pacienta s-a dus la Institutul Oncologic, unde s-a stabilit că plaga era infectată cu doi stafilococi.
Ulterior, clujeanca a depus plângere la Colegiul Medicilor din Cluj.
În 2012, Colegiul Medicilor Cluj a hotărât „stingerea acțiunii disciplinare, considerând că nu se poate reține culpa pârâtului, respectiv reținerea vreunei abateri de ordin etic deontologic sau profesional. În sprijinul acestei decizii, Colegiul a constatat frecvența complicațiilor postoperatorii în cazuri similar la 2-18% din cazuri”.
Clujeanca a mers mai departe, în Instanță. În 2023, Tribunalul Cluj l-a găsit vinovat de malpraxis. Chirurgul trebuie să-i plătească femeii daune de 15.000 euro.
2024: primul spital condamnat pentru malpraxis.
În 2024, Spitalul Județean din Suceava a fost prima unitate sanitară de stat din România condamnată penal pentru malpraxis.
Procesul durează din 2016, când trei bebeluși au murit la Spitalul Județean Suceava din cauza infecțiilor spitalicești.
Ancheta morților a durat până în iunie 2021, când procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au trimis dosarul în instanță.
O primă decizie a fost luată în decembrie, 2023: judecătorii au decis că spitalul trebuie să achite o amendă penală de 1.260.000 lei.
În 2024, spitalul a fost condamnat pentru malpraxis.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.