/

Comisia Europeană arată că majorarea salariilor bugetarilor, nu investițiile, a dus la deficitul uriaș. 2025 și 2026 se anunță la fel de complicate

Majorarea salariilor bugetarilor a dus la deficitul uriaș Foto: Facebook

Comisia Europeană arată că majorarea salariilor bugetarilor, nu investițiile publice, a dus la deficitul uriaș. În raportul publicat azi privind perspectivele economiei ale României, se apreciază că deficitul va rămâne foarte mare urmare a creșterii cheltuielilor cu pensiile și cu dobânzile.

Citește și: ANALIZĂ Guvernul a crescut cu 30% cheltuielile cu salariile din Justiție, care vor ajunge la astronomica sumă de șase miliarde de lei

Spre deosebire de explicațiile guvernului Ciolacu, Comisia Europeană nu identifică investițiile publice drept principală cauză a deficitului.

Majorarea salariilor bugetarilor a dus la deficitul uriaș

Deficitul peste așteptări reflectă creșterea foarte rapidă a cheltuielilor publice, în principal din cauza creșterilor mari ale salariilor din sectorul public, ale cheltuielilor cu bunurile și serviciile și ale transferurilor sociale, inclusiv ale pensiilor. De asemenea, deficitul reflectă o creștere ușor mai lentă a veniturilor din cauza unei activități economice mai slabe decât se preconiza”, arată Comisia Europeană.

„În 2025 și 2026, se preconizează că deficitul va rămâne ridicat. În 2025, costul pe termen scurt al reformei sistemului de pensii și o nouă creștere a plăților dobânzilor (2,2% din PIB în 2026, față de 1,4% din PIB în 2022) ar trebui să mențină creșterea cheltuielilor publice la un nivel ridicat”, se explică în raport.

Comisia mai arată că planul de reformă fiscală avansat de guvernul Ciolacu în octombrie este neclar: „Previziunile nu includ niciun impact al măsurilor potențiale de reducere a deficitului pe partea de venituri sau cheltuieli incluse în planul fiscal și structural pe termen mediu pe care România l-a prezentat Comisiei la 25 octombrie.

Aceste măsuri nu sunt suficient specificate în acest stadiu”.

Comisia mai arată că datoria publică va ajunge la 60% în 2026, iar PIB-ul va crește într-un rimt lent, 2,5% în 2025 și 2,9% în 2026.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Prețurile mari la energie au dus în jos producția industrială

„În 2024, producția industrială, construcțiile rezidențiale, serviciile IT și de transport și-au pierdut semnificativ ritmul de creștere din cauza cererii externe scăzute din partea principalilor parteneri comerciali ai României, a creșterii rapide a salariilor și a prețurilor ridicate la energie.

În același timp, vânzările cu amănuntul au crescut puternic, deoarece veniturile reale disponibile au crescut într-un ritm rapid. Cu toate acestea, avântul consumului privat a fost compensat în mare măsură de contribuția negativă ridicată a exporturilor nete la creșterea PIB, în timp ce creșterea investițiilor private a fost moderată de incertitudinea legată de măsurile de consolidare fiscală preconizate.

În consecință, se preconizează o încetinire a creșterii PIB-ului real la 1,4% în 2024, de la 2,4% în 2023”, arată Comisia Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

12 Comments

  1. Dezmățul economico- financiar din ultimii ani patronat de habarnștii și incompetenții de la pcr( psd)- pnl va fi plătit, scump de tot, de alegătorii care peste căteva zile se vor înghesui să îi voteze pe aceiași indivizi pentru încă 4 ani. Concluzia e simplă: ce își face romănul cu măna/ ștampila lui nu dezleagă nici Moș Crăciun. Că tot vin sărbătorile acum!

  2. Care Justiție?, justiția din România, servește proprii angajați în principal, ei deveniți angajații de „super-lux” și apoi, clasa politică coruptă din România. Cel puțin 75 % din politicienii romani, sunt corupție, mincinoși, au angajați la „negru „, sunt cele mai mizerabile creaturi umane din rândul românilor, de o lăcomie imposibil de explicat ca și angajații d3 lux din justiție. Și politică și justiția din România, este o adunătură toxica de șacali vopsită în „hainele democrației ” o adevărată înșelătorie murdară.

  3. Banii fără acoperire a UE , se resfrânge pe populație prin inflație și taxe impuse și alte le inventate. Ca doar acei bani dați țărilor din UE, se tipăresc făra acoperire….

  4. Uita cat de prosti is romanii….toate ridicarile de venit…sau dus in toate supermarketurile si bricolaj straine…consumul adica…pana acu cativa ani pana nu erau dezvoltati supermarketurile astea nu exista asemenea ridicari salariale netolerate nici de UE dupa care tacit UE lasa conaumul sa mearga si imprumuturile romaniei continua…de ce ?ca la „inteligenta „psd istilor conducatori de bugetari banii astia se intorc in niste businisuri private straine…si toata lumea vede si tace…unii de prostie cum is bugetarii si psd istii pnl sti romani care li foame…dar foamea e o iluzie din desert..iar privatii din ue…pai aia au interesul lor…tot pe prostia romaneasca …si uite asa e manipulat poporul….simplu…altminteri nu inteleg…cum de tot continua sa apara bani dintr-o economie romaneasca care nare nici un fundament de autofinantare…deci banii vin de altundeva ….inca….pana nu se sparge ulciorul…si atunci se va anunta….uau… e criza…nu e nici o criza ci unii ducea o viata din imprumuturi fara a lucra…dar…mergem inainte…ca asa si trebe..

  5. Pai nu trebuie sa-și plătească și răsplătească servitorii.? Și de unde?, ca doar nu din pensiile speciale sau indemnizațiile lor nesimțite sau din fondurile de salarii ale celor n agenții, comisii și comiții unde sunt parcați tot ai lor ( rude, prieteni, amante….. )

  6. De acord. Ce minunat ar fi ca cineva, poate doamna Șoșoacă, sa facă plângeri penale pentru conflict de interese celor de la Curtea Constituțională, ICCJ, ASF, BNR etc., care își dau singuri salarii și declara Constituționale salariile nesimțite și pensiile speciale.
    CORUPȚIA CARE ÎNCEPE DE SUS INFECTEAZĂ ÎNTREGUL ORGANISM SOCIAL!

    • Toți cei care ar trebui sa se sesizeze în privința pensiilor speciale ( legislativ, justiție,ccr, avocatul poporului) sunt ei înșiși posesori de pensii speciale asa ca niciodată nu isi vor anula propriile privilegii! În ce stat se mai întâmplă asa ceva? Toate pensiile stabilite fără contributivitate sunt hoție la drumul mare!!

      • Mai mult, vor să mai introducă o altă clasă cu pensii speciale – militarii. Nu prin contributivitate, ci pri alte aberații:solde, cele mai mari salarii din ultimii 5 ani etc etc
        Trebuie ieșit în stradă, nu se mai poate: unii sunt speciali, iar alții fraieri.

        • Ai dreptul sa protestezi in strada,sa da in judecată statul ,etc.Toate drepturile sunt iluzorii.Magistrazii și politicienii se ajuta între ei. De fapt Romania este mai rău decât o colonie in care ajung toate excrementele umane conducători și legiuitori.Stat pauperizat intenționat de clasa privilegiată.Democratia in Romania este făcută de foști și actuali comuniști deghizați în mari democrați pentru a jefuii tara și poporul.

  7. Acest partid mafiot care a pus stăpânire pe acest stat eșuat a pus stăpânire și pe banul public pe care îl folosește numai pentru interesele de grup,de partid și pentru bugetarii care sunt masa lor de manevra in alegeri

  8. Bătaie de joc uni mor da foame pa 2000 da Lei și alții trăiește pe 7000 da ronii.Am.ajuns sa trăim ca în Africa și Bugetari ca în Spania cu 1000 da Euro pe luna da ce ??? Pentru ca sunt votanți lor au.angajat un milion și jumătate la Stat am întrecut Germania și Franța Bătaie da joc Da ve pune Guvernul Ciordacu taxa pa sărăcie pa salariile la Privații??. Dz cd nu pune la aia care are 7000 da roni???? Da ce impozitează salariile mati ale Bugetarilor ,din cauza asta lumea moare da foame!! Alegeți fraților pe aia de la AUR ca au promis ca numai impozitează salariile la Privații și da afară dim Bugetari, Am ajuns sa plătim ce au.cheltuit iei și sa ținem în spinare putorile alea dz la stat care nu fac nimica

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:52Curtea Supremă a SUA va decide dacă legea prin care rețeaua TikTok este obligată să nu mai aibă proprietar chinez încalcă sau nu Constituția americană
20:45Mario Iorgulescu, pedeapsă mai mică după rejudecare: opt ani și opt luni de închisoare pentru accidentul mortal pe care l-a provocat
20:37Americanii, nu serviciile românești, au furnizat datele despre influența Rusiei în alegerile prezidențiale din România, spune Iohannis
20:21Iohannis, despre prelungirea șederii la Cotroceni: „Cum să plec dacă Constituţia îmi spune trebuie să stau? Nu este o alegere”
20:13Casa Națională de Pensii va avea 1.000 de angajați în plus, a decis Guvernul, actuala organigramă este insuficientă pentru recalcularea pensiilor
20:06Rutte (NATO) insistă că 2% din bugetele naționale pentru Alianță este prea puțin în condițiile actuale
19:53Nevasta lui George Simion și-a lansat o carte, iar liderii AUR s-au grăbit să o tămâieze: „Cartea ne emoționează și ne apropie de esența familiei și a iubirii”
16:11Eșec major al proiectului PSD-Tudose, preluarea de stat a Șantierului Mangalia: aproape 300 de angajați vor fi dați afară. Șantierul, îngropat în datorii
15:49De frica Rusiei, Finlanda vrea să se aprovizioneze din nou cu mine antipersonal, deși a renunțat la acestea în 2012
15:40Andrew Tate a pierdut un proces de fraudă fiscală în Marea Britanie, i se vor confisca două milioane de lire sterline
15:30Ciocolata va fi din ce în ce mai scumpă, prețurile la cacao s-au majorat deja cu aproape 50% în ultimii ani
15:03Ozempic, medicamentul minune pentru slăbit, poate duce la orbire, arată două noi studii. Agenția Europeană a Medicamentului analizează dovezile
14:39Afacerile consultantului Andrei Caramitru, catastrofale: pierderi de milioane, datorii de milioane, firme suspendate, SRL-uri fără activitate
13:20Fost ministru al Energiei explică de ce vrea compania lui Orban să cumpere E.ON România: ca să vândă gazele Gazprom, fiindcă afacerea cu China nu merge
12:28Călin Georgescu habar nu are că E.On România nu extrage gaze în România: „Gazele noastre vor veni din Ungaria. Sunt gazele noastre”