Publicația franceză L’Equipe o apără hotărât pe Simona Halep, după ce ITIA a suspendat-o timp de patru ani, fiind acuzată că s-a dopat. L’Equipe publică, în deschiderea rubricii de tenis de pe site-ul ziarului, un interviu cu profesorul Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de toxicologie de la Spitalul Universitar din Garches.
Alvarez a fost invocat ca un expert din partea apărării, alături de profesorul Coquerel, profesorul Kintz și Paul Scott.
Profesorul de la Universitatea din Garches a analizat părul Simonei Halep și a condamnat suspendarea de patru ani a româncei pentru că ar fi fost depistată pozitiv cu roxadustat și pentru anomaliile din pașaportul său biologic, pe care le consideră legate de contaminare.
L’Equipe o apără pe Halep
„Ai crede că visezi. Suntem în plin proces de condamnare a unei femei nevinovate. Ea a pledat întotdeauna pentru un sport fără dopaj. Aceasta este o greșeală. Având în vedere concentrația din părul ei, este imposibil ca ea să fi luat roxadustat (un produs care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii) în mod eficient. Roxadustat este o moleculă care abia există în Europa, nu există în Statele Unite și a fost contaminată de două ori, potrivit ITIA. Am găsit o sursă de contaminare, dar am găsit și o alta. Se vor căuta lucruri care sunt halucinante”, a spus Alvarez.
El a arătat că roxadustatul este extrem de răspândit în China și a spus că a identificat sursa: colagenul folosit de Simona Halep pentru atenuarea durerilor fizice este fabricat cu ingrediente din China.
Laboratoarele din Franța, rezultate complet diferite de cele din SUA
„A existat o pacientă tratată în Franța cu roxadustat, iar eu i-am luat o mostră de păr. Am găsit în părul acestei femei o concentrație de peste 100 de ori mai mare decât în părul Simonei. Este scandalos din partea WADA (Agenția Mondială Anti-Doping)”, a spus Alvarez.
„I-am cerut Simonei să-mi furnizeze tot ce a luat în zilele premergătoare testului. Am testat totul: proteine, suplimente alimentare… Am analizat totul pentru a vedea unde puteam găsi contaminarea. Și am găsit-o în pulberea de colagen pe care o folosea.
Am repetat experimentul de 14 ori și a fost pozitiv de 14 ori. Am trimis aceste rezultate la laboratorul american acreditat de WADA, dar când au repetat testele nu au găsit nimic.
De asemenea, am trimis rezultatele mele lui Pascal Kintz (care lucrează la laboratorul de toxicologie din Strasbourg) și nici el nu a găsit nimic. Asta deoarece nu folosim aceleași metode. Așa că am dus pulberile de colagen la Strasbourg și am repetat analizele folosind metoda mea de detectare. Apoi Pascal a repetat el însuși analizele folosind metoda mea și am găsit roxadustat în pulberea de colagen a Simonei.
Nu mai există niciun dubiu că două laboratoare renumite din Franța au găsit același rezultat. Noi spunem că există roxadustat în colagen, dar laboratorul american spune că nu există”, a mai afirmat profesorul universitar.
„Trebuie să fi luat o microdoză total ineficientă și nimeni nu vrea să recunoască”
„Șase luni mai târziu, au spus că proba din septembrie era lighlty doping (ușor pozitivă), deși nu a fost cazul cu șase luni în urmă. Atunci când experții au aflat că ea luase roxadustat în analizele sale, și-au schimbat interpretarea. Pur și simplu nu pot înțelege.
Roxadustat ar trebui să crească hemoglobina. Deci, în acest caz, cu acest parametru, au considerat că este prea puternic. A fost testată pozitiv pe 29 august (2022). Pe 26 august a avut o probă negativă. Dar când iei aceste molecule, ele rămân cel puțin 15 zile în urină. Asta înseamnă că ea ar fi luat roxadustat între cele două date (26 și 29 august) și ar fi rămas doar 0,2 nanograme pe 29.
Așadar, trebuie să fi luat o microdoză total ineficientă și este incredibil că nimeni nu vrea să recunoască acest lucru. Este imposibil din punct de vedere farmacologic”, mai explică Alvarez.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.