Legea pensiilor este alt jalon care trebuia îndeplinit de Budăi până la finalul lunii martie și despre care nu se știe nimic, în acest moment. Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD) ar trebui să decidă în această lună și în legătură cu legea pensiilor speciale, și cu cea a pensiilor – care să înlocuiască vechiul act legislativ, din 2019 – dar demnitarul se află în Austria și Germania.
Jalonul 214, referitor la noua lege a pensiilor, are ca termen de finalizare trimestrul I din 2023.
Legea pensiilor, alt jalon care trebuia îndeplinit de Budăi
Iată ce ar trebui să conțină noua lege:
- va reduce în mod semnificativ posibilitățile de pensionare anticipată, va introduce stimulente pentru prelungirea vieții profesionale și majorarea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creșterea speranței de viață, și va egaliza vârsta legală de pensionare pentru bărbați și femei la 65 de ani până în 2035
- va introduce stimulente pentru amânarea pensionării
- va revizui pensiile speciale pentru a le alinia la principiul contributivității
- va asigura viabilitatea financiară a pilonului II al sistemului de pensii prin sporirea contribuțiilor la acest pilon de pensii
- va introduce o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în conformitate cu obiectivul urmărit în ceea ce privește nivelul cheltuielilor cu pensiile ca procent din PIB (9,4 % din PIB). În plus, parametrii respectivi nu vor permite creșteri ad-hoc ale nivelurilor pensiilor. Formula detaliată elimină a priori indicele de corecție, se bazează pe numărul de puncte obținute de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității și aplică un mecanism de indexare a pensiilor care nu mai permite majorări ad-hoc.
Budăi spune că a reformat Pilonul II, opoziția nu-l crede
PNRR prevede și lărgirea posibilităților de a investi banii din Pilonul II – pe care PSD ar fi dorit să-l desființeze. De exemplu, noua legislație „va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții”. Acest jalon trebuia îndeplinit din trimestrul I din 2022.
Ministrul Budăi susține, într-o declarație făcută în parlament, că ar fi îndeplinit aceste obiective: „Comisia Europeană a aprobat modificările aduse la Pilonul II și prevăzute în PNRR-ul scris de dumneavoastră, a considerat jalonul îndeplinit iar dumneavoastră ați contestat la CCR legea, astfel că ea nu este publicată în Monitorul Oficial și nu este în vigoare. Uite cum, din nou, periclitați ca România să atragă miliardele de euro din PNRR-ul scris prost și la secret tot de dumneavoastră”.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Modalitatea de calcul a pensiei trebuie sa fie aceeasi indiferent de anul cand s-a intrerupt activitatea profesionala .Am avut ghinionul sa ies la pensie in 2009 si valoarea pensiei mele este jumatate din cea a unui inginer care a iesit in 2022 . Este normal ?
Cat timp dl Budai nu era ministru ii critica pe toti ca sunt incapabili si nu stiu cum sa rezolve problema pensilor.Acum a ajuns ministru si este la fel ca cei dinaintea sa.Rezultatele sunt 0.Nu este in stare sa faca o lege
sustenabila prin care toti pensionarii sa beneficieze in mod egal pt munca depusa.De ce sau de cine va temeti dl Budai sa faceti o lege aplicabila pt cei care au contribuit la fondul de pensii ?Judecatorii,procurorii v-au facut jocurile politice si ca recompensa le-ati acordat prin lege pensii speciale si acum va este frica sa va apropiati de ele.