Laureații premiului Nobel pentru chimie, 2024. Cercetătorul american David Baker de la Universitatea din Washington și britanicii Demis Hassabis și John Jumper de la Google Deepmind au fost distinși cu Premiul Nobel pentru Chimie 2024.
Laureații premiului Nobel pentru chimie, 2024
Premiul Nobel pentru Chimie în 2024 a fost atribuit lui David Baker, cercetător american de la Universitatea din Washington, și britanicilor Demis Hassabis și John Jumper, cercetători în cadrul Google Deepmind.
David Baker a fost premiat pentru contribuțiile sale în designul computațional al proteinelor, în timp ce Demis Hassabis și John Jumper au fost recunoscuți pentru dezvoltarea unui model de inteligență artificială capabil să prezică structura tridimensională a proteinelor, rezolvând o problemă de lungă durată în biologie și chimie.
Baker a primit jumătate din premiu, iar Hassabis și Jumper și-au împărțit cealaltă jumătate.
Proteinele: instrumente chimice ale vieții
Premiul Nobel din acest an subliniază importanța proteinelor, molecule esențiale în susținerea vieții. Proteinele sunt formate din 20 de aminoacizi care se pot combina în moduri infinite, folosind informațiile din ADN pentru a crea catene complexe ce se pliază în structuri tridimensionale.
Această formă unică determină funcțiile proteinelor, de la producerea de țesut muscular la formarea enzimelor care catalizează reacțiile chimice esențiale.
David Baker a făcut pași importanți în designul proteinelor, reușind să creeze tipuri complet noi, cu funcții inovatoare.
Demis Hassabis și John Jumper au dezvoltat un model de inteligență artificială (AI) capabil să prezică structurile tridimensionale ale proteinelor pe baza secvențelor de aminoacizi, rezolvând o problemă veche de peste 50 de ani.
Aceste descoperiri au implicații majore pentru știință și industrii diverse.
Nobel pentru chimie
Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat de 116 ori începând din 1901 până în 2024.
Au existat câțiva ani în care premiul nu a fost acordat, în special în timpul Primului și celui de-Al Doilea Război Mondial.
Până în 2024, 197 de laureați au fost recompensați pentru contribuțiile lor semnificative în chimie, cu doi dintre aceștia primind premiul de două ori: Frederick Sanger și Barry Sharpless.
Anul acesta Premiul Nobel va fi înmânat laureaților în cadrul unei ceremonii speciale pe 10 decembrie, marcând aniversarea morții lui Alfred Nobel.
Fiecare premiu este însoțit de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze (echivalentul a puțin peste 1 milion de dolari).
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.
Fără proteine nu există viață,cum spune și Ion Ghetie în cartea lui;problema poate apărea în sportul de performanță dacă doar unii vor beneficia de eventualele proteine,oricum nu e prea clar ce beneficii aduce practic noile descoperiri pentru noi care nu suntem familiarizați cu biochimia.