/

Gazprom nu va mai exporta în 2025 gaze în Europa prin Ucraina, arată planurile companiei

Gazprom sistează livrarea gazelor prin Ucraina (sursa: X/Gazprom)

Gazprom sistează livrarea gazelor prin Ucraina. Compania rusă de stat Gazprom se pregătește să încheie livrările de gaze către Europa prin Ucraina după expirarea, la 31 decembrie, a acordului de tranzit semnat între Moscova și Kiev, conform unor surse anonime citate de Reuters.

Gazprom sistează livrarea gazelor prin Ucraina

Acordul de tranzit, care a permis livrarea gazelor rusești către Europa Centrală timp de peste jumătate de secol, expiră la finalul acestui an.

Citește și: E momentul să ne panicăm: șansele lui Călin Georgescu de a deveni președinte sunt, azi, enorme din cauza degringoladei din PSD și PNL

În timp ce Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a continua aprovizionarea, Ucraina a refuzat să discute despre prelungirea acordului, pe fondul războiului dintre cele două state.

„Președintele Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită să continue pomparea de gaze prin Ucraina”, însă lipsa unui nou acord face improbabilă această posibilitate.

Rusia pierde clienții europeni

Înainte de război, Rusia era cel mai important furnizor de gaze naturale pentru Europa.

După invazie, Uniunea Europeană a redus semnificativ dependența de energia rusească, ceea ce a dus la pierderea aproape completă a clienților europeni pentru Gazprom.

Planurile Gazprom: scădere a exporturilor în Europa și Turcia

Potrivit surselor citate, Gazprom estimează că tranzitul de gaze prin Ucraina nu va mai exista anul viitor, iar exporturile „departe în străinătate” – termenul utilizat de companie pentru Europa și Turcia, excluzând fostele state sovietice – vor scădea semnificativ. 

Previziunile companiei, pentru 2024 vizează exporturi de peste 49 miliarde metri cubi (bcm). 

Pentru 2025 se prevede o scădere cu o cincime, sub 39 bcm.

Aceste cifre includ livrările către Turcia prin conductele TurkStream și Blue Stream, dar exclud exporturile către China prin conducta Power of Siberia, care vor crește anul viitor la 38 bcm.

Livrările către Turcia, puțin probabil să fie afectate

Deși tranzitul prin Ucraina ar putea fi oprit, sursele estimează că exporturile către Turcia vor rămâne stabile.

Conductele TurkStream și Blue Stream sunt esențiale pentru asigurarea furnizării către această piață importantă pentru Gazprom.

Gazprom evită să comenteze situația

Reprezentanții Gazprom nu au răspuns solicitărilor de a comenta informațiile referitoare la planurile privind tranzitul de gaze sau scăderea exporturilor.

Ai exclusivitățile Defapt.ro cu doar un click pe butonul „Urmăriți”/„Conectați-vă” în Google News (dreapta sus)

Rămâne de văzut cum se va adapta compania la noile condiții geopolitice și economice.

Expirarea acordului de tranzit marchează o nouă etapă în relațiile energetice dintre Rusia și Europa.

În timp ce Moscova își reorientează exporturile spre piețe asiatice, Europa continuă să-și consolideze independența față de gazele rusești.

Aceste schimbări reflectă tensiunile geopolitice persistente și transformarea pieței energetice globale.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

20:44Academia Română și președintele acesteia, Ioan-Aurel Pop, resping asocierea cu ideile lui Călin Georgescu și își declară „în mod categoric opţiunile democratice, prooccidentale”
20:36Călin Georgescu a refuzat să accepte întrebări de la jurnaliști la conferința de presă pe care a organizat-o și în care a atacat NATO
20:28Bolojan i-a cerut lui Ciolacu, telefonic, ca „acest guvern să nu mai angajeze cheltuieli mari” care să fie în sarcina viitorului guvern
20:15Gazprom nu va mai exporta în 2025 gaze în Europa prin Ucraina, arată planurile companiei
20:05Google Maps, investigat după ce o mașină a căzut de pe un pod avariat în India, eveniment soldat cu trei morți
19:58De ce l-a iertat Parchetul General pe Călin Georgescu, care a afirmat că Zelea Codreanu și mareșalul Antonescu au făcut și „fapte bune”
19:49Bolojan va demisiona dacă parlamentarii PNL nu-i susțin reformele: taie subvențiile pentru partide, reduce numărul de parlamentari, desființează ministere
17:11Un deputat PNL îl contrazice pe Bolojan, care a anunțat că liberalii o susțin necondiționat pe Lasconi: „Nu sunt convins încă şi nu ştiu cu cine voi vota”
15:35Hellvig, fostul șef al SRI, a revenit în PNL, dar spune că nu candidează „la nimic”
15:11Năstase îl face terci pe Ciolacu pentru colaborarea cu Iohannis și vorbește de „alegeri șocante”, dar spune că nu știe cu cine va vota în turul al doilea
15:01În Moldova există „un regim dictatorial al Maiei Sandu”, un viitor „stat eșuat”, spune șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei
14:59Aroganța și informațiile false l-au îngropat pe Ciolacu: PSD a transferat zeci de mii de voturi lui Simion, crezând că liderul social-democrat va lua peste 30%
14:47Putin va ridica interdicțiile asupra talibanilor, pe care-i va recunoaște ca guvernare legitimă în Afganistan
14:40PSD e concentrat pe alegerile parlamentare ca România să nu ajungă ca Bulgaria, fără guvern stabil de peste trei ani, spune Grindeanu
14:30PSD va anunța după parlamentare pe cine susține la prezidențiale, a anunțat Tudose: Este un eșec al PSD, vreți să ne dăm toți demisia și să plecăm în munți?