/

Moscova se grăbește să catalogheze contraofensiva ucraineană în Herson drept „eșec lamentabil”. De fapt, forțele ruse au pierderi grele

Forțele rus, pierderi grele în Herson
Forțele rus, pierderi grele în Herson (sursa: Agerpres)

Forțele rus, pierderi grele în Herson. Armata rusă a afirmat luni că a respins „tentative de ofensivă” ucrainene în regiunile Herson şi Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, şi că a produs „pierderi grele” forţelor Kievului, dar fără să furnizeze nici un fel de dovezi..

Forțele ruse, ton bombastic

„Pe parcursul zilei, la ordinul direct al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

„Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil”, a dat asigurări ministerul rus.

Potrivit acestuia, „unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse”.

Comunicatul afirmă că armata rusă a distrus 26 de tancuri, 32 de vehicule blindate şi două avioane Su-25 ale armatei ucrainene. „Inamicul a pierdut peste 560 de militari”, mai susţine ministerul rus.

AFP menţionează că nu este în măsură să confirme din surse independente aceste declaraţii.

Nikolaev, bombardat masiv

Anterior în cursul zilei, autorităţile locale ucrainene au afirmat că forţele Kievului au lansat o contraofensivă în sud, cu obiectivul de a respinge trupele ruse peste malul celălalt al Niprului şi a recuceri oraşul ocupat Herson.

Pe de altă parte, cel puţin două persoane au fost ucise, iar alte 24 rănite luni în urma unui atac cu rachete rusesc asupra oraşului Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale ucrainene, Vitali Kim, citat de Unian.

„Loviturile au afectat clădiri de locuit şi instituţii de învăţământ”, a indicat primarul oraşului, Oleksandr Senkevici, pe Telegram, adăugând că echipe de salvare acţionează pe teren, conform Reuters.

Ținta principală: Odesa

Vitali Kim afirmase anterior că oraşul Nikolaev se află un sub un atac devastator.

Ocupanţii ruşi au lansat rachete asupra centrului oraşului, a precizat el pe Telegram, recomandând localnicilor să rămână în adăposturi.

Potrivit acestuia, cel puţin 12 rachete au lovit în cursul zilei de luni oraşul Nikolaev, dintr-un număr mai mare lansat de către forţele ruse, unele dintre acestea fiind doborâte de antiaeriana ucraineană.

Agenţia Ukrinform relatase mai devreme că la Nikolaev se aud explozii puternice. De la începutul invaziei, numai 23 de zile nu a fost bombardat de ruşi oraşul Nikolaev, ultimul obstacol important înainte de oraşul port-Odesa, notează agenţia de presă menţionată.

Ucrainenii nu dau detalii

Trupele ruse au ocupat încă de la începutul invaziei Hersonul, un oraş de 280.000 de locuitori situat pe fluviul Nipru.

Ucraina vorbeşte de două luni despre o contraofensivă planificată în regiunile sale de sud, ocupate de Rusia.

Recentele atacuri ale Ucrainei asupra rutelor logistice din sudul Rusiei au „slăbit incontestabil inamicul”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului operativ Sud, Natalia Gumeniuk, adăugând că peste zece depozite de muniţii ruseşti au fost lovite în ultima săptămână.

Cu toate acestea, ea a refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă. „Orice operaţiune militară are nevoie de linişte”, a spus ea, indicând că forţele ruse din sud sunt „destul de puternice”, dat fiind că şi-au consolidat poziţiile de mult timp.

Forțele rus, pierderi grele în Herson

Forţele ucrainene au spart prima linie de apărare a trupelor ruse de ocupaţie în special în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a relatat postul de radio ucrainean Hromadske, citând aceeaşi purtătoare de cuvânt.

Regimentul 109 de infanterie al separatiştilor din Doneţk a fost forţat să se retragă de pe poziţii, după ce trupe de desant ruse, trimise în sprijinul său, au abandonat pur şi simplu câmpul de luptă, notează Ukrinform.

Aceste informaţii nu au fost verificate însă din surse independente, notează AFP.

Comandamentul operativ de trupe ucrainene Kahovka a declarat că forţele ruse au fost private de aprovizionare pe malul drept al Niprului, ceea ce reprezintă o „şansă nemaipomenită pentru recucerirea teritoriilor” ocupate.

HIMARS, devastator

Situaţia din teritoriul ocupat temporar în regiunea Herson este extrem de complexă. Cu ajutorul HIMARS, forţele ucrainene au distrus practic toate podurile mari din zonă: podurile rutiere şi de cale ferată Antonovski şi Novokahovski, conform Ukrinform.

„Astăzi au avut loc atacuri puternice de artilerie asupra poziţiilor inamice pe întreg teritoriul regiunii ocupate Herson. Acesta este anunţul pe care îl aşteptam din primăvară: este începutul sfârşitului ocupaţiei regiunii Herson”, a anunţat la televiziunea ucraineană Serghii Hlan, deputat local şi consilier al guvernatorului regional.

El a dat asigurări că forţele ucrainene au „avantaj” pe frontul de sud, după numeroase lovituri în ultimele săptămâni care au vizat podurile din regiunea Herson şi care au urmărit să împiedice asigurarea logistică a armatei ruse.

Poziția-cheie a Hersonului

Esenţială pentru agricultura ucraineană, această regiune are de asemenea un important rol strategic, întrucât se învecinează cu peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Citește și: Rusia, în criză mare de rachete: a relocat o baterie de antiaeriene S-300 din Siria în Crimeea, unde forțele ruse au fost ținta unor atacuri devastatoare

Din iunie, conducerea de la Kiev a alimentat speranţa unei contraofensive majore în sud, însă aceasta a tot întârziat să înceapă din cauza lipsei de suficiente forţe şi armament, potrivit media ucrainene. În urma mai multor acţiuni ofensive, forţele ucrainene au reuşit totuşi până în prezent să recucerească mai multe zeci de sate ucrainene din zonă.

Urmărește-ne pe Google News

_______________________________

Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.

Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.

Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent: 

FORMULARUL 230

Donează prin PayPalpaypal icon
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450

Deschis la BRD


Donează prin Patreon


Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.

9 Comments

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

Ultima oră

21:20Navă-spion rusească în Canalul Mânecii, supravegheată de Royal Navy. Ministrul britanic al Apărării, către Putin: Știm ce faceți
21:11Trump face primul pas către Putin: propune un acord rapid de pace între Rusia și Ucraina sau, în caz contrar, va impune sancțiuni comerciale severe Moscovei și partenerilor săi
21:05Registrul Comerțului spune că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, deși apare în noul CAEN
20:54Kelemen Hunor îi pune o talpă discretă lui Bolojan, care vrea să reducă din personal la Senat: „Nu poţi să faci din pix, acest lucru trebuie discutat cu fiecare angajat”
20:44Cel mai vechi european nu putea fi decât oltean: hominizii care trăiau acum două milioane de ani pe teritoriul României de azi, clasificați drept „Homo Olteniensis”
18:10Dezmăț la stat: suma halucinantă pe care o primește la pensionare un director Romsilva. Net
17:47Rafila, protejat de presă în ciuda colapsului din sistem. Activistul pentru drepturile pacienților cu boli cronice Mihăiță Bariz acuză că „tăcerea este atât de apăsătoare”, ministrul a devenit „invizibil”
15:34Statuie antică descoperită printre gunoaie, în Salonic. Poliția elenă a deschis o anchetă
15:23AUR îl susține în continuare pe Călin Georgescu la președinția României, George Simion spune că el nu mai candidează
15:15Tabloidul Sun a acceptat să plătească o sumă uriașă ca să stingă litigiul cu prințul Harry. Publicația și-a cerut scuze public, un gest foarte rar
15:08Multe din locuințele care au ars la Los Angeles nu erau asigurate: companiile de asigurări au refuzat să le asigure, invocând tocmai riscul de incendii
14:52Culmea șpăgii pentru permis auto: a dat 2.500 de lei, dar a picat examenul
14:29În 2025, contribuabilii vor plăti dobânzi de 51 de miliarde de lei la împrumuturile Guvernului. În 2026: 60 de miliarde de lei
11:56Cine îl huiduie pe Bolojan pentru că vrea să-i mai dea afară: funcționarii Senatului au dreptul la pensie specială, media fiind de peste 6.100 de lei pe lună
11:23Suma astronomică pe care a cheltuit-o guvernul Ciolacu, în 2024, pe petreceri la casele de oaspeți RAAPPS și pe mașinile de protocol ale angajaților Executivului