Festivalul UrbanEye Film revine la București. Bucureștiul găzduiește între 6 și 10 noiembrie cea de-a XI-a ediție a UrbanEye Film Festival, un eveniment unic dedicat filmului, arhitecturii și urbanismului.
Festivalul UrbanEye Film revine la București
Timp de cinci zile, pasionații de documentare și cei interesați de arhitectură, urbanism, antropologie, sociologie sau politici publice se pot bucura de 15 proiecții speciale, organizate la Cinema Elvire Popesco și ARCUB.
Festivalul aduce o selecție diversificată de documentare din țări precum Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie, SUA, Canada, Brazilia, Mexic și România, având ca teme principale orașele, arhitectura, comunitățile și schimbările ce influențează viața urbană.
„Orașul și arhitectura nu trebuie privite ca teme de nișă. Acestea aparțin tuturor, iar UrbanEye ne oferă ocazia să reflectăm la cum putem locui împreună mai bine”, a declarat Monica Sebestyen, co-fondatoare a festivalului.
Tema ediției: comunitatea și binele comun
Sub tema „Comunitatea și binele comun”, ediția de anul acesta abordează subiecte precum accesibilitatea spațiilor publice pentru persoane vulnerabile, reziliența comunităților și personalități din arhitectură.
Subteme precum „Spații pentru fiecare” și „Oameni și comunități care schimbă orașe” invită publicul să reflecteze asupra modului în care arhitectura poate fi incluzivă și asupra puterii colective a comunităților unite în fața schimbării.
Întâlniri cu arhitecți iconici
Selecția „Portrete” include filme ce prezintă personalități și creații arhitecturale emblematice, oferind o perspectivă intimă asupra vieții și viziunii arhitecților care au avut o influență majoră asupra urbanismului mondial.
Filmele sunt completate de dezbateri cu experți, inclusiv arhitecți, istorici și regizori de film.
Filme de arhivă și dezbateri despre „Orașul socialist”
Și în acest an, filme de arhivă despre Bucureștiul socialist au fost digitalizate și vor fi proiectate în premieră sub tema „Orașul socialist: inginerie socială și implicare civică”.
Cele 20 de scurtmetraje selecționate de Ana Szel și Andrei Rus explorează interacțiunea dintre autorități și cetățeni în construirea unei societăți noi.
Proiecțiile sunt urmate de dezbaterea „Explorări ale orașului în filmele de arhivă”, având invitați de renume, precum istoricul Ștefan Bosomitu și antropologul Bogdan Iancu.
Activități pentru copii și tineri: ateliere de design urban
UrbanEye Film Festival rămâne dedicat educației tinerilor în arhitectură și urbanism, având și anul acesta, alături de echipa De-a Arhitectura, ateliere de design de mobilier urban destinate copiilor.
Aceste activități urmăresc să încurajeze interesul generației tinere pentru design și valoarea mediului construit.
„Living Together: The Story of De Warren”
Festivalul debutează pe 6 noiembrie, la Cinema Elvire Popesco, cu documentarul „Living Together: The Story of De Warren”.
Proiecția este urmată de o discuție cu regizorul Sam van Zoest, arhitectul Lucian Luță și Sarah van Ierlant, membră a comunității din film.
UrbanEye Film Festival, organizat de Asociația ARTA în dialog, își propune să sensibilizeze publicul și să promoveze discuții despre oraș și viața urbană prin film, influențând în mod direct sau indirect experiențele cotidiene ale fiecărui locuitor.
Înființat în 2014 la București, festivalul s-a extins și în alte orașe din România, cum ar fi Cluj și Reșița, în parteneriat cu Street Delivery.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.