Fermierii protestează în Europa, extremiștii profită. Nemulțumirile fermierilor și transportatorilor cresc în Europa. După Germania și România, protestele au început și în Franța. Se pregătește Spania. În ciuda faptului că bugetul european destinat agriculturii reprezintă aproape o treime din bugetul total, multe nemulțumiri sunt îndreptate contra politicii agricole a UE. Și sunt contabilizate de partidele extremiste, anti-UE.
Fondurile PAC (Politica agricolă europeană comună) pentru 2021-2027 sunt de 387 de miliarde de euro, aproximativ o treime din bugetul UE.
Fondurile sunt alocate în funcție de suprafețe agricole. Bugetele cele mai mari sunt destinate Franței, Spaniei și Germaniei.
AfD, aliatul fermierilor nemți
Subvențiile naționale germane se ridică la aproximativ două miliarde de euro.
Guvernul federal cheltuiește încă patru miliarde pentru pensii agricole și asigurări de sănătate.
În perioada 2023-2027, fondurile PAC pentru Germania se ridică la 30,7 miliarde de euro, aproape 50% din venitul anual al fermierilor germani.
Protestele fermierilor au fost declanșate de decizia de reducere a subvențiilor, în special de eliminarea subvenției pentru motorina agricolă.
Deși guvernul a făcut concesii, declarând că subvențiile pentru motorină vor fi reduse treptat (în primă fază 40% în 2024, apoi câte 30% în 2025 și 2026), acestea nu au fost suficiente pentru a mulțumi fermierii.
Protestele fermierilor germani continuă. Aceștia denunță și majorarea impozitelor și taxelor pentru poluare.
În acest week-end este planificată o demonstrație în Berlin cu 10.000 de tractoare.
Partidul de extremă dreaptă AfD, care duce o campanie pe față anti-UE, susține fermierii germani.
AfD a cerut declanșarea unei greve generale și o dublare a subvențiilor pentru motorina agricolă. În realitate, însă, nici un alt partid nu vrea să reducă ajutorul financiar pentru fermieri mai mult decât AfD.
În programul său de partid, AfD respinge ferm intervențiile statului pentru susținerea agriculturii.
În ceea ce privește subvențiile UE, AfD menționează, în același program, că va „reduce subvențiile UE” pentru a reda fermierului „libertatea de alegere”.
Subvenția la motorină, problemă europeană
Bugetul alocat prin PAC Franței este de 45,6 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.
În Franța, nemulțumirile fermierilor s-au manifestat încă din luna noiembrie, 2023, mai ales în Gironde.
Sindicatele au denunțat „inconsecvențele” politicilor naționale și europene.
Printre acestea: creșterea taxei la apă și la produsele fitosanitare, teama de consecințele acordului de liber schimb între Uniunea Europeană și Mercosur (piața comună a Americii de Sud), ridicarea treptată a scutirii taxei pentru motorina agricolă, creșterea importurilor.
Un alt motiv de nemulțumire: refuzul Bruxelles-ului de a permite până în 2024 cultivarea terenurilor care ar trebui lăsate pârloagă.
Pe 16 ianuarie 2024 au avut loc primele proteste de amploare ale fermierilor, în Toulouse, și Avignon.
În centrul orașului Toulouse au pătruns 400 de tractoare și peste o mie de protestatari.
De vină, tranziția ecologică
Potrivit lui Christiane Lambert, președintele Comitetului Organizațiilor Profesionale Agricole din Uniunea Europeană, fermierii francezi sunt „exasperați de cerințele UE”.
„Au sentimentul că li se impun măsuri prea drastice, mai ales în contextul tranziției ecologice”, a declarat acesta.
80 de tractoare au mers în coloană pe centura orașului Avignon. Fermierii au aruncat legume în fața prefecturii și au pus deșeuri agricole în parcarea Auchan.
Sindicatele agricole cer, în prezent, asistență financiară pentru fluxul de numerar al fermierilor, ajustări la plata contribuțiilor mutualității sociale agricole, un an fără dobândă pentru împrumuturile bancare și acces simplificat la asistență socială.
Fermierii francezi sunt sprijiniți de Jordan Bardella, președintele Adunării Naționale.
Acesta a anunțat, pe 15 februarie, că prima sa deplasare din 2024 va fi în Gironde. Bardella a declarat că vrea să-și arate sprijinul față nemulțumirile fermierilor.
Fermierii protestează în Europa, extremiștii profită
Bugetul alocat prin PAC Spaniei este de 31,5 de miliarde de euro pentru perioada 2023-2027.
În luna septembrie 2023, partidul de extremă dreapta VOX a cerut ca fermierii să fie protejați „împotriva agendei ideologice a Guvernului și a Bruxelles-ului”.
Purtătorul de cuvânt al Vox, Pepa Millán, a afirmat că guvernul spaniol „impune o agendă ideologică care sufocă mediul rural”.
Asociația agrară Unión de Uniones a anunțat un protest de amploare pe 21 februarie.
Fermierii spanioli denunță „situația critică” în care se află „din cauza recoltelor slabe, a prețurilor mici și a costurilor mari de producție”. De asemenea, fermierii spanioli sunt chemați să protesteze împotriva acordurilor internaționale semnate de Guvern prin care se retrage subvenția pentru motorina agricolă, se sacrifică animale „pentru planuri de sănătate iraționale”, și se „aprobă constant noi cerințe de mediu”.
Apelul sindicatului dă exemplul fermierilor germani, chemând la solidaritate.
_______________________________
Defapt.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială.
Defapt.ro nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice.
Defapt.ro poate fi sprijinit prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului Defapt.ro
CONT BANCAR: IBAN RO48BRDE445SV97760644450
Deschis la BRD
Asociația „Doar fapte, CIF 45500057.